Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σύνδεσμος ΔΕΠΥ κατά ΑΚΕΛ Λάρνακας: Απογοήτευση ο αποκλεισμός μας από το διάλογο που μας αφορά
Σύνδεσμος ΔΕΠΥ κατά ΑΚΕΛ Λάρνακας: Απογοήτευση ο αποκλεισμός μας από το διάλογο που μας αφορά

Σύνδεσμος ΔΕΠΥ κατά ΑΚΕΛ Λάρνακας: Απογοήτευση ο αποκλεισμός μας από το διάλογο που μας αφορά

Με ανακοίνωση ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ Κύπρου εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για την απουσία του από τη δημόσια συζήτηση με θέμα τη διαμόρφωση συμπεριληπτικής πολιτικής για άτομα με ΔΕΠΥ και άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Ανακοίνωση

Ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ Κύπρου εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για την απουσία του από τη δημόσια συζήτηση με θέμα τη διαμόρφωση συμπεριληπτικής πολιτικής για άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άτομα στο φάσμα του αυτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα, από την Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Σε μια τόσο σημαντική και θεσμικού χαρακτήρα συνάντηση, που έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των ατόμων με ΔΕΠΥ, θεωρούμε αδιανόητο να μην εκπροσωπείται ο μοναδικός επίσημος Σύνδεσμος στην Κύπρο που εδώ και χρόνια εργάζεται με συνέπεια και αφοσίωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΔΕΠΥ και οι οικογένειές τους. Κανείς άλλος δεν έχει αναπτύξει και λειτουργήσει, με ίδιους πόρους και συνεχή αγώνα, τόσο στοχευμένα προγράμματα στήριξης, εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης. Η απουσία μας από έναν δημόσιο διάλογο για θέματα που αφορούν άμεσα τον πληθυσμό που εκπροσωπούμε, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για τη συμμετοχικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

Το να στέλνονται ερωτήσεις στην Βουλή για τα άτομα με ΔΕΠΥ χωρίς τη συμμετοχή του επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους, είναι σαν να προσπαθείς να βγάλεις διάγνωση χωρίς να έχεις μπροστά σου τον ίδιο τον ασθενή.

Ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ Κύπρου καλεί τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίζουν την ουσιαστική συμμετοχή όλων των επίσημων εκπροσώπων των ομάδων που αφορά κάθε πολιτική ή στρατηγική. Η ΔΕΠΥ δεν είναι μόνο ένας όρος σε πολιτικά έγγραφα — είναι η καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων που χρειάζονται φωνή, στήριξη και ισότιμη συμμετοχή.

ΑΚΕΛ Λαρνακάς: Συζήτηση για άτομα με ΔΕΠΥ και άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού

Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας πραγματοποίησε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με άτομα που είναι άμεσα συνυφασμένα με ζητήματα που αφορούν ΔΕΠΥ καθώς και το φάσμα του αυτισμού.

Ανακοίνωση

Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας πραγματοποίησε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με άτομα που είναι άμεσα συνυφασμένα με ζητήματα που αφορούν τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και το φάσμα του αυτισμού, όπως γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ, εκπαιδευτικοί (ειδικής και γενικής εκπαίδευσης), ψυχολόγοι κ.α.

Στόχος της συζήτηση η συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για την συμπεριληπτική πολιτική για τα άτομα αυτά.
Από τη συζήτηση διαφάνηκαν τα τεράστια ελλείματα του κράτους στο να υπάρχει μια πραγματική, ολοκληρωμένη συμπεριληπτική πολιτική για στήριξη και αρωγή αυτών των συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους.

Διαπιστώθηκαν
• τα εκπαιδευτικά κενά στην ειδική εκπαίδευση. Υποστελέχωση σε ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και ατόμων της ειδικής εκπαίδευσης, ελλείψεις στη διαδικασία έγκαιρης διάγνωσης από το σχολείο
• δομικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας
• έλλειψη ενημέρωσης και διαφώτισης της κοινωνίας
• απουσία κρατικής στήριξης των οικογενειών ένεκα της μεγάλης οικονομική επιβάρυνση που επωμίζονται λόγο της απουσίας δομών του κράτους.

Ως ΑΚΕΛ προχωρήσαμε με σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς από τον Βουλευτή του Κόμματος, Ανδρέα Πασιουρτίδη και θα συνεχίσουμε τις επαφές και συναντήσεις μας με αρμόδιους φορείς και ειδικούς ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων και ζητημάτων που εντοπίζονται.

Send this to a friend