Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Nτόρια Βαρωσιώτου: Η σύγκρουση μεγατόνων με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Λεμεσού – Αυτές ήταν οι υποθέσεις που αρνήθηκε να συμβιβαστεί
Nτόρια Βαρωσιώτου: Η σύγκρουση μεγατόνων με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Λεμεσού – Αυτές ήταν οι υποθέσεις που αρνήθηκε να συμβιβαστεί

Nτόρια Βαρωσιώτου: Η σύγκρουση μεγατόνων με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Λεμεσού – Αυτές ήταν οι υποθέσεις που αρνήθηκε να συμβιβαστεί

Σοκ στον δικηγορικό κόσμο προκάλεσε η παύση της δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου, το όνομα της οποίας ταυτίστηκε με το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου.

Πέρα από τη γνωστή υπόθεση της θανατικής ανάκρισης για τον Θανάση Νικολάου, αξιοσημείωτες είναι άλλες δύο θανατικές ανακρίσεις, οι οποίες έγιναν αιτία να συγκρουστεί η νεαρή δικαστής με τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Η άρνησή της να συμβιβαστεί με τις υποδείξεις του εκτιμάται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παύση της.

Συγκεκριμένα, στις 12/06/2024, ήρθε η σύγκρουση μεγατόνων με τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού σε σχέση με δύο πορίσματα θανατικών ανακρίσεων. Επρόκειτο για δύο πορίσματα για τα αίτια θανάτου δύο προσώπων που τα αίτια ήταν ξεκάθαρα και οι συγγενείς τα είχαν αποδεχτεί. Η μια αφορούσε γυναίκα που σκοτώθηκε σε τροχαίο και η άλλη σε άντρα που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από σκαλωσιά.

Σύμφωνα με δύο αποφάσεις της που είναι δημοσιευμένες στο CyLaw την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 15/5/2025, η κ. Βαρωσιώτου αναφέρει: Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Λεμεσού με κάλεσε στο γραφείο του για να μου υποδείξει τη διαφωνία του ως προς τον τρόπο συγγραφής και την κατάληξη του πορίσματος που εξέδωσα στην παρούσα θανατική ανάκριση (με αρ. 8/18 και στην 71/22).

Όπως μου είπε, σε περίπτωση που δεν τροποποιούσα τα πορίσματα αυτών των υποθέσεων δεν προτίθετο να υπογράψει την «επιστολή» που υπογράφεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο, μετά το πέρας μιας θανατικής ανάκρισης.

Την επόμενη ημέρα, στις 13/06/2024 με γραπτό υπόμνημα απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο, του έθεσα την άποψη μου επί του θέματος. Όπως σημειώνει στην απόφασή της, εφόσον ο Πρόεδρος μου παρέδωσε τους φακέλους των δύο υποθέσεων με εντολή να τροποποιήσω τα δύο πορίσματα, έκρινα πως είχα καθήκον να επιληφθώ του ζητήματος δικαστικώς.

Ως εκ τούτου, προτού αποφασίσω για την εντολή που μου έδωσε ο Προέδρος, κάλεσα τον Γενικό Εισαγγελέα και την οικογένεια να εκφράσουν τις απόψεις τους κατά πόσο με βάση το Σύνταγμα και τον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο (Κεφ. 153) παρέχεται αρμοδιότητα στον Θανατικό Ανακριτή αφού εκδώσει το πόρισμα του να προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλοίωση του πορίσματος και σε αυτή τη περίπτωση με εντολή του Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι ουδείς μπορεί να παρέμβει στο έργο του θανατικού ανακριτή μετά την έκδοση του πορίσματός του και πως αυτό μπορεί να ακυρωθεί μετά από αίτημα για έκδοση διατάγματος σερτιοράρι και κατέληξε: Με πλήρη σεβασμό στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, κρίνω πως η εντολή που μου έδωσε δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Αυτή η απόφαση της, δηλαδή να συγκρουστεί ανοικτά με τον διοικητικό πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, φαίνεται να έκλεινε την δικαστική της καριέρα, πριν καλά καλά αρχίσει.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να τερματίσει τον διορισμό της δύο ακριβώς χρόνια μετά που κάθισε στην έδρα. Στα δύο αυτά χρόνια μεσολάβησαν πολλά, το όνομα της κ. Βαρωσιώτου ήταν συχνά πυκνά στην επικαιρότητα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί πως δεν θα συνεχίσει να είναι μέλος του δικαστικού Σώματος. Η κ. Βαρωσιώτου, όπως εκτιμάται, τα έβαλε με το δικαστικό σύστημα πριν καν αναλάβει την έδρα.

Είχε, ούσα δικηγόρος σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία, υποβάλει αίτηση για δικαστής, προκρίθηκε στο επόμενο στάδιο και παρόλο που όσοι προχώρησαν ισοδυναμούσαν με τις κενές θέσεις, αυτή κόπηκε. Τότε αποφάσισε να αναλάβει δράση και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο προσβάλλοντας την απόφαση. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης τους και ήταν η αιτία να θεσμοθετηθεί διαδικασία όπου κάποιος υποψήφιος για δικαστής, μπορεί πλέον να αμφισβητεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Στις επόμενες κενές θέσεις δικαστών επαναδιεκδίκησε την έδρα όπου και τελικά διορίστηκε την 1η Ιουλίου 2023, ως δικαστής προσωρινά. Όμως δεν μονιμοποιήθηκε ποτέ, αφού με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβούλιο, μια ημέρα πριν συμπληρώσει τα δύο χρόνια, πως δεν πληροί τα κριτήρια, τερμάτισε τον διορισμό της ως Δικαστής.

H ίδια ενημερώθηκε χθες το πρωί για την απόφαση αυτή και όταν κάθισε στην έδρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για να επιληφθεί υπόθεσης, είπε στην στενογράφο να γράψει στο πρακτικό: Ενόψει του ότι πριν από λίγο έχω πληροφορηθεί ότι οι υπηρεσίες μου στη Δικαστική Υπηρεσία έχουν τερματιστεί, θα ενημερωθείτε από το Πρωτοκολλητείο για τη νέα ημερομηνία ορισμού των υποθέσεων και την πορεία τους. Τα ίδια ισχύουν και για τις υποθέσεις του i-justice. Χθες πάντως, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν είχε ανακοινώσει οτιδήποτε για τον τερματισμό των υπηρεσιών της δικαστού κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει σήμερα.

Πρώτη σύγκρουση

Εκτός λοιπόν από τις ενέργειές της να τα βάλει με το σύστημα πριν ακόμη φορέσει την τήβεννο του δικαστή, το όνομά της ήρθε στο προσκήνιο όταν ανέλαβε την θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου. Η κ. Βαρωσιώτου συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, όταν απέρριψε το αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού να καταθέσει ως μάρτυρας. Ακολούθησαν «ομηρικές» νομικές μάχες με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής.

Το πόρισμά της που εκδόθηκε τον Μάιο του 2024, ανέτρεψε όλο το αφήγημα δυο 10ετιών. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του Θανάση οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού, αφού η θανατική ανακρίτρια έκανε αποδεκτές τις μαρτυρίες των ιατρών που εξέτασαν το υοειδές οστό του 26χρονου εθνοφρουρού. Η απόφαση αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με τα όσα υποστήριξε όλα αυτά τα χρόνια η Νομική Υπηρεσία που δεν ήθελε πόρισμα για εγκληματική ενέργεια αλλά ένα πόρισμα με όλα τα αίτια «ανοικτά».

Μετά την έκδοση του πορίσματος, ένα μήνα μετά ήρθε η μετακίνηση της κ. Βαρωσιώτου από τα καθήκοντά της και από το ποινικό τμήμα μετακινήθηκε στο αστικό. Σύμπτωση; Ως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή της θανατικής ανακρίτριας έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αίτημα του κ. Σταυριανού για ακύρωσή του. Το Ανώτατο σε πλήρη ολομέλεια αφού εξέτασε το αίτημα Σταυριανού και άκουσε και τη Νομική Υπηρεσία, αποφάσισε μεν να μην ακυρώσει το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, ωστόσο διαπίστωσε νομικά σφάλματα στην απόφαση της κ. Βαρωσιώτου, ήτοι να μην επιτρέψει στον ιατροδικαστή να καταθέσει. Αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή προειδοποιητική βολή προς τη δικαστή, η οποία είχε και συνέχεια.

Ένσταση στο Συνταγματικό

Αυτό είναι το τέλος για την κ. Βαρωσιώτου; Όχι ασφαλώς. Η ίδια αναμένεται ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες που έχλεει ενώπιον της. Έχει δικαίωμα να καταχωρήσει ένσταση κατά του τερματισμού των υπηρεσιών της ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και αν αυτή απορριφθεί τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ΕΔΑΔ. Το ΕΔΑΔ, στην περίπτωση που την δικαιώσει, δεν μπορεί να την αποκαταστήσει, αλλά μόνο να επιδικάσει αποζημιώσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος