Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Όλα όσα αλλάζουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών
Όλα όσα αλλάζουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Όλα όσα αλλάζουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Στο ράφι περνά το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την κατηγορία του αναχρονιστικού… Το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει το νέο μοντέλο με στόχο να κλείσουν τρύπες και κενά για πιο δίκαιες και ουσιαστικές βαθμολογίες.

Ενδυνάμωση διευθυντών
Στην πράξη εισάγεται για πρώτη φορά ενεργός ρόλος του διευθυντή ενός σχολείου στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μαζί του θα βάζουν βαθμολογία ακόμα δύο πρόσωπα. Ο σύμβουλος-επιθεωρητής και ο εξωτερικός επιθεωρητής. Προβλέπεται και ένσταση, γι’ αυτό δευτεροβάθμιο σώμα θα επανεξετάζει τις αποφάσεις. Θα είναι τριμελές, ανεξάρτητο και θα απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου παιδείας και δύο Διευθυντές που προΐστανται σε άλλη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Στη μελέτη προνοείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών.

«Δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι πηγαίνουν για προαγωγή με την ίδια ακριβώς βαθμολογία την οποία γνωρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, άρα είτε η αρχαιότητα μετρά είτε το 5άλεπτο του interview. Άρα δεν υπάρχει κίνητρο.»

«Ανώτερος εκπαιδευτικός»
Με το νέο σύστημα καθιερώνεται νέα βαθμίδα, και οι άριστοι των αρίστων ή αυτοί που ξεχωρίζουν, θα ονομάζονται πλέον «Ανώτεροι Εκπαιδευτικοί». Ο Ανώτερος Εκπαιδευτικός θα αναλαμβάνει καθήκοντα μέντορα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους του που διορίζονται στο σχολείο του, όντας επιφορτισμένος και με άλλες παιδαγωγικές ευθύνες. Θα είναι στην ίδια βαθμίδα με τον Βοηθό Διευθυντή, χωρίς όμως διοικητικά καθήκοντα.

Η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι αντιδράσεις
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΟΕΛΜΕΚ που θεωρεί πως η πρόταση δεν εξασφαλίζει αντικειμενικότητα. Οι αμφιβολίες επικεντρώνονται στα κριτήρια αλλά και στον ενισχυμένο ρόλο των διευθυντών. Αντίστοιχες επιφυλάξεις εκφράζουν ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Οι τομές στο σύστημα αξιολόγησης αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή. Η υπουργός παιδείας ξεκίνησε σαφάρι επαφών και διαλόγου για ενημέρωση εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων σε όλες τις επαρχίες.

Send this to a friend