Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ζηνώνειο: Πως το στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο από την εμβρυική ηλικία και πότε γίνεται σύμμαχος της υγείας
Ζηνώνειο: Πως το στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο από την εμβρυική ηλικία και πότε γίνεται σύμμαχος της υγείας

Ζηνώνειο: Πως το στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο από την εμβρυική ηλικία και πότε γίνεται σύμμαχος της υγείας

Με αξιόλογη προσέλευση και δημιουργικό διάλογο ολοκληρώθηκε η επιστημονική διάλεξη της Δρ Μαρίας Τσιάρλη με τίτλο «Στρες και Υγεία του Νευρικού Συστήματος», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2025, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» στη Λάρνακα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Η Δρ Τσιάρλη, διδάκτωρ Αναπτυξιακής Νευροβιολογίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ανέπτυξε τη στενή σχέση ανάμεσα στο στρες και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένα παραδείγματα, επεσήμανε ότι το στρες αποτελεί μια βιολογική διαδικασία που ξεκινά ήδη από την εμβρυική περίοδο και συνοδεύει τον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Στρες από τη μήτρα ως τα γηρατειά
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του προγεννητικού στρες, τονίζοντας ότι αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα της εγκύου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου, με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες στη νευρωνική οργάνωση και συμπεριφορά. Αντίστοιχα, η επίδραση του στρες παραμένει σημαντική κατά την παιδική, εφηβική, ενήλικη και γεροντική ηλικία, επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, και η συναισθηματική ισορροπία.

Η διττή φύση του στρες
Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της στην προσαρμοστική λειτουργία του στρες. Όπως ανέφερε η Δρ. Τσιάρλη, το στρες δεν είναι πάντοτε αρνητικό – σε ελεγχόμενα επίπεδα μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, την αντίληψη και την κινητοποίηση του ατόμου. Η ικανότητα διαχείρισής του είναι καθοριστικός παράγοντας για την ψυχική και σωματική υγεία.

Συζήτηση με το κοινό
Μετά την ομιλία ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα για την καθημερινή διαχείριση του στρες, με αναφορές σε εργαλεία όπως η σωματική άσκηση, η δημιουργικότητα (μαγειρική, ταξίδια, τέχνη), η πνευματικότητα, η ανθρώπινη σύνδεση και η αγάπη – όλες οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο μέσω του συναισθήματος και της συμπεριφοράς.

Η πλήρης διάλεξη είναι διαθέσιμη στο κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3eaAvf2

Send this to a friend