Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ολοκλήρωση του έργου αλληλεγγύης “Youth Read 2 Recover”
Ολοκλήρωση του έργου αλληλεγγύης “Youth Read 2 Recover”

Ολοκλήρωση του έργου αλληλεγγύης “Youth Read 2 Recover”

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το έργο αλληλεγγύης με τίτλο “Youth Read 2 Recover, το οποίο  σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα νέων, με την υποστήριξη του οργανισμού Active Zone Outdoor και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Το έργο είχε ως πρωταρχικό του σκοπό να εμπνεύσει τους νέους, ώστε να ανακαλύψουν εκ νέου την αστείρευτη αξία της ανάγνωσης και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Μία από τις κυρίαρχες επιδιώξεις του έργου ήταν να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, βιωματικές εμπειρίες και ουσιαστικές ευκαιρίες για τη νεολαία, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμπερίληψη νέων που αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις, όπως μαθησιακές δυσκολίες, οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, καθώς και όσων έχουν κινητική ή νοητική αναπηρία. Στόχος ήταν να τους ενθαρρύνει και να τους βοηθήσει στην επανασύνδεση με τον κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα, το έργο αξιοποίησε στρατηγικά την τεχνολογία, επιδιώκοντας την εδραίωση μιας αυθεντικής και ουσιαστικής σχέσης των νέων με το βιβλίο, αποδομώντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι αποκλειστικά ένα μέσο για σχολική ή ακαδημαϊκή επιτυχία.

Η ομάδα του έργου σχεδίασε και υλοποίησε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας βιωματικά εργαστήρια και εναλλακτικές συμμετοχικές δράσεις βασισμένες στη μη τυπική μάθηση, καθώς και διαλόγους με λογοτέχνες της τοπικής κοινότητας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συστηματική συλλογή, κατηγοριοποίηση και αρχειοθέτηση μεταχειρισμένων βιβλίων, με την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός συστήματος δανεισμού. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα ήταν η κατασκευή της αυτοσχέδιας κινητής βιβλιοθήκης, η οποία εμπλουτίστηκε από τα μεταχειρισμένα βιβλία που προσφέρθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου από εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα.

Για να εξακριβωθούν οι ανάγκες των νέων, διεξήχθη έρευνα σχετικά με τις απόψεις και τις στάσεις τους απέναντι στη λογοτεχνία και τα βιβλία, καθώς και τις προτιμήσεις τους σε θεματικές, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με υλικό που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους. Επιπλέον, νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν βιβλιοθήκες και βιβλιοκαφέ, να γνωρίσουν λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές της τοπικής κοινότητας και να συμμετάσχουν σε ωφέλιμες συζητήσεις μαζί τους. Μέλη της ομάδας του έργου συντόνισαν επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα την ψηφιακή ανάγνωση και τα ψηφιακά βιβλία  εκπαιδεύοντας τους στη χρήση σύγχρονων εφαρμογών, λογισμικών και πλατφορμών για την ανάγνωση βιβλίων. Το έργο περιέλαβε και πλήθος επιπρόσθετων δραστηριοτήτων εναλλακτικού χαρακτήρα που ενθάρρυναν τους νέους να διαβάσουν βιβλία. Σε αυτές συγκαταλέγονται η ανάγνωση βιβλίων σε ανοιχτούς χώρους (παραλία, πάρκο, περιβόλι), η προβολή κινηματογραφικών ταινιών βασισμένων σε βιβλία, και ένα παιχνίδι πόλεως με σταθμούς σε σημαντικά σημεία που συνδέονται με τη λογοτεχνία, μεταξύ άλλων. Τέλος, η κινητή αυτοσχέδια βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε σε ποικίλες δράσεις με συμμετοχή νέων, ενώ το σύστημα δανεισμού της εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη πτυχή του έργου αποτέλεσε η γνωριμία και η ανάδειξη καταξιωμένων λογοτεχνών, συγγραφέων και ποιητών. Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στους Κώστα Γουλιάμο, Σταύρο Σιδερά, Χρήστο Tσιαήλη, Λουκία Σταυρινού, Αγγέλα Καϊμακλιώτη και Μαρία Χριστοδούλου, οι οποίοι αλληλεπίδρασαν με τους νέους, μοιράστηκαν πολύτιμες εμπειρίες, απόψεις και συναισθήματα, μίλησαν για το πλούσιο έργο τους, διάβασαν, απάγγειλαν και πρόσφεραν συγγράμματα στην κινητή βιβλιοθήκη του έργου. Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα και τη Μαρία Ψιλολύχνου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στη δημιουργία και ενίσχυση της κινητής βιβλιοθήκης.

Συμπερασματικά, περισσότεροι από 250 νέοι και νέες ηλικίας 18-35 ετών είχαν την ανεκτίμητη ευκαιρία να συμμετέχουν δωρεάν σε πλήθος δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο του έργου “Youth Read 2 Recove rproject”. Αυτό το εγχείρημα αναδείχθηκε σε ένα παραδειγματικό σχέδιο εθελοντικής προσφοράς, καθώς μια ομάδα νέων ένωσε αρμονικά τις δυνάμεις, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα της για να αντιμετωπίσει ένα πιεστικό κοινωνικό ζήτημα: την αποσύνδεση των νέων με τον κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.

Η βιωσιμότητα του έργου, και ειδικότερα της κινητής βιβλιοθήκης, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του. Πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση των αρχικών δράσεων, η βιβλιοθήκη συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, συμμετέχοντας ενεργά σε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που διοργανώνει ο υποστηρικτής οργανισμός. Αυτή η συνεχής παρουσία διασφαλίζει ότι το βιβλίο και η λογοτεχνία παραμένουν προσβάσιμα στη νεολαία, ενώ παράλληλα διατηρείται ζωντανό το μήνυμα της σημασίας τους.

Send this to a friend