
ΔΣΜΚ: Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι στιγμής αλλά βοηθά η εξοικονόμηση
Δύσκολη, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια, λόγω καύσωνα, η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χαρά Κουσιάππα. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάθε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, στο μέτρο του δυνατού, μας βοηθά να αποφύγουμε προβλήματα.
Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κατάσταση με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, η κ. Κουσιάππα είπε ότι “προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα παραγωγής” για να μπορεί να αντέξει τις απαιτήσεις και να καλύπτει τη ζήτηση χωρίς να χρειαστεί να γίνουν οποιεσδήποτε περικοπές.
Κατά την κ. Κουσιάππα, τη Δευτέρα το απόγευμα καταγράφηκε η μέγιστη μέχρι στιγμής για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ζήτηση στα 1190 μεγαβάτ, χθες Τρίτη στα 1188 στις 1415, «και είμαστε πολύ κοντά στο περσινό ρεκόρ που καταγράφηκε στις 22/7/2024 στα 1294 μεγαβάτ».
Σημείωσε ότι «αυτές τις μέρες έχουμε χαμηλό λειτουργικό περιθώριο, κάτι που σημαίνε ότι σε περίπτωση επιπλέον απώλειας συμβατικής παραγωγής πιθανό να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση».
Σε τέτοια περίπτωση, είπε, θα χρειαστεί να γίνουν εκ περιτροπής περικοπές καταναλωτικού φορτίου που θα είναι ολιγόλεπτες και θα διαρκέσουν μέχρι να εξισορροπηθεί και πάλι η παραγωγή με τη ζήτηση.
Αν και εφόσον προκύψει τέτοιο πρόβλημα, είπε στο ΚΥΠΕ, «το πιο πιθανό είναι αυτό να παρατηρηθεί μεταξύ των ωρών 6-9 το βράδυ, που είναι οι ώρες που εξαρτόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από τη συμβατική παραγωγή».
Κατά την κ. Κουσιάππα «το καλό με την καλοκαιρινή περίοδο είναι ότι η μέγιστη συνολική ζήτηση καταγράφεται κατά τις μεσημβρινές ώρες που είναι ώρες που έχουμε μεγάλη παραγωγή και φωτοβολταϊκών. Σημείωσε πως καλύπτουν συνήθως το 50% της ζήτησης από φωτοβολταϊκά τις ώρες μέγιστης συνολικής ζήτησης.
Για τη σημερινή μέρα, «η ζήτηση αναμένεται να είναι γύρω στα 1200 μεγαβάτ και γύρω στα 1000 κατά τη βραδινή περίοδο αιχμής. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε επάρκεια, ίσως θα έχουμε χαμηλό λειτουργικό περιθώριο αλλά θα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση, εκτός απροόπτου βέβαια πάντα», επεσήμανε.
Περιμένουμε και ολική παραγωγή για το βράδυ γύρω στα 60 μεγαβάτ, πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, «είναι καλό το κοινό μεταξύ 6-9 μμ να αποφεύγει άσκοπη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και να κάνει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο μέτρο του δυνατού βέβαια, ούτως ώστε να βοηθήσει στο να αποφύγουμε προβλήματα».
Δηλαδή, είπε, «να μην βάζουν όλες τις συσκευές να δουλεύουν, όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια ταυτόχρονα και να ανάβουν τα κλιματιστικά σε όλο το σπίτι. Ας περιοριστούμε να τα ανάψουμε στα δωμάτια που θα κινούμαστε», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη «ότι δεν είμαστε σε φάση να πούμε ότι δεν έχουμε επάρκεια” προτρέποντας παράλληλα αυτές τις μέρες που είναι τόσο ψηλές οι θερμοκρασίες και η ζήτηση, να προσπαθήσουμε λίγο μεταξύ 6-9 το βράδυ να κάνουμε στο μέτρο του δυνατού εξοικονόμηση.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Διαχειριστής έχει ζητήσει από την ΑΗΚ να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσει να παραδώσει μέχρι αύριο, Πέμπτη, που αναμένεται πολύ υψηλότερη ζήτηση και αυξημένη θερμοκρασία, μια μονάδα στη Δεκέλεια δυναμικότητας 60 μεγαβάτ.
Υπάρχουν, διευκρίνισε, κάποιες μονάδες στη Δεκέλεια και Βασιλικό που είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. «Μια συγκεκριμένη μονάδα, που φαίνεται ότι θα μπορέσουν να μας παραδώσουν, για 60 μεγαβάτ, ζητήσαμε από την ΑΗΚ όπως επιδιορθωθεί και παραδοθεί μέχρι αύριο», διευκρίνισε.
Εξήγησε ότι τα δεδομένα εκτιμώνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και «η μέγιστη ικανότητα συμβατικής παραγωγής μας για σήμερα όπως είναι αυτή τη στιγμή, με τις μηχανές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι στα 1122 μεγαβάτ».
Σε ερώτηση αν δίδεται και στην τουρκοκυπριακή πλευρά ηλεκτρική ενέργεια, είπε ότι «η ροή ενέργειας από το μέρος Α στο μέρος Β αυτή τη στιγμή και αντίστροφα είναι μηδενική». Εχει συμφωνηθεί, είπε, αυτήν την περίοδο να υπάρχει μηδενική ροή ενέργειας. Βέβαια, επειδή το σύστημα είναι συνδεδεμένο, σε περίπτωση που υπάρξει βλάβη, πάντα το ένα σύστημα επηρεάζει το άλλο. Ωστόσο αναλαμβάνουν μετά οι υπεύθυνοι μηχανικοί και περιορίζουν τη βλάβη, συμπλήρωσε.