
Δήμος Λευκάρων: Προτάσεις ενώπιον του ΕΟΑΛ για ν’ αντιμετωπιστούν οι απώλειες νερού
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σειρά εισηγήσεων – προτάσεων προτίθεται να καταθέσει ο Δήμος Λευκάρων κατά την επόμενη συνεδρία με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, με στόχο ν’ αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα με τις απώλειες νερού από το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.
Το πρόβλημα στο Δήμο Λευκάρων, αλλά και στα γύρω δημοτικά διαμερίσματα, εξακολουθεί να είναι έντονο, οι απώλειες νερού σε κάποιες περιοχές πλησιάζουν το 70%, εξού και οι τοπικές Αρχές προβληματίζονται έντονα, αναζητώντας βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις εν’ όψει και της μεγάλης επισκεψιμότητας που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η λήψη συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος με τις απώλειες νερού.
Οι εισηγήσεις αυτές, πρόσθεσε, θα παρουσιαστούν άμεσα στον ΕΟΑ Λάρνακας με την προοπτική να τροχιοδρομηθούν το συντομότερο. Οι προτάσεις είναι, πρώτον, ο επανασχεδιασμός του δικτύου ύδρευσης και των εφτά δημοτικών διαμερισμάτων Λευκάρων με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, δεύτερον, να τεθεί από κοινού προτεραιότητα αντικατάστασης του υφιστάμενου «γερασμένου» δικτύου ύδρευσης της περιοχής και τρίτον, το κόστος ν’ αναληφθεί από τον ΕΟΑΛ και τις τοπικές Αρχές και να εγκριθεί από τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων οργανισμών και Αρχών.
Όπως ανέφερε ο κ.Σοφοκλέους, σήμερα εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές απώλειες νερού στα Λεύκαρα και στα γύρω δημοτικά διαμερίσματα, σημείωσε, ωστόσο, πως έχει συμφωνηθεί με τον τοπικό ΕΟΑ η αγορά και προμήθεια νερού από ιδιωτική, αδειοδοτημένη πηγή (γεώτρηση), έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ύδρευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα νοικοκυριά και τα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής. «Θέλω να πιστεύω ότι με την λύση αυτή, δεν θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή νερού στην περιοχή μας τους προσεχείς 2-3 μήνες, οπόταν αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη ροή επισκεπτών, ξένων και ντόπιων», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λευκάρων.
Πριν πολλές δεκαετίες
——————————-
Ο Σ. Σοφοκλέους εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα με τις απώλειες νερού λόγω των ελαττωματικών δικτύων ύδρευσης σε διάφορες περιοχές της Κύπρου θα έπρεπε να είχε επιλυθεί ολιστικά, σοβαρά και υπεύθυνα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ανέφερε, δε, ότι για το ίδιο θέμα έχει αποστείλει, κατά καιρούς, πάμπολλες επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο και το Τμήμα Υδάτων, ζητώντας να γίνουν βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί αντικατάστασης των υφιστάμενων προβληματικών δικτύων ύδρευσης, ο κύκλος των οποίων έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια.
«Δεν ασπάζομαι τη λογική των διαπιστώσεων και της επανάληψης ανάδειξης του ίδιου προβλήματος, με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να καταγράφει συνεχώς απώλειες νερού που πλησιάζουν το 70% σε πολλές κοινότητες και δήμους, αλλά την ίδια ώρα οι τοπικές Αρχές ν’ αδυνατούν, από μόνες τους, ν’ αναλάβουν μέτρα αναχαίτισης του προβλήματος για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους», κατέληξε.