
Ανατροπή στις κινητές αφαλατώσεις: Και οι δεκατρείς στη Λεμεσό, κάνει «διαχείριση κρίσης» το Υπουργείο Γεωργίας
Δεκατρείς είναι τελικά οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης που βρίσκονται εν πλω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Κύπρο στα τέλη Μαϊου, ώστε να συμβάλουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λειψυδρίας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αντρέας Γρηγορίου ανέφερε στην εκπομπή Αlpha Ενημέρωση ότι οι μονάδες έχουν δυνατότητα παραγωγής 15,000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα και ότι εντός της Ιουνίου θα είναι έτοιμες και συνδεδεμένες στο δίκτυο για να προμηθεύουν με αφαλατωμένο, πόσιμο νερό.
Ο κύριος Γρηγορίου εξήγησε ότι οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία αντίστροφης όσμωσης, καινούργιες και έχουν διατεθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του 2026.
«Έγινε μια επίσκεψη στα ΗΑΕ με επικεφαλής την Υπουργό Γεωργίας όπου είχαμε την ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με τους αρμοδίους στο Άμπου Ντάμπι και με συναδέλφους από το ΤΑΥ, επιθεωρήσαμε αντίστοιχες μονάδες που είναι σε λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, θα μας παράγουν νερό με προδιαγραφές να είναι πόσιμο. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, είναι για να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.»
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι οι αρμόδιοι εντοπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στη Λεμεσό, οπόταν όλες οι μονάδες αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε ότι αφορά στην Πάφο, το αργότερο εντός Αυγούστου αναμένεται να επαναλειτουργήσει η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση.
«Προσπαθούμε να κάνουμε διαχείριση κρίσης, έχουμε τρία χρόνια ανομβρία, τα φράγματα μας είναι κάτω του 25%. Σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε περικοπές, θα είναι μικρές και δεν θα είναι αισθητές στους τελικούς καταναλωτές.»
Ο κύριος Γρηγορίου εξήγησε ότι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης θα τοποθετηθούν όλες μαζί στην περιοχή της Μονής, ενώ ήδη εκτελούνται έργα υποδομής για την έγκαιρη εγκατάσταση και λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, απέρριψε επικρίσεις αναφορικά με λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς που συνέντειναν στην άμβλυνση του προβλήματος.
«Δεν συμμερίζομαι την άποψη σας ότι δεν έγιναν αρκετά από το Υπουργείο και την κυβέρνηση και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει πάρα πολλά έργα υποδομής για να λύσουμε το πρόβλημα που μαστίζει διαχρονικά τον τόπο»
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ και το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Σάβια Ορφανίδου που άσκησαν δριμεία κριτική για τις περικοπές νερού στους αγρότες.