
Πίσω στη Συρία βάρκες με δεκάδες μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Κύπρο
Ο διάλογος που άνοιξε προ μερικών μηνών η Λευκωσία με την νέα Συριακή κυβέρνηση, έπιασε τόπο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Δύο σκάφη με 62 Σύρους μετανάστες που προσπάθησαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο να φτάσουν στην Κύπρο, επέστρεψαν στα παράλια της Συρίας με τη συνοδεία της Λιμενικής Αστυνομίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Ο Γιάννης Αντωνίου – Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι «Έγινε ο επαναπατρισμός τους. Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που είναι ασφαλές μέρος η Συρία και πρέπει να επιστρέφουν.»
Η νέα κυβέρνηση της Συρίας – με όποιο τρόπο και αν αυτή προέκυψε – άρχισε να δέχεται πίσω τους πολίτες της, θεωρώντας ότι υπάρχει ομαλότητα που επιτρέπει την επιστροφή προσφύγων. Μάλιστα η Λευκωσία απέρριψε τις τελευταίες αιτήσεις για Άσυλο, τις οποίες υπέβαλαν Σουνίτες της χώρας.
Οι Σουνίτες πολέμησαν τον Άσαντ για αρκετά χρόνια, και πλέον – από την στιγμή που άλλαξε χέρια η εξουσία στην χώρα – η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος σε περίπτωση επιστροφής στην χώρα τους.
Με αριθμούς, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 26.000 αιτήσεις για Άσυλο, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν άτομα που έχουν λάβει επικουρικό ή προσφυγικό καθεστώς, ωστόσο αναμένεται να επανεξεταστούν ενόψει των εξελίξεων που προέκυψαν στη Συρία.
Η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πάντως, πως το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος δεν αφορά τις βάρκες που φτάνουν από την Συρία αλλά από τον Λίβανο. Οι βάρκες προσεγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τα κυπριακά παράλια από την πλευρά τον κατεχομένων, με τρόπο που η λιμενική Αστυνομία δεν μπορεί να αντιδράσει πριν αποβιβαστούν οι μετανάστες και προωθηθούν μέσω νεκρών σημείων της Πράσινης Γραμμής.
Γιάννης Αντωνίου – Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές για περιορισμό των ανεξέλεγκτων ροών από τα γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής, αλλά και τη Νεκρή Ζώνη.»
Ροές οι οποίες αυξήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, ένεκα και της καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών.