
Αθηνά Μιχαηλίδου: Τι σκοπεύει να κάνει τους σχολικούς χώρους τα βράδια και τα αποτελέσματα του εναλλακτικού σχολείου φοίτησης
Στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η πάταξη της νεανικής παραβατικότητας, για τα αποτελέσματα του εναλλακτικού σχολείου φοίτησης και την εισβολή του Chat GPT στα σχολεία μιλά από το στούντιο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.
Σχετικά με τη νεανική παραβατικότητα η κ. Μιχαηλίδου αναφέρεται στο ρόλο του σχολείου.
«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα αυτά. Να πούμε ότι παρόλο που τα δεδομένα για την Κύπρο είναι πολύ πιο χαμηλά τα ποσοστά εγκληματικότητας από ό,τι στις άλλες χώρες. Αυτό μας προβληματίζει, έτσι κι αλλιώς μας προβληματίζει το ότι έχουμε την νεανική παραβατικότητα. Όμως πρέπει να αναγνωρίζουμε και τους ρόλους εδώ.
Το σχολείο δεν είναι ούτε αστυνομία, ούτε κοινωνικές υπηρεσίες, ούτε ψυχικής υγείας υπηρεσίες. Είναι σχολείο. Άρα έχει ένα ρόλο παιδαγωγικό, να διαπαιδαγωγεί και είναι πολύ σοβαρό αυτό. Τόσα χρόνια χάσαμε για δεκαετίες αυτόν τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου. Γι’ αυτό έχουμε μπει τα τελευταία δύο χρόνια πολύ δυναμικά στην προσχολική ηλικία, έγκαιρα να βάζουμε προγράμματα για τη βία και την παραβατικότητα και να βλέπουμε την πορεία των πραγμάτων.»
Επισημαίνει ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία για να μπορούν να αξιοποιηθούν.
«Ήδη ο στόχος μας είναι ένας, να ανοίξουμε τα σχολεία μας τα απογεύματα. Να είναι φωτισμένοι οι χώρο να είναι φιλικοί οι χώροι, να νιώθουν τους χώρους του σχολείου δικούς τους, τα γήπεδα, τα παγκάκια, να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και οικογένειες, έτσι ώστε μέχρι τις 23:00 το βράδυ, για παράδειγμα, να μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος.»
Εναλλακτικό σχολείο φοίτησης
Στο περιβαλλοντικό κέντρο Αθαλάσσας λειτουργεί με τέσσερις μαθητές το εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, με την κ. Μιχαηλίδου να αναφέρεται στα αποτελέσματά του τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
«Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι σχολείο για άταχτα παιδιά, γιατί ακούστηκαν διάφορα. Είναι ένα σχολείο για παιδιά που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο, να φοιτήσουν. Ήταν εκτός σχολείων. Πάει καλά το πρόγραμμα, εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες. Θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τους τα παιδιά γιατί αυτός ήταν ο στόχος, για να μπορούν να συνεχίσουν στα σχολεία τους αν περάσουν τα μαθήματά τους.»
Σημειώνει ότι ένα παιδί φοιτά στην τρίτη Γυμνασίου και τρία παιδιά στην πρώτη Γυμνασίου. Αναφέρει επίσης ότι ο μαθητής που θα πάει στο Λύκειο, θέλει να φοιτήσει σε τεχνική σχολή και έχει όραμα.
«Το ότι ο χώρος τελικά που επιλέχθηκε είναι κοντά στη φύση, έχει δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, βοήθησε πάρα πολύ γιατί έχουμε βάλει εμβόλυμα κάποιες ώρες της ημέρας τα παιδιά να ασχολούνται και με αυτές τις δραστηριότητες που αποδεδειγμένα και στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοια προγράμματα. Θα το αξιολογήσουμε, το αξιολογούμε αυτούς τους τέσσερις μήνες το εναλλακτικό σχολείο φοίτησης και επανένταξης για να έχουμε και εισηγήσεις βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.»
Ερωτηθείσα πως προσεγγίζει την εισήγηση Χαρτσιώτη να αξιοποιηθεί το εναλλακτικό σχολείο στις ποινές παιδιών με παραβατική συμπεριφορά, η κ. Μιχαηλίδου απαντά ότι δεν μπορεί να μεταφέρει στο σχολείο τις ποινές αυτές, αλλά μπορεί να συζητήσει το θέμα.
Διάβασμα κι εκθέσεις μέσω… Chat GPT
Μαθητές λύνουν τις ασκήσεις τους και γράφουν εκθέσεις μέσω Chat GPT, από το δημοτικό κιόλας, γεγονός που παρατηρεί και προβληματίζει το Υπουργείο Παιδείας.
«Εδώ και δύο χρόνια έχουμε συστηματικά σεμινάρια για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ειδικά της τεχνικής νοημοσύνης γιατί αξιοποιείται και στην καθημερινότητα πια όχι μόνο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.»
Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται ένας οδηγός για τη χρήση του AI προς τους εκπαιδευτικούς για το ποιες ερωτήσεις μπορεί να υποβάλλεις, πιο μικρές εργασίες να υποβάλλεις, πιο στοχευμένες, έτσι ώστε να μπορείς να κρίνεις και το πόσο έχει καταβάλει προσπάθεια ο ίδιος ο μαθητής.
Σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών
«Και η πολιτική βούληση χρειάζεται και η τόλμη για να πάμε παρακάτω για την αξιολόγηση», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου και απαντά στην ΠΟΕΔ αναφέροντας ότι έχουν ολοκληρωθεί πολύμηνες συζητήσεις.
Σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε την Τρίτη η δημόσια διαβούλευση και πλέον θα οδηγηθεί στην νομική Υπηρεσία το νομοσχέδιο.
«Θα πάει στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο για να πάει επιτέλους κάτι στη Βουλή για πρώτη φορά, έχει 49 χρόνια έχουμε το ίδιο σύστημα. Ιδανικά θέλουμε να πάει πριν να κλείσει η βουλή φέτος.»