
Πιάνει δουλειά ο ανακριτής για τις σοβαρότατες καταγγελίες κατά Αστυνομικών της ΥΑΜ
Τον δρόμο της ποινικής διερεύνησης πήρε τελικά η υπόθεση κατά Αστυνομικών και συγκεκριμένα κατά μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), που φέρονται σύμφωνα με καταγγελία να κακοποίησαν, να φίμωσαν, να νάρκωσαν και τελικώς να απέλασαν 40χρονο Ιρανό χωρίς την επίδοση οποιουδήποτε διατάγματος απέλασης.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση που έφερε στο φως το AlphaNews.Live στις 10 Ιουνίου είναι καταιγιστικές, αφού χθες ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε το «ΟΚ» στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ) – στην οποία είχε καταχωρηθεί η καταγγελία της δικηγόρου του 40χρονου – να διορίσει ανακριτή προκειμένου να διερευνήσει τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται κατά συγκεκριμένων μελών του αστυνομικού σώματος.
Το ανακριτικό έργο, όπως πληροφορούμαστε, ξεκινά επισήμως από σήμερα, με τον ανακριτή να έχει ήδη σηκώσει μανίκια και να έχει πιάσει δουλειά.

Το ιστορικό
Στις 28 Μαΐου η δικηγόρος Νικολέττα Χαραλαμπίδου, προχώρησε εκ μέρους του πελάτη της, ενός 40χρονου Ιρανού μόνιμου κάτοικου Κύπρου για 19 χρόνια και πατέρα δύο ανήλικων κοριτσιών – εκ των οποίων το ένα με σοβαρής μορφής αναπηρία – σε καταγγελία η οποία έθετε εν αμφιβόλω τη νομιμότητα πράξεων που ακολούθησαν μέλη της Αστυνομίας και συγκεκριμένα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ).
Η καταγγελία της δικηγόρου που στο μεταξύ απεστάλη στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αφορούσε την απέλαση του 40χρονου Αλέξη (για σκοπούς προστασίας του δεν αναφέρεται το πλήρες όνομά του) στην Τεχεράνη στις 17 Μαΐου 2025, υπό συνθήκες που όπως η ίδια χαρακτήρισε στην κάμερα του AlphaNews.Live, συνιστούσαν «απαγωγή».



Η καταγγελία αυτή, να σημειώσουμε, πέραν από την ΑΔΙΠΑ, εστάλη από τη δικηγόρο και στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η κ. Χαραλαμπίδου πριν προβεί στις καταγγελίες είχε αποταθεί στην ίδια την Αστυνομία για απαντήσεις στο κατά πόσον πριν την απέλαση του πελάτη της, εκδόθηκε σχετικό διάταγμα, και αν ναι, πότε. Η απάντηση εκ μέρους Αστυνομίας ήρθε επίσης γραπτώς και μάλιστα πέντε μέρες αργότερα και αυτή η απάντηση περιοριζόταν στο ότι η επιστολή της έχει παραληφθεί και «τυγχάνει χειρισμού».

Το ρεπορτάζ
Τα γεγονότα της υπόθεσης
Όπως μας είχε δηλώσει η κ. Χαραλαμπίδου, όλα έγιναν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, «χωρίς καμία νομιμότητα» και κατά τρόπο που ουσιαστικά συνιστά «απαγωγή από το ίδιο το κράτος και τις αρχές».
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης συνελήφθη το απόγευμα της 16ης Μαΐου για απλήρωτα πρόστιμα 1800 ευρώ ενώ έβγαινε από την οικία του στη Λεμεσό και μάλιστα μπροστά στα έντρομα μάτια της 17χρονης κόρης του Μαρίας, που παρακολουθούσε ανήμπορη από το παράθυρο.

Μόλις η σύζυγός του Λέιλα πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί, προσήλθε άμεσα στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού καταβάλλοντας το οφειλόμενο ποσό. Ωστόσο, αντί ο 40χρονος να αφεθεί ελεύθερος, παρέμεινε κρατούμενος σε ένα από τα κελιά της ΑΔΕ Λεμεσού μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας όπου τον ξύπνησαν και τον μετέφεραν άρον άρον στην Μενόγεια. Εκεί τον παρέλαβαν μέλη της ΥΑΜ που ανέμεναν στο σημείο και τον οδήγησαν «βίαια» στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απ’ όπου και απελάθηκε υπό τη συνοδεία 8 αστυνομικών στην Τεχεράνη.

Η οικογένεια του στη Λεμεσό από την Παρασκευή 16 Μαΐου που συνελήφθη μέχρι και την Τρίτη 20 Μαΐου, καλούσε συνεχώς στο κινητό του χωρίς όμως να μπορεί να τον βρει, ενώ σε όποιο αστυνομικό τμήμα κι αν αποτάθηκαν, κανένας δεν τους έδινε μία ξεκάθαρη απάντηση. Πληροφορήθηκαν την απέλασή του πέντε μέρες μετά τη σύλληψη, όταν ο ίδιος μπόρεσε τελικά και τους τηλεφώνησε από την Τεχεράνη.
Η κ. Χαραλαμπίδου με γραπτή επιστολή της προς την Αστυνομία ζήτησε άμεσα απαντήσεις σε σχέση με την υπόθεση και συγκεκριμένα σε σχέση με το κατά πόσον πριν την απέλαση του πελάτη της, εκδόθηκε σχετικό διάταγμα, με την Αστυνομία να της απαντά πέντε μέρες μετά πως η επιστολή της «πραλήφθηκε» και «τυγχάνει χειρισμού».

Νικολέττα Χαραλαμπίδου-Δικηγόρος Αλέξη
«Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος απελάθηκε να χρειάζεται να τύχει χειρισμού το ερώτημα του δικηγόρου του, ως προς το κατά πόσον υπάρχει για παράδειγμα διάταγμα απέλασης, γιατί μπορεί να θέλει να το προσβάλει, έχει δικαίωμα να το προσβάλει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει απελαθεί»
Στην πρώτη μας επικοινωνία (πριν την έναρξη του πολέμου στο Ιράν) με τον Αλέξη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τεχεράνη, μας περιέγραψε όλα όσα ισχυρίζεται πως έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου της 17ης Μαΐου και ενώ βρισκόταν κρατούμενος σ’ ένα από τα κελιά της ΑΔΕ Λεμεσού.
Αλέξης
«Με πήραν Μενόγεια… Είδα μας περίμεναν άλλα περιπολικά με αστυνομικούς. Μόλις κατέβηκα ήρθε ένας από αυτούς και άρπαξε το χέρι μου με δύναμη πίσω και άρχισε μπουνιές. Ο άλλος αστυνομικός έπιασε το άλλο μου χέρι και το άλλο χέρι του το έβαλε στον λαιμό μου. Έχεις το λόγο μου, δεν μπορούσα να αναπνεύσω»
Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αλέξης οδηγήθηκε σε μία αίθουσα μόνος μαζί με αρκετούς αστυνομικούς και χωρίς την παρουσία άλλων ταξιδιωτών ή προσωπικού του αεροδρομίου.
Αλέξης
«Με πήραν από την άλλη πόρτα πίσω, πήγαμε σε ένα μεγάλο σαλόνι, με κάμποσες καρέκλες, μόνοι μας, μπαίνω μέσα και βλέπω έχει άλλα 15 άτομα με περιμένουν, όλοι αστυνομικοί… Μου έφεραν πανί και μου είπαν πρέπει να σηκωθείς να το φορέσεις… Με πήραν με το ζόρι στο αποχωρητήριο, μου κατέβασαν το παντελόνι μου και μου φόρεσαν πανί… Δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω ούτε να αναπνεύσω από τον πόνο και το άγχος… Μου έδωσαν νερό είχε κάτι φάρμακα μέσα, δεν το κατάλαβα… Ζήτησα να πάρω τηλέφωνο τη γυναίκα μου πάνω από 2 εκατομμύρια φορές, μου λένε δεν δικαιούσαι. Ούτε με τη δικηγόρο μου με άφησαν να μιλήσω… Μου έβαλαν ένα πανί στο στόμα και από πάνω κόλλησαν τέλλα και μου φόρεσαν κάτι σαν κράνος, με αυτό δεν μπορείς να μιλάς μόνο να κοιτάς μπροστά σου… Μπήκα στο αεροπλάνο και ήρθαν κάμποσοι αστυνομικοί μαζί μου… Μετά από δέκα λεπτά ηρέμησα, δεν κατάλαβα τίποτα, ούτε θυμάμαι τίποτα»

Με την άφιξη τους στην Τεχεράνη, ο Αλέξης παραδόθηκε από τους τέσσερις δικούς μας αστυνομικούς σε μέλη της Ιρανικής Αστυνομίας που τον ανέμεναν. Εκεί μεταφέρθηκε σε κρατητήρια όπου και τις δύο πρώτες μέρες ανακρίθηκε και ξυλοκοπήθηκε. Την Τετάρτη 21 Μαΐου οι Ιρανοί τον άφησαν ελεύθερο με όρους.

Με την απελευθέρωση του από τις ιρανικές αρχές, ο Αλέξης επισκέφθηκε γιατρό προκειμένου να κοιτάξει τα τραύματα που όπως ισχυρίζεται υπέστη τόσο από τους αστυνομικούς εδώ στην Κύπρο, όσο και από του Ιρανούς αστυνομικούς στην Τεχεράνη. Στο πόρισμα του γιατρού που τον εξέτασε ημερομηνίας 21 Μαΐου 2025 αναγράφεται πως διαπιστώθηκαν τραύματα στους καρπούς και των δύο χεριών, στους αγκώνες και σοβαροί εσωτερικοί τραυματισμοί στα έντερα.

Εμμονική δίωξη;
Η περιπέτεια του Αλέξη με τις κυπριακές αρχές ξεκίνησε το 2023 όταν και πρώτο συνελήφθη με την υποψία της εμπλοκής του σε τρομοκρατία κατά Ισραηλινών πολιτών και ενώ ο ίδιος βρισκόταν νόμιμα στην Κύπρο ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το 2007 και αυτοεργοδοτείτο στον οικοδομικό τομέα.
Τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τα όσα του καταλογίζουν, τα οποία αν και ιδιαιτέρως σοβαρά, ουδέποτε καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση εναντίον του στο δικαστήριο.
Η Αστυνομία ωστόσο συνέχισε το επόμενο διάστημα σχεδόν εμμονικά να τον συλλαμβάνει στη βάση διαταγμάτων απέλασης και να τον αφήνει ελεύθερο όταν τα διατάγματα αυτά έπεφταν στη συνέχεια στο δικαστήριο.
Στις 6 Μαΐου έπεσε και το τελευταίο διάταγμα απέλασης με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του μετά από 10 ολόκληρους μήνες κράτησης.
Νικολέττα Χαραλαμπίδου-Δικηγόρος Αλέξη
«Λίγες μέρες πριν την απέλασή του, προηγούμενο διάταγμα απέλασης που είχε εκδοθεί εναντίον του, για σκοπούς κατ’ ισχυρισμό της ασφάλειας του κράτους, ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, αφέθηκε ελεύθερος για να τον παγιδεύσουν μετά από λίγες μέρες με τη σύλληψή του δήθεν για οφειλές του για παλαιότερα πρόστιμα τα οποία εκκρεμούσαν από το 2016 και 2021… Καταβλήθηκαν οι οφειλές από τη σύζυγό του και στη συνέχεια συνέχισε η κράτησή του χωρίς να υπάρχει κάποιο διάταγμα για να ενημερωθεί και ενώ ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον υπάρχει διάταγμα απέλασης ή οποιοδήποτε διάταγμα κράτησης του και του αναφέρθηκε ότι «θα εκδοθεί» σε άγνωστο χρόνο. Τι σημαίνει θα εκδοθεί διάταγμα απέλασης; Η αρμοδιότητα για την έκδοση οποιουδήποτε διατάγματος απέλασης και κράτησης δεν ανήκει στην Αστυνομία, ανήκει στη Διευθύντρια του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση δεν ανήκει στην Αστυνομία και δεν μπορεί η αστυνομία να γνωρίζει εκ των προτέρων και ούτε θα έπρεπε να μπορεί η αστυνομία να γνωρίζει εκ των προτέρων κατά πόσον θα εκδοθεί ένα διάταγμα απέλασης ή κράτησης. Και αμφιβάλλω με ποιο τρόπο η Διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης ήταν στο γραφείο της για να υπογράψει ένα τέτοιο διάταγμα, αφού δεν είχε εκδοθεί ακόμα, και το υπέγραψε μεταξύ Παρασκευή απογεύματος και ξημερώματα Σαββάτου, ούτως ώστε να μπορέσουν να τον απελάσουν. Αμφισβητώ αν υπήρχε τέτοιο διάταγμα»
Και «φίλος» και «εχθρός» των Ισραηλινών
Ανάμεσα στα πολλά περίεργα της υπόθεσης, το γεγονός ότι ενώ ο Αλέξης στην Κύπρο είχε συλληφθεί για εμπλοκή σε τρομοκρατία κατά Ισραηλινών, στο Ιράν οι αρχές τον παρέλαβαν από την Κυπριακή Αστυνομία ως ύποπτο για συνεργασία στην Κύπρο με Ισραηλινούς εις βάρος της χώρας του.
Μάλιστα όπως καταγγέλλει η δικηγόρος του, ο Αλέξης παραδόθηκε στους Ιρανούς από την Κυπριακή Αστυνομία, με άλλο όνομα και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Καταγγελία κατά συγκεκριμένων μελών της ΥΑΜ
Στην πολυσέλιδη καταγγελία της κ. Χαραλαμπίδου προς την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, γίνεται στο μεταξύ ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένους Αστυνομικούς που φέρονται να είχαν εμπλοκή στην υπόθεση – με τον έναν μάλιστα εξ αυτών, υψηλόβαθμο.

Στις επιστολές της δικηγόρου του 40χρονου καταγγέλλεται επίσης συγκεκριμένος αστυνομικός που φέρεται να απείλησε τον Αλέξη με όπλο στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την απέλασή του.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει με εμένα τώρα… σας παρακαλώ προσέχετε την οικογένειά μου»
Ο Αλέξης μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν. Μάλιστα με το πρώτο χτύπημα των Ισραηλινών στην Τεχεράνη, ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μας μέσω WhatsApp στέλνοντάς μας ένα και μοναδικό μήνυμα: «Δεν ξέρω τι θα γίνει με εμένα τώρα… σας παρακαλώ προσέχετε την οικογένειά μου».
Στις μέρες που ακολούθησαν, τόσο η οικογένειά του όσο και εμείς, προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, χωρίς αποτέλεσμα. Την περασμένη Τετάρτη κατάφερε ο ίδιος να μας καλέσει μέσω WhatsApp, ενημερώνοντάς μας πως μόλις την προηγούμενη μέρα κατάφερε να εγκαταλείψει την Τεχεράνη όπως και πολλά αλλά εκατομμύρια Ιρανών και να μεταφερθεί στην γενέτειρά του Ahvaz όπου διαμένει ο αδελφός του.
Ωστόσο η κατάσταση στην Ahvaz δεν είναι καλύτερη αφού, όπως μας είπε, η συγκεκριμένη πόλη στην οποία βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές μονάδες, είναι στο στόχαστρο συνεχών ισραηλινών επιθέσεων.
Ενδεικτικό της κατάστασης, το υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πόλη Ahvaz:

Η οικογένεια του Αλέξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση-σοκ, με την 17χρονη κόρη του Μαρία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίας, να είναι, όπως μας είπε η σύζυγός του Λέιλα, κυριολεκτικά διαλυμένη από την απουσία του πατέρα της.
Εδώ να σημειώσουμε πως τα παιδιά του 40χρονου – η Μαρία 17 ετών και η Ελένη 16 ετών – οι οποίες γεννήθηκαν στην Κύπρο, είναι παιδιά από τον πρώτο του γάμο ο οποίος έληξε άδοξα όταν η μάνα τους εγκατέλειψε ενώ ήταν μωρά. Μετά την εγκατάλειψη από την μητέρα, το δικαστήριο έδωσε στον Αλέξη την πλήρη επιμέλεια των παιδιών, τα οποία μεγάλωσε σαν δικά της η δεύτερη σύζυγός του, Λέιλα. Όπως μας εξήγησε η δικηγόρος του 40χρονου, αυτή τη στιγμή τα δύο ανήλικα κορίτσια έχουν μείνει μετέωρα, αφού ο μοναδικός άνθρωπος που έχει από νομικής άποψης την κηδεμονία τους – ο πατέρας τους – έχει απελαθεί. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν χρειαστεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση γι’ αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει κάποιος που να ασκεί τη γονική τους μέριμνα για να αποφασίσει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο λόγος τώρα ανήκει στον ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει και θα αποφανθεί για όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν, κι αν έγιναν, από ποιους.