Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πυρά κατά Κυβέρνησης για συνδιοργάνωση εορτασμών της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ σε δημοτικό σχολείο
Πυρά κατά Κυβέρνησης για συνδιοργάνωση εορτασμών της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ σε δημοτικό σχολείο

Πυρά κατά Κυβέρνησης για συνδιοργάνωση εορτασμών της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ σε δημοτικό σχολείο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση συνδιοργάνωσης εκδήλωσης, από Υπουργείο Παιδείας και Ισραηλινή Πρεσβεία σε Δημοτικό σχολείο, με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Το ΑΚΕΛ με μία ανακοίνωση-φωτιά ζητά από το Υπ. Παιδείας να ακυρώσει αμέσως την εκδήλωση σημειώνοντας ότι «η πραγματοποίησή της συνιστά βάναυση πρόκληση και ωμή αναλγησία».

Την ώρα που η ανθρωπότητα είναι μάρτυρας της γενοκτονίας στη Γάζα όπου το Ισραήλ σφάζει κατά χιλιάδες βρέφη και παιδιά, το Υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη όχι μόνο ξεπλένει το εξτρεμιστικό καθεστώς Νετανιάχου, αλλά το βάζει στα σχολεία μας κιόλας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και προσθέτει πως «η εκχώρηση στην ισραηλινή πρεσβεία της ευθύνης για τις διαδικασίες ασφάλειας της εκδήλωσης είναι πρωτόγνωρος εξευτελισμός του κυπριακού κράτους».

Το ΑΚΕΛ διερωτάται εξάλλου «τι ακριβώς θα πει στα παιδιά της Κύπρου ο εκπρόσωπος του Ισραήλ; Ότι το κράτος του εξοντώνει παιδιά της ηλικίας τους για να κλέψει τη γη τους; Τι θα πει άραγε η Υπουργός Παιδείας στους μαθητές και τις μαθήτριες μας; Ότι η κυβέρνησή της συγκαλύπτει τη σφαγή και λιμοκτονία παιδιών;».

«Τα σχολεία μας πρέπει να προάγουν την αγάπη για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, όχι να μετατρέπονται σε κατηχητικά ισραηλινής προπαγάνδας», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας «το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει αμέσως την εκδήλωση με την ισραηλινή πρεσβεία και να κρατήσει μακριά από τα σχολεία μας την ισραηλινή προπαγάνδα».

Την έντονη αντίθεσή της στην εκδήλωση εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών η οποία ανέφερε πως «η κυβέρνηση μετατρέπει τα δημόσια σχολεία σε εργαλεία διπλωματικής προπαγάνδας».

«Ξεπουληθήκατε στα τέρατα, αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να πάρετε μαζί σας και τα παιδιά μας», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει λέγοντας:

«Την ώρα που πάνω από 14.000 βρέφη και παιδιά στη Γάζα αργοπεθαίνουν από την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και την απόλυτη καταστροφή, το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, επιλέγει να διοργανώσει εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ μέσα σε δημόσιο σχολείο της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή ανήλικων παιδιών και την παρουσία της ίδιας της Υπουργού Παιδείας

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ και χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο ετοιμάζονται να διαδηλώσουν ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιλέγει ξανά να σταθεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Δεν αρκείται στη σιωπή – συνεορτάζει με τους θύτες. Νομιμοποιεί την απανθρωπιά. Χρησιμοποιεί τα παιδιά μας ως διακοσμητικά στη βιτρίνα της πολιτικής συνενοχής. Μέσα από μία απαράδεκτη διαδικασία, ζητείται από γονείς και παιδιά να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία θα σταλούν σε ξένη πρεσβεία για έγκριση συμμετοχής, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής πρόσκλησης. Προβλέπονται μέτρα ασφαλείας που θυμίζουν στρατιωτικοποιημένο χώρο: αστυνομία με στολές και πολιτικά, σκυλιά ελέγχου και αψίδες επιθεώρησης. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκθεση ανήλικων παιδιών σε τέτοιες συνθήκες; Ποιος αποφάσισε ότι τα σχολεία μας πρέπει να γίνουν πεδίο διπλωματικών φιεστών και πολιτικής νομιμοποίησης εγκλημάτων, τα οποία έχουν καταδικαστεί επανειλημμένα από το Διεθνές Δικαστήριο; Η Παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για συγκάλυψη, πολιτική συνενοχή και αποσιώπηση. Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι προέκταση καμίας πρεσβείας. Τα σχολεία δεν είναι βιτρίνες ξένων πολιτικών επιδιώξεων.

Κύριε Χριστοδουλίδη και κυρία Μιχαηλίδου,

μπορεί να έχετε επιλέξει να αγνοήσετε τη φρίκη, να νομιμοποιείτε την καταστροφή και να οδηγείτε τη χώρα μας στην ηθική και διεθνή απομόνωση. Δεν έχετε, όμως, κανένα δικαίωμα να μετατρέπετε την Κύπρο σε προτεκτοράτο και να εκθέτετε σε κινδύνους τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών απαιτεί:

Άμεση ακύρωση της εν λόγω εκδήλωσης.

Σεβασμό στην παιδαγωγική δεοντολογία, την ψυχολογική και φυσική ασφάλεια των παιδιών.

Αναγνώριση της υποχρέωσης της Παιδείας να υπηρετεί την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.

Η σιωπή είναι συνενοχή. Η συμμετοχή είναι συνέργεια. Εμείς επιλέγουμε να μιλήσουμε και να μην είμαστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Για τα παιδιά μας. Για την Παιδεία. Για την Ανθρωπιά.»

Send this to a friend