
Ακόμη 15 γύπες από την Ισπανία στην Κύπρο για ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού
Δεκαπέντε νεαροί γύπες είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν στους κυπριακούς ουρανούς.
Τα πουλιά έφτασαν στο νησί μας από την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες». Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού και η μείωση της θνησιμότητας.
Νίκος Κασίνης – Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας
«Ο γύπας είναι ένα είδος που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό για αυτό γίνεται αυτή η προσπάθεια για ενίσχυση του κυπριακού πληθυσμού με άτομα από την Ισπανία, και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή την πτωτική τάση αυτού του είδους.»
Παρέμειναν στον κλωβό προσαρμογής για έξι μήνες και τώρα είναι έτοιμοι να αρχίσουν το ταξίδι τους. Στα πουλιά τοποθετήθηκαν πομποί gps για παρακολούθηση των κινήσεων τους. Σε περίπτωση που ο πομπός εκπέμψει σήμα κινδύνου οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας και του Bird Life Κύπρου θα σπεύσουν για διάσωση.
Νίκος Κασίνης – Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας
«Θα τοποθετηθούν πομποί, όχι σε όλα τα πουλιά, επειδή ελέγχονται κατά πόσο είναι έτοιμα για απελευθέρωση , και θα απελευθερωθούν όταν είναι έτοιμα τις επόμενες μέρες.»
Σήμερα στην κυπριακή ύπαιθρο ζουν 34 γύπες, εκ των οποίων μόνο 2 είναι γηγενής. Τη δεκαετία του 1960 οι γύπες ήταν εκατοντάδες. Το ταξίδι τους στην κυπριακή ύπαιθρο συνεχίζει να κρύβει δυστυχώς, πολλούς κινδύνους.
Μέλπω Αποστολίδου – Διευθύντρια Birdlife Κύπρου
«Να μειώσουμε τη θνησιμότητα των γυπών που προκαλούνται κυρίως από δηλητηριάσεις, που τοποθετούνται για εξολόθρευση σκύλων ή αλεπούδων, αλλά και από ηλεκτροπληξία και είναι σημαντικό από την πλευρά της ΑΗΚ να γίνουν μονώσεις να εφαρμοστούν μέτρα μετριασμού για να μειώσουμε τις απώλειες.»
Τις επόμενες μέρες οι πόρτες του κλωβού θα ανοίξουν και μόλις τα πουλιά νιώσουν έτοιμα θα τον εγκαταλείψουν για να ενσωματωθούν με τον υπόλοιπο πληθυσμό.