
Η Κύπρος στη Ζώνη Σένγκεν: Τι αλλάζει για τους ταξιδιώτες και ποια τα οφέλη για την οικονομία
Τα δύο ορόσημα που φέρνουν την Κύπρο στο «κατώφλι» των κρατών-μελών.
Στο «κατώφλι» της Ζώνης Σένγκεν βρίσκεται η Κύπρος, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες να προετοιμάζουν το έδαφος για ένταξη τον Ιανουάριο του 2026 και πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις «γέννησαν» ανησυχίες, αντιδράσεις και ερωτήματα κατά πόσον είναι εφικτή η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων χωρίς συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σε μια ημικατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα χώρα, όπως η Κύπρος.
Το AlphaNews.Live ζήτησε από την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αναστασία Στυλιανίδου να εξηγήσει τις βασικές πρόνοιες που διέπουν τη Ζώνη Σένγκεν και το γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία επείγεται όπως όλα δείχνουν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να γίνει άμεσα πλήρες μέλος.
Τέλος στην ταλαιπωρία ταξιδιωτών
Η κα. Στυλιανίδου δηλώνει ότι η Κύπρος έχει πολλά να επωμιστεί από την είσοδο της στην Ζώνη Σένγκεν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: «εάν σήμερα, ένας ταξιδιώτης από Κύπρο κάνει στάση στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό άλλο κράτος, θα περάσει από διπλό έλεγχο ταυτότητας και αποσκευών.
Με την είσοδο στη Ζώνη Σένγκεν, αυτοί οι έλεγχοι καταργούνται». Όπως τόνισε, ο ταξιδιώτης θα κινείται εντός ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις ή ταλαιπωρία.
Τα οφέλη για τον τουρισμό
Η κα. Στυλιανίδου υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ζώνη Σένγκεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα καθώς θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις περισσοτέρων επισκεπτών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του τουρισμού. Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα τονώσει την οικονομία του κράτους, ενώ η Κύπρος θα έχει το προνόμιο ότι συμμετέχει στην ενιαία αγορά χωρίς σύνορα.
Τα δύο ορόσημα για την ένταξη της Κύπρου
Εν τέλει η κα Στυλιανίδου εξηγεί ότι η Κύπρος εντείνει τις διαδικασίες για την είσοδο της στην Ζώνη Σένγκεν για δυο λόγους:
Φέτος κλείνουν 40 χρόνια από την επίτευξη της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων.
Η επερχόμενη ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2026.
Γιατί είναι η σειρά μας;
Επιπρόσθετα, η κα Στυλιανίδου έκανε αναφορά για την πρόσφατη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Ιανουάριο του 2025 με την ένταξη της Κύπρου να αποτελεί το επόμενο βήμα. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στον χώρο Σένγκεν συμμετέχουν και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Κροατία.