Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ακολουθούν ακόμη δύο εκθέσεις για το Υδατικό από την Ελεγκτική
Ακολουθούν ακόμη δύο εκθέσεις για το Υδατικό από την Ελεγκτική

Ακολουθούν ακόμη δύο εκθέσεις για το Υδατικό από την Ελεγκτική

«Στις εκθέσεις μας δυστυχώς αποτυπώνεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, τα περισσότερα προβλήματα που είχαν αναδειχθεί εξακολουθούν να παραμένουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

 

Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την προσαρμογή της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην κλιματική αλλαγή, όπου διαφάνηκαν σοβαρά κενά και αδυναμίες, τα οποία οδήγησαν στη σημερινή υδατική κρίση, είναι το πρώτο μέρος μίας ευρύτερης έρευνας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κύπρο.

Αυτό γνωστοποίησε κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Άκης Κίκας. Πρόσθεσε ότι αναμένεται σύντομα να εκδοθεί η δεύτερη έκθεση για άλλα θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, που δεν έχουν να κάνουν με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και μία τρίτη έκθεση, που αφορά κανονιστικά θέματα. «Το 2016 η Υπηρεσία μας διεξήγαγε έναν έλεγχο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ετοιμάστηκε έκθεση. Πέρσι αποφασίσαμε να κάνουμε επαναληπτικό έλεγχο, για το τι συνέβη από το 2016 μέχρι σήμερα. Τον σπάσαμε σε τρία κομμάτια, καθώς ήταν πολλά τα θέματα που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα», σημείωσε, για να τονίσει ότι «στις εκθέσεις μας δυστυχώς αποτυπώνεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, τα περισσότερα προβλήματα που είχαν αναδειχθεί εξακολουθούν να παραμένουν».

Μετά από παρέμβαση της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, για να αναφέρει ότι η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά ζητήματα που εντοπίστηκαν μέχρι το 2023, ο κ. Κίκας διευκρίνισε ότι ο επαναληπτικός έλεγχος έγινε μέσα στο 2024 και τα περισσότερα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους αφορούσαν στο 2023.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου, όπου με βάση τους κανονισμούς της Βουλής κατατίθενται εκεί και συζητούνται.

Ακολούθως ο κ. Κίκας αναφέρθηκε σε παραδείγματα αδυναμιών που καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αφού τόνισε τις αδυναμίες που εντόπισαν στην αξιολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, είπε ότι «το υδατικό είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων και πολλές από τις δράσεις που έχουν ληφθεί διαχρονικά αφορούν την πυροσβεστική αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι την προληπτική, όπως θα έπρεπε να ήταν στη βάση των απειλών που έχουμε από την κλιματική αλλαγή».

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις αδυναμίες, ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τον σταθμό αφαλάτωσης στο Βασιλικό. Σημείωσε ότι παρά το ότι από την έκθεση του 2016 είχαν διαπιστώσει ότι ο σταθμός δεν ήταν ενωμένος με το δίκτυο ύδρευσης και το νερό που παραγόταν διοχετευόταν στον Νότιο Αγωγό και ακολούθως για διύλιση στην Τερσεφάνου ή για άρδευση, το πρόβλημα παραμένει σήμερα.

«Το ίδιο ισχύει και για φράγματα, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με δίκτυα άρδευσης, όπως της Κλήρου, ένα έργο το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Για το ανακυκλωμένο νερό είχαμε επισημάνει ότι οι σταθμοί, όπως σχεδιάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία, λειτουργούν σήμερα περίπου στο μισό της ικανότητάς τους, διότι δεν έχουν συνδεθεί με αυτούς οι περιοχές που αναμενόταν να συνδεθούν με το αποχετευτικό, το οποίο σημαίνει ότι το ανακυκλωμένο νερό που παράγεται είναι πολύ λιγότερο από εκείνο που θα μπορούσε να παράγεται. Μετά, από εκείνο που παράγεται, ένα μέρος (10%), που για εμένα δεν είναι λίγο με βάση τα σημερινά δεδομένα που βιώνουμε, καταλήγει στη θάλασσα. Επίσης η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το ΤΑΥ, δεν συμβάλλει ως εργαλείο στη συγκράτηση της ζήτησης», είπε.

Σε σχόλιό της η υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υδατικό, σημειώνοντας ότι ήδη για πολλά θέματα που περιλαμβάνει, έχει δώσει οδηγίες να προχωρήσουν.

Πηγή: Πολίτης

 

Send this to a friend