Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυτοί αποφάσισαν για Βαρωσιώτου: Ποια τα δικαιώματα της και πώς μπορεί να αντιδράσει
Αυτοί αποφάσισαν για Βαρωσιώτου: Ποια τα δικαιώματα της και πώς μπορεί να αντιδράσει

Αυτοί αποφάσισαν για Βαρωσιώτου: Ποια τα δικαιώματα της και πώς μπορεί να αντιδράσει

Σάλος προκλήθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην μονιμοποιήσει την δικαστή Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία βρισκόταν επί δοκιμασίας τα προηγούμενα δύο χρόνια και ως εκ τούτου τερματίζονται οι υπηρεσίες της.

Πρόκειται για τη δικαστή η οποία εξέτασε τη θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου και αποφάνθηκε ότι ο θάνατός του επήλθε έπειτα από στραγγαλισμό.

Διαβάστε επίσης: «Ασυνήθιστο έως και σπάνιο»: Επί δοκιμασία δικαστής ήταν η Ντόρια Βαρωσιώτου

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς εξηγεί ποιοι απαρτίζουν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Από τον Ιούνιο του 2023, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η μεταρύθμιση, εγκαθιδρύθηκε το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται κατ’ ουσίαν, για συγκεκριμένο ζήτημα, από τους επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για ζητήματα που έχουν να κάνουν με διορισμούς και προαγωγές δικαστών, σύμφωνα και με την τοποθεσία, συμμετέχουν στο Ανώτο Δικαστικό Συμβούλιο πέραν των επτά δικαστών, ο Πρόεδρος του Παγκύπριο Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γενικός Εισαγγελέας και δύο δικηγόροι, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που πληρούν κάποια κριτήρια. Από εκεί και πέρα, για τα υπόλοιπα ζητήματα που εξετάζει το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο δεν υπάρχει αυτή η συμμετοχή, συνεπώς είναι καθαρά μια διαδικασία η οποία διεξάγεται από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστικό Δυμβούλιο, δηλαδή τους επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστήριο.»

Διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει καμία εμπλοκή ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και οι δύο δικηγόροι.

Ο κ. Βορκάς εξηγεί ότι με τον διορισμό ενός δικαστή, του δίνεται η θέση προσωρινά, πιο παλιά ήταν για ένα χρόνο και τώρα για δύο. Με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, γίνεται μια ανασκόπηση του έργου το οποίο έχει παράξει και λαμβάνεται η τελική απόφαση για μονιμοποίηση. Έτσι συνέβη και με την κ. Βαρωσιώτου, με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως να μην προχωρήσει στη μονιμοποίησή της.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια πρωτοφανή ή παράξενη απόφαση, ο κ. Βορκάς αναφέρει ότι είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, ενώ αρκετές φορές δικαστές έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού και κάποιοι έχουν απολυθεί μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να απαντήσει σε αυτά που της προσάπτονται και που οδήγησαν στην απόφαση για μη μονιμοποίησή της, αναφέρει:

«Φαίνεται να στερείται το δικαίωμα της ακρόασης, ο συγκεκριμένος προσωρινός δικαστής για να εκφράσει τις απόψεις του σε εκείνα τα οποία σε του «καταλογίζονται» κατά τρόπο που να μην επιτρέψουν την μονιμοποίησή του.»

Επισημαίνει ότι η κ. Βαρωσιώτου έχει το δικαίωμα να ζητήσει να λάβει τα πρακτικά του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό, το Συμβούλιο υποχρεούται να δώσει τα πρακτικά.

«Έχει και το δικαίωμα να αποταθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζει οι δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που στο αριθμό είναι εννέα και να ακουστεί εκεί και να κριθεί από το δευτεροβάθμιο κατά πόσο αιτιολογείτο ή όχι η μη μονιμοποίηση της συγκεκριμένης δικαστού.»

Ο κ. Βορκάς σημειώνει ότι είχαν αποταθεί δικαστές στο παρελθόν στο δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο και κέρδισαν, με αποτέλεσμα να ζητηθεί επανεξέταση από το πρωτοβάθμιο.

Η υπόθεση Θανάση Νικολάου
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι την απόφαση της τρίτης θανατικής ανάκρισης την έλαβε δικαστής ο οποίος βρισκόταν σε δοκιμασία, ο κ. Βορκάς δηλώνει:

«Θα δείτε ότι πολλές φορές και γι’ αυτό ακόμα φτάνουμε στο σημείο να κρίνουμε και το Ανώτατο Δικαστήριο, πέραν της εκτελεστικής εξουσίας που πολλές φορές την έχουμε κρίνει σαν Παγκύπρος Δικηγορικός Σύλλογος, λειτουργούν τα πράγματα κατά τρόπο που σοβαρές υποθέσεις πολλές φορές βρίσκονται στα χέρια νέων δικαστών, σε χρόνια υπηρεσίας, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, να βρίσκονται μπροστά τους υποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με πάρα πολύ και σοβαρά ζητήματα, νομικά θέματα και άλλα συναφή. Συνεπώς, δεν θέλω να πω ότι δεν έκρινε σωστά η συγκεκριμένη δικαστή στη συγκεκριμένη περίπτωση.»

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι πρόκειται για τον τρίτο βαθμό δικαιοσύνης», τονίζει ο κ. Βορκάς και υπογραμμίζει ότι μπορεί να δυσανασχετεί ο κόσμος αλλά δεν πάει να είναι η δικαιοσύνη και δεν πρέπει να την αποδομούμε.

Ερωτηθείς πως αποδομείται η δικαιοσύνη, αναφέρει ότι έχει δεχθεί τηλεφωνήματα για διαμαρτυρίες λόγω της διασύνδεσης της δικαστού με την υπόθεση Θανάση Νικολάου.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κατά ταπεινή μου άποψη, διότι ζούμε σε μια πολιτεία με τα προβλήματά της, δεν πρέπει να τα μεγαλώνουμε τα προβλήματα, πρέπει να λύνουμε. Αυτό είναι αυτό που πιστεύω προσωπικά τουλάχιστον. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τους λόγους για τους οποίους το δικαστικό συμβούλιο κατέλξε σε αυτή την απόφασή του.»

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες που είχε η δικαστής με τον Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, ο κ. Βορκάς εξηγεί ότι σύμφωνα με τον νόμο, στις διαδικασίες θανατικών ανακρίσεων έχει ρόλο ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

«Δεν είμαι γνώστης της παρέμβασης της οποίας ζήτησε να κάνει ο συγκεκριμένος Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Κάθε δικαστής δεν δικάζει μια υπόθεση, καθημερινά μπορεί να έχει μπροστά του μια σειρά από υποθέσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι στο τι τέθηκε ενώπιον του Ανώτατοι Δικαστικού Συμβουλίου. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία δεν ξέρουμε.»

Σημείωσε ότι όταν κάποιος δικηγόρος θέλει να υποβάλλει κάποιο παράπονο εναντίον ενός δικαστή, υποχρεούται δεοντολογικά να υποβάλλει το παράπονο του μέσω του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και αναφέρει ότι δεν υπήρχαν παράπονα για τη συγκεκριμένη δικαστή, ωστόσο υπήρχαν παράπονα για άλλους δικαστές.

«Έτσι είναι κάτι το φυσικό φυσιολογικό να υποβάλλονται παράπονα. Συνεπώς δεν ξέρουμε αν υποβλήθηκαν παράπονα, από ποιους υποβλήθηκαν και τι ακριβώς εξέτασε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.»

Ερωτηθείς αν θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει την κοινωνία εφόσον πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, ο κ. Βορκάς τονίζει ότι είναι θεμελιώδες το δικαίωμα της δικαστού να ακουστεί και η ίδια μπορεί να ζητήσει τα πρακτικά της απόφασης.

Σημείωσε ότι το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρία του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Send this to a friend