Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μετά την… αναταραχή που προκάλεσε, αναίρεσε την απόφαση του ο Αρχηγός για διακοπή μέτρων στις συναγωγές – Συνεχίζεται η φρούρηση
Μετά την… αναταραχή που προκάλεσε, αναίρεσε την απόφαση του ο Αρχηγός για διακοπή μέτρων στις συναγωγές – Συνεχίζεται η φρούρηση

Μετά την… αναταραχή που προκάλεσε, αναίρεσε την απόφαση του ο Αρχηγός για διακοπή μέτρων στις συναγωγές – Συνεχίζεται η φρούρηση

Έντονες αντιδράσεις αλλά και… αναταραχές σε πολιτικό επίπεδο, προκάλεσε η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, να διακόψει την φρούρηση των συναγωγών ανά το παγκύπριο, την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη. Μάλιστα, η απόφαση για άρση των μέτρων προστασίας λήφθηκε λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου είχε σημαντικές επαφές με την ισραηλινή ηγεσία.

Οι οδηγίες του Αρχηγού για τερματισμό του στατικού υπερωριακού καθήκοντος φρούρησης των συναγωγών, την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνονται αυξημένα μέτρα, σε αντίθεση με την Κύπρο που πάρθηκε η απόφαση για διακοπή των μέτρων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αρχιραβίνου της Κύπρου, Ραβίνο Αριέ Ζεέβ Ράσκιν, ο οποίος, μιλώντας στον REPORTER, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Θεμιστού Αρναούτη, στον οποίο απέστειλε επιστολή, ενώ σχετικά είχε ενημερωθεί και η πρεσβεία του Ισραήλ.

Πάντως, από πλευράς Αστυνομίας, κληθείσα να τοποθετηθεί επί του θέματος, αναφέρθηκε πως πρόκειται για «επιχειρησιακό θέμα και ως εκ τούτου δεν θα τοποθετηθούμε».

Ωστόσο το θέμα έλαβε διαστάσεις, με τον Αρχηγό Αστυνομίας να ανακαλεί την απόφαση του, δίνοντας οδηγίες όπως τελικά συνεχιστούν τα μέτρα στις συναγωγές, στην βάση των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει στατική φρουρά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στον REPORTER ο Αρχιραβίνος, ο οποίος ανέφερε πως «ευτυχώς επανέφεραν την ασφάλεια», διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσει η φρούρηση και των πέντε συναγωγών ανά το παγκύπριο, δηλαδή στη Λάρνακα, τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Αγία Νάπα και την Πάφο.

Ο Ραβίνος Αριέ Ζεέβ Ράσκιν, είχε αναφέρει πως δεν ενημερώθηκε επίσημα από την Αστυνομία για την διακοπή των μέτρων και, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρχηγού, δήλωσε πως «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ως ραβίνος της κοινότητας, που βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη -σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προστατεύουν τις συναγωγές- θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος».

Ο Αριέ Ζεέβ Ράσκιν, με την επιστολή του στον Αρχηγό, τον καλούσε να αναιρέσει την απόφαση του, ζητώντας του παράλληλα να προστατέψει τους Εβραίους της Κύπρου. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να περιμένουμε για μία 7η Οκτωβρίου για να δούμε ξανά την παρουσία της Αστυνομίας. Αυτό είναι λανθασμένο. Δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο τρόπος να προσεγγίσουμε την κατάσταση. Ο κίνδυνος είναι εκεί, ήταν πάντα εκεί. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας καταβάλλουν πολλές προσπάθειες να προστατέψουν τις συναγωγές στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο, όχι προαιρετικό. Αν αποφασίσει κάποιος να αρπάξει ένα μαχαίρι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα».

Πέραν της επιστολής, μετά τα ανάλογα διαβήματα που έγιναν, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανακάλεσε την απόφαση του και σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις επαρχίες για συνέχιση των μέτρων και την μη διακοπή της στατικής φρούρησης των συναγωγών.

Send this to a friend