Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων – Διάλεξη του Νεκτάριου Παρτασίδη στο Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο
Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων – Διάλεξη του Νεκτάριου Παρτασίδη στο Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων – Διάλεξη του Νεκτάριου Παρτασίδη στο Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Σημαντική απήχηση είχε η διάλεξη του Κοινωνιολόγου Νεκτάριου Παρτασίδη με τίτλο «Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων: Παρακμή της ανθρώπινης επαφής και ορόσημα αποκατάστασης στον αιώνα της τεχνοψηφιακής κουλτούρας», που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2025 στο Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, με τη συντονιστική παρουσία του ακαδημαϊκού Δρ Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Η παρακμή της ανθρώπινης επαφής στην ψηφιακή εποχή

Ο κ. Παρτασίδης ανέλυσε τους κινδύνους της κοινωνικής αποσύνδεσης που προκαλεί η υπερβολική χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης. Όπως επεσήμανε, η υπερμεσολάβηση των νέων μέσων στη ζωή μας υπονομεύει τη συλλογικότητα, τη συνοχή των κοινοτήτων και την ανθρώπινη επαφή, μετασχηματίζοντας την κοινωνία σε ένα τοπίο “ξένων”. Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν σχετικά στατιστικά στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, που τεκμηριώνουν τη σταδιακή διάβρωση των κοινωνικών δεσμών.

Μετανεωτερικότητα: Ρευστότητα και αποδόμηση αξιών

Παράλληλα, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επίδραση της μετανεωτερικότητας, υπογραμμίζοντας τη ρευστότητα, τη σχετικοποίηση των αξιών και την αποδιοργάνωση των ιστορικών και πολιτισμικών παραδόσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “η σύγχρονη πολιτική μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε παιχνίδι εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστικούς στόχους”.

Ορόσημα αποκατάστασης: Δράσεις και καλές πρακτικές

Αντλώντας παραδείγματα από χώρες όπως η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Δανία, ο κ. Παρτασίδης πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, όπως:

-Ενίσχυση της ενεργού πολιτότητας και συμμετοχή των πολιτών σε τοπικές ψηφοφορίες και δημόσιες διαβουλεύσεις.

-Προώθηση του εθελοντισμού και της κοινοτικής δράσης σε επίπεδο γειτονιάς, ενορίας και συνοικίας.

-Θεσμοθέτηση κοινωνικών στόχων σε συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

-Δημιουργία “τεχνολογικά ελεύθερων ζωνών” σε χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα, ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους, για την προώθηση της άμεσης φυσικής επικοινωνίας.

Συμπεράσματα και διάλογος με το κοινό

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με το κοινό, όπου ανταλλάχθηκαν ιδέες και εμπειρίες γύρω από το θέμα της σύγχρονης κοινωνικής αποξένωσης και των δυνατοτήτων αποκατάστασης της ανθρώπινης σχέσης.

Send this to a friend