
Συνεχίζουν την επ’ αόριστον απεργία οι λεωφορειούχοι Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
——————–
Έπειτα από γενική συνέλευση που διήρκησε πέραν των δύο ωρών, οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων Λάρνακας απέρριψαν την πρόταση – πλαίσιο που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας για τη διευθέτηση της διαφοράς που προέκυψε με την εταιρεία τους Larnaca Public Transport αναφορικά με την συλλογική τους σύμβαση.
Ως εκ τούτου, η απεργία, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 30ης Ιουλίου, συνεχίζεται. Την Τρίτη (5/8) οι λεωφορειούχοι είχαν αναστείλει τις προγραμματισμένες, για το πρωί, κινητοποιήσεις τους στη Λευκωσία. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της εταιρείας τους στην πλατεία Σολωμού και από εκεί να πορευτούν προς το Υπουργείο Εργασίας.
Σ’ ένδειξη καλής θέλησης το προσωπικό της εταιρείας Larnaca Public Transport ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα ανεστάλησαν έπειτα από την πρόσκληση που δέχθηκε για συνάντηση στο γραφείο του Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Άντη Αποστόλου.
Οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση για διάλογο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η απόφασή τους δεν σηματοδοτούσε λήξη του απεργιακού τους αγώνα, αλλά αποτελούσε κίνηση που στόχευε στη διευκόλυνση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στα αιτήματά τους. Μετά από πολύωρη διαβούλευση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, των συντεχνιών και της εταιρείας Larnaca Public Transport, η πρόταση του υπουργείου διαβιβάστηκε στη γενική συνέλευση των οδηγών λεωφορείων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στο οίκημα της ΣΕΚ Λάρνακας.
Έπειτα, όμως, από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, οι οδηγοί αποφάσισαν να μην αποδεχθούν την πρόταση του υπουργείου. Η πρόταση που τέθηκε ενώπιον της γενικής συνέλευσης προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι οποιοσδήποτε χρόνος απασχόλησης πέραν των 7 ωρών και 36 λεπτών ημερησίως αποζημιώνεται για όλους τους εργαζομένους.
Το πλαίσιο εργασίας δεν υπερβαίνει τις 9 ώρες και ο χρόνος διαλείμματος δεν υπερβαίνει τα 60 λεπτά. Υπενθυμίζουμε, ότι η απεργία των οδηγών αστικών λεωφορείων Λάρνακας ξεκίνησε την 30η Ιουλίου αρχικά ως 48ωρη. Την 1η Αυγούστου, όμως, αποφασίστηκε όπως η απεργία γίνει επ’ αόριστον. Οι οδηγοί κάνουν λόγο για παραβίαση της συλλογικής τους σύμβασης και συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το συμφωνημένο ωράριο των 38 ωρών εργασίας την εβδομάδα.
Η απεργία στην Larnaca Public Transport είχε παραλύσει εδώ και μία εβδομάδα τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη κι επαρχία της Λάρνακας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο κοινό που διακινείται με τα αστικά λεωφορεία. Μεταξύ των δρομολογίων που επηρεάζονται είναι κι αυτά από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, ταλαιπωρώντας εργαζόμενους και ξένους τουρίστες.