
14 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – Η Κύπρος τιμά τη μνήμη των 13 θυμάτων της έκρηξης
Συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια από την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, η οποία συγκλόνισε την Εθνική Φρουρά και ολόκληρη την Κύπρο.
Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί και θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί, παρουσία και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.
Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, στην Κοφίνου. Στεφάνια θα καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και η Πρόεδρος της Βουλής.
Η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, προκλήθηκε από την ανάφλεξη δεκάδων εμπορευματοκιβωτίων με πυρομαχικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2009 και αφέθηκαν εκτεθειμένα στην κυπριακή ύπαιθρο, με απόφαση της τότε κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραγικός θάνατος 13 μελών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
14 χρόνια μετά, η Πολιτεία και η κοινωνία αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας μέχρι τέλους να αποτρέψουν τα χειρότερα. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή και η απαίτηση για δικαιοσύνη και ανάληψη ευθυνών παραμένει επίκαιρη. Οι δεκατρείς του Μαρί αποτελούν σύμβολα αυτοθυσίας, προσφοράς και τιμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Οι 13 Ήρωες του Μαρί
Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης
Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Ανθυπασπιστής (ΜΗΧ) Κλεάνθης Κλεάνθους
ΕΠΥ Κελευστής (ΤΗΛ) Μιχάλης Ηρακλέους
Κελευστής (Ο/Α) Μιλτιάδης Χριστοφόρου
Κελευστής (Ο/Α) Χρίστος Χριστοφόρου
Κελευστής (ΒΛΟ) Αντώνης Χαραλάμπους
Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος
Λοχίας (74) Βασίλης Κρόκος
Λοχίας (2446) Σπύρος Τταντής
Λοχίας (3311) Γιώργος Γιακουμή
Λοχίας (3520) Παναγιώτης Θεοφίλου
Λοχίας (4829) Αδάμος Αδάμου
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Μνήμες που δεν σβήνουν
Η έκρηξη ισοπέδωσε τον γειτονικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και πυροδοτώντας πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.
Η οργή του κόσμου εκφράστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, κυρίως έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία οδήγησαν σε παραιτήσεις υπουργών και κρατικών αξιωματούχων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναλάβει τη φύλαξη των εκρηκτικών, τα οποία κατασχέθηκαν από πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα το 2009, είχαν σταλεί από το Ιράν προς τον Άσαντ της Συρίας.
Ο τότε Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είχε δηλώσει ότι το φορτίο ήταν «απολύτως ασφαλές» και ότι «θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένη περιοχή».
Η πραγματικότητα τον διέψευσε με τον πιο τραγικό τρόπο. Μετά την τραγωδία, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Κώστας Παπακώστας και Μάρκος Κυπριανού, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Ο υπαρχηγός Σάββας Αργυρού παύθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Δικαστήριο καταδίκασε τον Κώστα Παπακώστα σε φυλάκιση, όπως και τρεις ανώτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, σε ποινές από τρία έως πέντε έτη.
Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, όμως το παράδειγμα των 13 ηρώων φωτίζει διαχρονικά την έννοια του καθήκοντος. Η κοινωνία δεν ξεχνά, και συνεχίζει να ζητά την πλήρη αλήθεια και δικαιοσύνη.