Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προκηρύχθηκε η ανάπλαση του Αη Γιάννη, στη Λάρνακα (φώτο)
Προκηρύχθηκε η ανάπλαση του Αη Γιάννη, στη Λάρνακα   (φώτο)

Προκηρύχθηκε η ανάπλαση του Αη Γιάννη, στη Λάρνακα (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, ένα σημαντικό έργο για τη Λάρνακα, η ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη, μπαίνει επιτέλους στην τελική της φάση.

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eProcurement. Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 28 ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η δαπάνη εκτιμήθηκε στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) κι εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα, υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2026. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες. Ενδεικτικό της τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρήθηκε μέχρι να τροχιοδρομηθεί το έργο αυτό, είναι το γεγονός ότι η αρχική μελέτη ανάπλασης του Αη Γιάννη είχε ξεκινήσει… το 2012.

Μετά την υπέρβαση σημαντικών δυσκολιών που προέκυψαν τα προηγούμενα έτη, λόγω της ανακάλυψης αρχαιοτήτων, κατά τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος, κάτι που ανέτρεψε εξ’ ολοκλήρου την αρχική μελέτη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε ότι προχωρεί πλέον στην υλοποίηση του έργου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης για την περιοχή, η οποία θεωρείται από τις πιο παραμελημένες και υποβαθμισμένες.

Το έργο που προκηρύχθηκε αφορά την ανακατασκευή και αναβάθμιση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων της ενορίας, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού, προσβάσιμου και αισθητικά αναβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος. ,Οι βασικές παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν διαπλάτυνση πεζοδρομίων, τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, αναβάθμιση φωτισμού και οδικής σήμανσης κι ενίσχυσης της ασφάλειας για πεζούς, ποδηλάτες και άτομα με αναπηρία.

Τα έργα ανάπλασης θα υλοποιηθούν με τη χρήση ποιοτικών υλικών, όπως γρανίτες, κυβόλιθοι από σκυρόδεμα και φυσικά πετρώματα. Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου και στη βελτίωση του μικροκλίματος και της βιώσιμης κινητικότητας.

Πιστεύεται ότι με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο σημείο αναφοράς και κοινωνικής συνάθροισης για την τοπική κοινότητα. Είναι έργο πολεοδομικό και συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας.

«Η ανάπλαση της ενορίας του Αγίου Ιωάννη αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο έργο αστικής αναζωογόνησης, το οποίο αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά μία από τις ελάχιστες παραδοσιακές συνοικίες της πόλης, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής», υπογραμμίζει ο Δήμος Λάρνακας.

 

Send this to a friend