Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σοβαρές καταγγελίες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής: Αντικαθιστούν έμπειρους με αρχάριους
Σοβαρές καταγγελίες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής: Αντικαθιστούν έμπειρους με αρχάριους

Σοβαρές καταγγελίες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής: Αντικαθιστούν έμπειρους με αρχάριους

Σοβαρές καταγγελίες, για εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν σε ασθενείς τους νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, ακούστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Οι «εκπτώσεις» αυτές δεν έχουν να κάνουν με τις υποδομές ή τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά με το προσωπικό των νοσηλευτηρίων και, πιο συγκεκριμένα, με τους νοσηλευτές. «Σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο που παρέχει υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ απέλυσαν όλους τους έμπειρους νοσηλευτές και προσέλαβαν αρχάριους, που τους πληρώνουν λιγότερο αλλά η έλλειψη εμπειρίας τους κόστισε σε ασθενείς», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι ασθενής που ήταν μέσα στο χειρουργείο άκουγε από πάνω του τους νοσηλευτές να φωνάζει ο ένας στον άλλον ότι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και ότι θα βάλουν κάποιο άλλο και δεν πειράζει.

Πρόσθεσε δε ότι σε άλλη περίπτωση ασθενής δεν μπορούσε να αντέξει τους πόνους, φώναζε και ζητούσε τον γιατρό του, με τους αρχάριους νοσηλευτές να του λένε ότι όλα είναι μια χαρά. Εντέλει, συμφωνά με τα όσα καταγγέλλει η κ. Χαραλαμπίδου, ο γιατρός έστειλε έμπειρο νοσηλευτή, ο οποίος ήταν σε θέση να αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο ασθενής.

Τα παραπάνω λέχθηκαν με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την πρόταση νόμου για την ευθανασία, η οποία για πολλούς δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, με τη βουλευτή να διερωτάται πού θα βρουν τους νοσηλευτές, οι οποίοι θα είναι μάλιστα εξειδικευμένοι σε τέτοιου είδους θέματα, προκειμένου να δημιουργηθούν, έστω και κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας.

Έπιασε τόπο η καμπάνια

Το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτές και στην Κύπρο, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σημειώνοντας ότι η Κύπρος παρουσίαζε πρόσφατα έλλειμμα 570 νοσηλευτών. Όπως ανέφερε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε καμπάνια για την ενίσχυση της φοίτησης στα προγράμματα νοσηλευτικής. «Αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών μετά από καμπάνια που κάναμε», ανέφερε, επισημαίνοντας πως η απορρόφησή τους είναι άμεση. «Δεν υπάρχει έστω και ένας νοσηλευτής άνεργος στην Κύπρο. Όσοι τελειώνουν μπαίνουν στα νοσοκομεία», υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αντιδρούν οι συντεχνίες

Ο υπουργός εξήγησε πως υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για την κάλυψη του κενού: είτε η αύξηση του αριθμού των Κύπριων νοσηλευτών μέσω της εκπαίδευσης είτε η προσέλκυση νοσηλευτών από άλλες χώρες. «Είπαμε να φέρουμε από τρίτες χώρες», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια επιλογή που συναντά σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από τις συντεχνίες. «Έχουμε δυσκολία με τις συντεχνίες», παραδέχθηκε, εξηγώντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης για να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια υπό τα οποία θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν νοσηλευτές από το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο αυτοί οι επαγγελματίες να περνούν από αξιολόγηση των προσόντων τους και από διαδικασία εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και εξέταση της επάρκειάς τους στην ελληνική γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, η αντίσταση των συντεχνιών καθιστά τη διαδικασία αυτή εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι συντεχνίες δεν το αποδέχονται αυτό το πράγμα», δήλωσε, αναγνωρίζοντας πως η συζήτηση δεν είναι εύκολη. «Είναι θέμα και η ποιότητα αλλά προσπαθούμε να λύσουμε την εκπαίδευση», ανέφερε, αφήνοντας να νοηθεί πως η ανάγκη για προσωπικό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο φροντίδας.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της κοινής γνώμης, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να έχουμε 1.000 νοσηλευτές, πενηντάρηδες για να έχουν πείρα και να ξέρουν και ελληνικά, δεν μπορούμε να το κάνουμε», τονίζοντας τα όρια της ρεαλιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση φροντιστών, οι οποίοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναλάβουν καθήκοντα που δεν απαιτούν την πλήρη εκπαίδευση ενός νοσηλευτή.

«Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι η χρήση φροντιστών», είπε, εξηγώντας ότι στόχος είναι η αποφόρτιση των νοσηλευτών από βασικές φροντίδες, ώστε να απελευθερωθούν για την κάλυψη πιο απαιτητικών ιατρικών αναγκών. «Γίνονται εκπαιδεύσεις ώστε να αντικατασταθούν νοσηλευτικές θέσεις με φροντιστές», ανέφερε.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend