
Χαλλούμι ΠΟΠ: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια για χορηγίες σε αιγοπροβατοτρόφους
Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών παρασκευής χαλλουμιού ΠΟΠ, η Συμβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων.
Στην Επιτροπή αποφασίστηκαν από κοινού τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της αιγοπροβατοτροφίας, ύψους €4 εκατομμυρίων ετησίως, για την τριετία 2025 – 2027.

Με σκοπό την επίτευξη του στόχου για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, η ενίσχυση, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, θα χορηγείται λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγικότητα ανά ζώο και όχι τον αριθμό των ζώων.
Για το έτος 2025, τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας περιλαμβάνουν:
(α) απογραφή ζωικού πληθυσμού όπως συνήθως με ημερομηνία αναφοράς την 31η Ιανουαρίου 2025,
(γ) ενεργό συμμετοχή στο σύστημα καταγραφής του γάλακτος, δηλαδή να είχαν κωδικό παράδοσης γάλακτος που εκδίδεται από το Τμήμα Γεωργίας, πριν από την προκήρυξη του Σχεδίου (η προηγούμενη μέρα έναρξης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων).
Για το 2025 υπάρχουν δύο κατηγορίες στήριξης:
(δ) Για την κατηγορία Α: δεν θα προβούν σε μείωση του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της μονάδας. Δηλαδή δεν θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των θηλυκών ζώων ηλικίας ίσης με 7 μηνών και πάνω, που διέθεταν στις 31/1/2025 σε σχέση με το συνολικό αριθμό των θηλυκών ζώων 7 μηνών και άνω, που θα διαθέτουν στις 31/8/2025 (θεωρείται ότι πληρείται ο όρος και στις περιπτώσεις που παρατηρείται μείωση που δεν ξεπερνά το 10% λαμβάνοντας υπόψη στον τελικό αριθμό των ζώων και τους θανάτους).
(ε) Για την κατηγορία Α στήριξης: η εκμετάλλευση έχει παραγωγικότητα ίση ή μεγαλύτερη από 230 λίτρα με τον τρόπο υπολογισμού, ως αναφέρεται πιο κάτω.
(στ) Για την κατηγορία Β στήριξης (όσες εκμεταλλεύσεις δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την υψηλή στήριξη): η εκμετάλλευση έχει παραγωγικότητα ίση ή μεγαλύτερη από 115 λίτρα, με τον τρόπο υπολογισμού ως αναφέρεται πιο κάτω.
(ζ) Στην κατηγορία Β, η επιδότηση δεν θα ξεπερνά τα €5 ανά ζώο.
Για το έτος 2026, θα ισχύει μία ενιαία κατηγορία στήριξης, με βάση τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας που εφαρμόζονται το 2025.
Επιπλέον, ο μέσος όρος παραγωγικότητας ανά ζώο αυξάνεται στα 250 λίτρα αντί των 230 λίτρων, με επιτρεπτή απόκλιση έως 5% αντί 10% που ίσχυε για το 2025 (στον τελικό αριθμό των ζώων). Ειδικά για τα πρόβατα θα γίνει εφαρμογή του συντελεστή 0,92 στη φόρμουλα υπολογισμού της μέσης παραγωγικότητας.
Όλα τα δεδομένα καταχωρούνται και ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού λογισμικού, ενώ η ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται η 31η Αυγούστου 2026.
Σημειώνεται ότι οι ποσότητες γάλακτος για τον υπολογισμό της παραγωγικότητας για το έτος 2026, θα είναι μόνο μέσω της πλατφόρμας διακίνησης νωπού γάλακτος, με βάση τη δήλωση του πρώτου αγοραστή.
Τέλος, όσον αφορά το έτος 2027, εφαρμόζονται τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας που ισχύουν για το 2026, με διαφοροποιήσεις για την απαιτούμενη μέση παραγωγή ανά ζώο που αυξάνεται στα 300 λίτρα, ενώ οι ημερομηνίες αναφοράς προσαρμόζονται κατά ένα ακόμη ημερολογιακό έτος, από 31 Ιανουαρίου 2027 μέχρι και 31 Αυγούστου 2027.
Η Υπουργός Γεωργίας και οι αγροτικές οργανώσεις προτρέπουν όλους τους αιγοπροβατοτρόφους να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, να προβαίνουν στη γενετική βελτίωση των μονάδων τους και να αξιοποιήσουν την προκήρυξη του μεγάλου επενδυτικού μέτρου, προκειμένου να καταστήσουν τις μονάδες τους βιώσιμες και παραγωγικές.