Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Θρηνεί το Ριζοκάρπασο: «Έφυγε» η ηρωϊδα-δασκάλα Γιαννούλα Λαζαρίδου Βασιλείου
Θρηνεί το Ριζοκάρπασο: «Έφυγε» η ηρωϊδα-δασκάλα Γιαννούλα Λαζαρίδου Βασιλείου

Θρηνεί το Ριζοκάρπασο: «Έφυγε» η ηρωϊδα-δασκάλα Γιαννούλα Λαζαρίδου Βασιλείου

Το τελευταίο «αντίο» στην ηρωϊδα-δασκάλα του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου Γιαννούλα Λαζαρίδου Βασιλείου λένε σήμερα Τρίτη 20 Μαϊου 2025 στις 14:00 συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί από τον Ιερό Ναό Αγίου Συνεσίου.

Η εγκλωβισμένη εκπαιδευτικός απεβίωσε το Σάββατο 17 Μαϊου 2025 σε ηλικία 88 ετών, νοσηλευόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου διακομίστηκε από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο λόγω προβλημάτων υγείας.

Σε ανακοίνωση, τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσας και εξαίρουν το έργο και την προσφορά της στα εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου.

«Το πέρασμά της από τον κόσμο της εκπαίδευσης και ειδικότερα των εκπαιδευτηρίων Ριζοκαρπάσου, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μεγάλης οικογένειας των δασκάλων. Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς τότε το κενό που αφήνει ο θάνατός της είναι τεράστιο.

Δεν υπήρξε μόνο μια εξαιρετική δασκάλα, υπήρξε μια σπουδαία παιδαγωγός. Επιτυχημένη σε όλους τους τομείς της ζωής: άνθρωπος, δασκάλα, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.

Με ευλάβεια υπηρέτησε στη Δημοτική Εκπαίδευση στα δύσκολα χρόνια του εγκλωβισμού από το βαθμό της δασκάλας, βοηθού διευθύντριας και διευθύντριας όπου το 1996 αφυπηρέτησε. Τιμής ένεκεν το Υπουργείο Παιδείας της έδωσε τον τίτλο της Επιθεωρήτριας Δημοτικής Εκπαίδευσης, ως ένδειξη εκτίμησης για την πολύτιμη προσφορά της στην εκπαίδευση. Έθεσε τις διδακτικές της ικανότητες σε δεινή δοκιμασία. Εξυπηρέτησε τους πάντες, οι αξίες και οι γνώσεις που την διέκριναν αποτέλεσαν για κάθε εγκλωβισμένο παιδί του Ριζοκαρπάσου πολύτιμη παρακαταθήκη.»

Η εκλιπούσα Γιαννούλα Λαζαρίδου Βασιλείου έφερε τον τιμητικό χαρακτηρισμό από την Πολιτεία ως «δασκάλα του Έθνους» μαζί με τις εκπαιδευτικούς Δεσπω Κολατση και Ελένη Φωκά, που επίσης εργάστηκαν στο κατεχόμενο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου από τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς βιβλία.