
Στέγαστρα – κεντήματα στο Δήμο Αθηένου
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ολοκληρώθηκε η πρωτότυπη δράση με την ονομασία «Επέκταση της καλλιτεχνικής επιμέλειας νέων στεγάστρων σε στάσεις λεωφορείων στην Αθηένου με θέμα το τοπικό κέντημα».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τον ακριτικό Δήμο Αθηένου, που στόχο έχει την ανάδειξη του τοπικού κεντήματος «Δαντέλες βενίς ή πιττωτές και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα», στοιχείο το οποίο εγγράφηκε το 2015 στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, υπό τον συντονισμό της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηένου και η ΕΤΑΠ Λάρνακας αποφάσισαν την επέκταση της υπαίθριας προβολής του μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική προσέγγιση.
Η δημοτική Αρχή και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, που ανέλαβαν τον συντονισμό της συγκεκριμένης δράσης, είχαν και την συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών της Αθηένου.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου και της τοπικής εταιρείας τουρισμού, ανταποκρίθηκαν οι καλλιτέχνες Ειρήνη Κλοκκαρή, Χριστιάνα Πουγεράση, Χρυσόστομος Κίτας, Αναστασία Λαμπασκή Ονησιφόρου και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, οι οποίοι ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που τους δόθηκαν και καταθέτοντας ο καθένας ξεχωριστά το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα, δημιούργησαν μοναδικές και πρωτότυπες συνθέσεις πάνω σε υφιστάμενα στέγαστρα λεωφορείων που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων.
«Ο Δήμος Αθηένου και η ΕΤΑΠ Λάρνακας καλούν τόσο τους δημότες, όσο και τους επισκέπτες της Αθηένου να απολαμβάνουν και να χαίρονται αυτά τα υπαίθρια έργα τέχνης, να φωτογραφίζονται με αυτά, να τα προστατεύουν και να αναλαμβάνουν ρόλο διάσωσης και διάδοσης της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η δράση αυτή έγινε με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, στο οποίο και εκφράζονται θερμές ευχαριστίες από τους συντονιστές της δράσης. Ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκφράζονται, επίσης, προς τους καλλιτέχνες που δούλεψαν με μεράκι και αφοσίωση για το ωραίο αποτέλεσμα.