Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Νέος Πάπας ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ με το όνομα Λέων 14ος – «Ειρήνη στον κόσμο»
Νέος Πάπας ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ με το όνομα Λέων 14ος – «Ειρήνη στον κόσμο»

Νέος Πάπας ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ με το όνομα Λέων 14ος – «Ειρήνη στον κόσμο»

Νέος Πάπας εκλέχθηκε ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ που έλαβε το όνομα Λέων 14ος. Την ανακοίνωση έκανε ο καρδινάλιος Πρωτοδιάκονος Ντομινίκ Μαμπέρτι.

Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος Πάπας Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας».

Τα πρώτα λόγια του νέου Πάπα

«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε.

»Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα. Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε «μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος». Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός.

Video

»Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν. Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.

Άφεση αμαρτιών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πάπας Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους. Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.

Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο –όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο– επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.

Ποιος είναι ο νέος πάπας Λέων 14ος

Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, O.S.A., γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο (Ιλινόις, ΗΠΑ), έχει διαγράψει μια αξιόλογη εκκλησιαστική πορεία. Το 1977 εισήλθε στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου στην επαρχία της Παναγίας της Καλής Συμβουλής στο Saint Louis. Στις 29 Αυγούστου 1981 έδωσε τον επίσημο όρκο του και σπούδασε στην Καθολική Θεολογική Ένωση του Σικάγο, αποκτώντας δίπλωμα θεολογίας.

Σε ηλικία 27 ετών, το Τάγμα τον έστειλε στη Ρώμη, όπου σπούδασε Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη (Angelicum). Χειροτονήθηκε ιερέας στις 19 Ιουνίου 1982 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1984. Στη συνέχεια, υπηρέτησε στην ιεραποστολή του Τσουλουκάνας στην Πιούρα του Περού (1985-1986).

Το 1987 αναγορεύτηκε διδάκτορας με τη διατριβή του: «Ο ρόλος του τοπικού προέδρου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου». Την ίδια χρονιά εξελέγη διευθυντής κλήσεων και αποστολών της Αυγουστινιανής επαρχίας «Mother of Good Counsel» στο Olympia Fields του Ιλινόις. Το 1988 τοποθετήθηκε στην αποστολή του Τρουχίγιο, όπου διετέλεσε διευθυντής του κοινού έργου σχηματισμού για τους υποψήφιους Αυγουστίνους στα Βικαριάτα των Τσουλουκάνας, Ικίτος και Απουρίμακ. Υπηρέτησε ως κοινοτικός προϊστάμενος (1988-1992), διευθυντής σχηματισμού (1988-1998) και δάσκαλος των κατ’ επάγγελμα (1992-1998). Παράλληλα, στην αρχιεπισκοπή του Τρουχίγιο, ανέλαβε καθήκοντα δικαστικού εφημερίου (1989-1998) και δίδαξε κανονικό, πατερικό και ηθικό δίκαιο στο Μείζον Σεμινάριο «San Carlos y San Marcelo».

REUTERS
REUTERS

Το 1999 εξελέγη επαρχιακός προϊστάμενος της επαρχίας «Mother of Good Counsel» στο Σικάγο. Το 2001, το γενικό κεφάλαιο του Τάγματος τον εξέλεξε γενικό προϊστάμενο, αξίωμα που διατήρησε και μετά την επανεκλογή του το 2007. Τον Οκτώβριο του 2013 επέστρεψε στην επαρχία του στο Σικάγο, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος του καθηγουμένου και επαρχιακός εφημέριος. Στις 3 Νοεμβρίου 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της επισκοπής του Τσικλάγιο στο Περού, προάγοντάς τον σε επίσκοπο με τιτλούχο έδρα.

Στις 7 Νοεμβρίου ανέλαβε την κανονική κατοχή της επισκοπής, παρουσία του αποστολικού νουντσίου Τζέιμς Πάτρικ Γκριν, και χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 12 Δεκεμβρίου, εορτή της Παναγίας της Γουαδελούπης, στον καθεδρικό ναό της επισκοπής. Υπηρέτησε ως επίσκοπος του Τσικλάγιο από τις 26 Νοεμβρίου 2015. Το 2018 εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος της Περουβιανής Επισκοπικής Διάσκεψης. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε μέλος της Συνόδου του Κλήρου το 2019 και της Συνόδου των Επισκόπων το 2020.

Στις 15 Απριλίου 2020, ο Πάπας τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της επισκοπής Καγιάο. Στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος τον ονόμασε έπαρχο του Δικαστηρίου των Επισκόπων και πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.

Στις 8 Μαΐου 2025 εκλέχθηκε νέος Πάπας Ρώμης λαμβάνοντας το όνομα Λέων 14ος.

Send this to a friend