
Έξαρση στρεπτόκοκκου: Βοηθά ή όχι το κλείσιμο των σχολείων στην αντιμετώπισή του;
Η έξαρση περιστατικών στρεπτόκοκκου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έφερε μέχρι και αναστολή της λειτουργίας σχολείων. Ένας αχρείαστος πανικός σύμφωνα με ειδικούς στη χώρα, άποψη που συμμερίζονται και ειδικοί στην Κύπρο και αυτό γιατί δε δικαιολογείται με βάση επιστημονικά κριτήρια.
Δρ. Παναγιώτης Γιάγκου – Παιδίατρος
«Σίγουρα δε χρειάζεται να κλείνουν σχολεία και να αποστειρώνονται γιατί είναι ένα μικρόβιο το οποίο δεν επιζεί στο περιβάλλον και δεν μπορείς να το κολλήσεις από το περιβάλλον. Είναι μόνο με άμεση επαφή με κάποιο πάσχοντα.»
Την Άνοιξη καταγράφονται έτσι και αλλιώς αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου και κυρίως στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Συστήνοντας στους γονείς, εάν το παιδί διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο αφού λάβει την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την ύφεση του πυρετού.
Δρ. Παναγιώτης Γιάγκου – Παιδίατρος
«Η αλήθεια είναι ότι προσβάλει όλες τις ηλικίες. Έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στην εφηβεία αλλά από οποιαδήποτε ηλικία από δύο χρονών και πάνω μπορεί να έχουμε έτσι έντονα συμπτώματα. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να έχουμε επαγρύπνηση για όλες τις ηλικίες.»
Πυρετός, δυσκολίες στην κατάποση, πονόλαιμος και σε κάποιες περιπτώσεις εξανθήματα στο σώμα είναι τα βασικά συμπτώματα του ιού.