
Περιφερειακό Λευκάρων: Ένας συνοδός για τρία παιδιά ΑμεΑ…
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σφοδρά παράπονα διατυπώνουν γονείς στην ορεινή επαρχία της Λάρνακας για το γεγονός ότι στο Περιφερειακό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων, το οποίο εξυπηρετεί τους μαθητές από τις γύρω ορεινές κοινότητες, υπάρχει μόνο ένας συνοδός για να παράσχει επίβλεψη και φροντίδα σε τρία παιδιά με ειδικές ανάγκες και σοβαρά προβλήματα υγείας που φοιτούν στο σχολείο.
Ο γονείς των παιδιών αυτών κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές που χρειάζονται συνοδό, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι, είναι ηλικίας από 11 έως 14 χρόνων και φοιτούν σε τρεις διαφορετικές τάξεις.
Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο για τον ένα και μοναδικό συνοδό να μπορέσει να επέμβει, ανά πάσα στιγμή, σε κάποιο απρόοπτο πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει με τα παιδιά αυτά.
Οι γονείς, οι οποίοι ζουν με την αγωνία καθημερινά, αποτάθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την πρόσληψη νέων συνοδών στο Περιφερειακό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση με το δικαιολογητικό της έλλειψης επαρκών πόρων.
Όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας, το πρόβλημα με την έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού συνοδών στο συγκεκριμένο σχολείο προϋπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τότε τα παιδιά ήταν μόλις δύο και ως εκ τούτου ένας συνοδός, έστω και δύσκολα, μπορούσε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Κατά την φετινή χρονιά, όμως, οι μαθητές με ειδικές ανάγκες αυξήθηκαν σε τρεις και ταυτόχρονα το πρόβλημα έγινε πολύ πιο σοβαρό. Εξού και η τοποθέτηση νέων συνοδών φαντάζει επιτακτική ανάγκη.
Οι γονείς δήλωσαν πως θα κάνουν υπομονή για μερικούς μήνες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου να τοποθετήσει κι άλλο συνοδό στο Περιφερειακό Σχολείο Λευκάρων. Εφόσον, όμως, το αίτημά τους δεν τύχει θετικής ανταπόκρισης, τότε θα εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων αντίδρασης. «Τα παιδιά μας χρειάζονται συνεχή επίβλεψη από συνοδό. Εάν συμβεί κάτι σοβαρό, αλίμονό μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.