
Ο Δήμος Αθηένου υιοθέτησε την εφαρμογή του εργαλείου ELοGE στα πλαίσια του έργου «Ενδυναμώνοντας τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο»
Ο Δήμος Αθηένου, στα πλαίσια του έργου «Ενδυναμώνοντας τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο», υιοθέτησε την εφαρμογή του εργαλείου ELοGE, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της χρηστής δημοκρατικής διακυβέρνησης στις τοπικές αρχές.
Μέσα από τη διαδικασία εφαρμογής του ELoGE δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε δήμο που συμμετέχει η ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τις επιδόσεις του σε σχέση με το θέμα της χρηστής δημοκρατικής διακυβέρνησης, εμπλέκοντας την κοινωνία των πολιτών, το προσωπικό του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συμμετοχική αυτοαξιολόγηση με βάση τις 12 αρχές της χρηστής δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι ο διαπιστευμένος φορέας στην Κύπρο και ηγείται του προγράμματος σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο», το οποίο χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Κυβέρνηση στο πλαίσιο των Ταμείων Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Η διαδικασία εφαρμογής ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024 και κορυφώθηκε με την εκπαιδευτική συνάντηση των εμπλεκομένων τοπικών αρχών στο Στρασβούργο στις 24 και 25 Απριλίου 2025, στο οποίο ο Δήμος Αθηένου εκπροσωπήθηκε από τη Δημοτικό Γραμματέα κ. Νατάσα Γεωργίου – Καρούσιου.
Στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Δήμων της Κυπριακής Αντιπροσωπείας για το ELoGE (Δήμος Πάφου, Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, Δήμος Κουρίου και Δήμος Αθηένου, εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Δήμων Κύπρου) και στελεχών της Μητρόπολης του Στρασβούργου (Eurometropole), του Δήμου Schiltigheim, καθώς και ολοήμερο εργαστήριο από εμπειρογνώμονες του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης τα μέλη της κυπριακής αποστολής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές όσον αφορά τη μεγιστοποίηση του οφέλους από την εφαρμογή της διαδικασίας πιστοποίησης (ELoGE) και να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης στη διακυβέρνηση του Δήμου τους, μέσω της εφαρμογής των 12 Αρχών Χρηστής Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.
Η συνολική εμπλοκή του Δήμου Αθηένου στην όλη διαδικασία ήταν ωφέλιμη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού αυτή συνείσφερε σημαντικά στην ενίσχυση της ικανότητας των στελεχών του Δήμου Αθηένου να παρέχουν χρηστή δημοκρατική διακυβέρνηση και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους δημότες.
Ο ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και η διαπίστευση αριστείας για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σήματος Διακυβέρνησης Αριστείας (ELoGE) το οποίο περιλαμβάνει 36 στόχους και 72 δείκτες, αναμένεται το επόμενο διάστημα.