
Υπόθεση φερόμενου κυκλώματος Φυλακών: Ζητεί ακύρωση εντάλματος έρευνας σε θυρίδες της η 37χρονη επιχειρηματίας
Άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσει ακύρωση του εντάλματος έρευνας σε δυο τραπεζικές θυρίδες της, εξασφάλισε η 37χρονη επιχειρηματίας και σοσιαλιτέ, η οποία κατηγορείται ενώπιον Δικαστηρίου μαζί με άλλους έξι, για την υπόθεση με το φερόμενο κύκλωμα που παρουσιάζεται να λειτουργεί και να διευθυνεται από τις Κεντρικές Φυλακές και το ποσό ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ που εντοπίστηκε στην κατοχή ενεχόμενων με την υπόθεση ατόμων.
Η 37χρονη καταχώρησε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Τσολακίδη, ζητώντας άδεια για να καταχωρίσει Αίτηση διά κλήσεως για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, με το οποίο να ακυρώνεται το ένταλμα έρευνας ημερ.1.7.2025, το οποίο εξεδόθη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφορά σε δύο θυρίδες που η αιτήτρια φέρεται να διατηρεί σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι σε θυρίδα της, όπως ανέφερε η Αστυνομία στο Δικαστήριο, είχαν εντοπιστεί 238.000 ευρώ οι οποίες και κατακρατούνται.
Η 37χρονη υποστηρίζει ότι το εν λόγω ένταλμα έρευνας εξεδόθη στη βάση μαρτυρίας από την οποία δεν προέκυπτε οποιαδήποτε υποψία «ότι στην εν λόγω θυρίδα αποθηκεύονταν χρηματικά ποσά, κοσμήματα ή πολύτιμα αντικείμενα». Ως εκ τούτου, αναφέρει, το κατώτερο Δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία και/ή εξουσία να εκδώσει το επίδικο ένταλμα και/ή εξέδωσε αυτό «καθ΄ υπέρβαση των προνοιών των άρθρων 27 και 28 του Κεφ. 155 και των άρθρων 16 και 23 του Συντάγματος ή/και έκδηλη πλάνη νόμου, αφού δεν πληρούνται σωρευτικά οι δύο προϋποθέσεις για την έκδοση του εντάλματος έρευνας. Συγκεκριμένα δεν στοιχειοθετούνται οι προϋποθέσεις της ύπαρξης εύλογης υπόνοιας και της αναγκαιότητας…»
Περαιτέρω σε ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε ο δικαστής του Ανωτάτου Ι. Ιωαννίδης, θεωρεί ότι το ένταλμα έρευνας ζητήθηκε και εξεδόθη μόνο και μόνο επειδή οι συγκεκριμένες θυρίδες, σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό, τυγχάνουν απλώς διαχείρισης από την ίδια, για να καταλήξει ότι «κανένα υπόβαθρο δεν είχε τεθεί ούτως ώστε να ικανοποιείται η αναγκαία διασύνδεση των όποιων αντικειμένων με τη θυρίδα της αιτήτριας».
Η αναφορά στην απόφαση
Όπως παρατήρησε ο δικαστής, στο στάδιο αυτό το Δικαστήριο δεν εμβαθύνει: «Κρίνω, έχοντας ενώπιον μου το μαρτυρικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση του εντάλματος έρευνας, πως εγείρεται θέμα κατά πόσο ενώπιον του κατώτερου Δικαστηρίου είχε τεθεί τέτοια μαρτυρία και γεγονότα, από τα οποία προέκυπτε συγκεκριμένη και εύλογη υπόνοια ότι στις τραπεζικές θυρίδες της αιτήτριας «αποκρύπτονται χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα», τα οποία σχετίζονται με τα υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα, ως αυτά συγκεκριμενοποιούνται στο εκδοθέν ένταλμα έρευνας.
Κατ΄ επέκταση, βρίσκω πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως και/ή συζητήσιμο θέμα σε σχέση με το κατά πόσο το ίδιο το κατώτερο Δικαστήριο θα μπορούσε να είχε ικανοποιηθεί ότι υπήρχε ενώπιον του επαρκής μαρτυρία που δικαιολογούσε την έκδοση του εντάλματος έρευνας, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης που αφορά σε αναγκαιότητα έκδοσης αυτού. Η αιτούμενη άδεια δίδεται. Η Αίτηση διά Κλήσεως να καταχωριστεί εντός 15 ημερών από τις 23 Ιουλίου. Εφόσον καταχωριστεί, να οριστεί από το Πρωτοκολλητείο για επίδοση στον Γενικό Εισαγγελέα στις 10.9.2025.
Πηγή: Φιλελεύθερος