Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ημερίδα «Language Data Space» στην Κύπρο
Ημερίδα «Language Data Space» στην Κύπρο

Ημερίδα «Language Data Space» στην Κύπρο

«Γλωσσικά Δεδομένα για την Ανάπτυξη της Γλωσσικής Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Μια διαφορετική και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη εκδήλωση, γεμάτη γνώση και εμπειρία από καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς του χώρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2025 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για την ημερίδα με θέμα: «Γλωσσικά Δεδομένα για την Ανάπτυξη Γλωσσικής Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Language Data Space (LDS).

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στόχευε να φέρει κοντά ειδικούς από την κυπριακή βιομηχανία, τον δημόσιο τομέα και την ερευνητική κοινότητα, προκειμένου να συζητήσουν τη σημασία των γλωσσικών δεδομένων της ελληνικής για την εξέλιξη της γλωσσικής τεχνολογίας και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην Κύπρο.

Η πρωτοβουλία European Language Data Space (LDS) έχει ως αποστολή τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αποδοτικής αγοράς γλωσσικών δεδομένων, ενισχύοντας τη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα ψηφιακά δεδομένα. Παράλληλα, ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και τις δημόσιες υπηρεσίες, παρέχοντας πρόσβαση σε δίκτυα ανταλλαγής γλωσσικών πόρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, στον χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής δράσης για την ενίσχυση σύγχρονων γλωσσικών τεχνολογιών, μέσω της διαμόρφωσης μιας αξιόπιστης πανευρωπαϊκής πλατφόρμας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή της πρωτοβουλίας LDS, καθώς και σε προηγούμενες δράσεις συλλογής γλωσσικών δεδομένων στην Κύπρο.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Γεώργιος Κωμοδρόμος, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα των γλωσσικών δεδομένων και τεχνολογιών, επισημαίνοντας την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τη γλωσσική βιομηχανία και μεγαλύτερη εμπλοκή της κρατικής μηχανής.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ο κ. Χρίστος Ελληνίδης (Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο κ. Philippe Gelin (DG CONNECT), ο κ. Στέλιος Πιπερίδης (ΕΚ Αθηνά – Κοινοπραξία LDS) και ο κ. Κωνσταντίνος Δόβρολης (The Cyprus Institute) παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με την αξιοποίηση γλωσσικών δεδομένων και την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Η ενότητα έκλεισε με ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό υπό τον συντονισμό της Εκπροσώπου Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κας Δόξας Κωμοδρόμου.

Το δεύτερο μέρος, υπό τον συντονισμό της Λέκτορος κας Μαρίας Κωνσταντίνου, επικεντρώθηκε σε πρακτικές εφαρμογές και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η μετάφραση και η δημοσιογραφία. Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Καθ. Σάββας Χατζηχριστοφής, ο Καθ. Μάριος Δικαιάκος (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και η Αναπλ. Καθ. Ελένη Τζιάφα (ΕΚΠΑ) ανέλυσαν τις επιδράσεις της τεχνολογίας στη συλλογή γλωσσικών δεδομένων. Η κα Βαλεντίνη Καλφαδοπούλου από την Oracle παρουσίασε τις εξελισσόμενες δεξιότητες που απαιτούνται από τους μεταφραστές στην εποχή της ΤΝ.

Οι παρεμβάσεις των κας Τζιάφα και Καλφαδοπούλου φώτισαν τον μετασχηματισμό του επαγγέλματος του μεταφραστή με την είσοδο των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων, θίγοντας παιδαγωγικές, ηθικές και επαγγελματικές πτυχές, όπως η προσαρμογή περιεχομένου (localisation) και η μετεπιμέλεια (post-editing) σε πολυγλωσσικά έργα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με θέμα «Γλωσσικά Δεδομένα και Γλωσσικές Τεχνολογίες στην Κύπρο: Προκλήσεις και Προοπτικές», υπό τον συντονισμό της κας Δώρας Λοϊζίδου, Λέκτορος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εκπροσώπου του LDS στην Κύπρο. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από την ΕΕ, την ακαδημαϊκή και τεχνολογική κοινότητα, εξετάζοντας θέματα πολιτικής, στρατηγικής για την ΤΝ, κανονισμών και προστασίας δεδομένων.

Η ημερίδα προσέφερε ουσιαστική γνώση, προώθησε τον διάλογο και ενίσχυσε τη συνεργασία σε έναν τομέα που εξελίσσεται ραγδαία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο μέλλον της γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο και την Ευρώπη.

Send this to a friend