
Ραντάρ και βαν: Με αυτά τα κριτήρια επιλέγονται τα σημεία ελέγχου
Παγίδευση οδηγών με τα ραντάρ κοντά σε κυκλικούς κόμβους καταγγέλλουν δύο πρώην Ανώτεροι αξιωματούχοι της Αστυνομίας και κατηγορούν τις πρακτικές της Δύναμης.
Διαβάστε επίσης: Καταγγέλλουν παγίδευση οδηγών με τα ραντάρ κοντά σε κυκλικούς κόμβους
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου τονίζει ότι η διενέργεια ελέγχων ταχύτητας θα πρέπει να γίνεται σε στρατηγικά σημεία, σε δρόμους ή σημεία του δρόμου που παρατηρείται συχνότητα τροχαίων συγκρούσεων και εκεί που υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία ότι αναπτύσσονται ταχύτητες και παραβιάζονται τα όρια ταχύτητας.
Επισημαίνει ότι όταν ήταν διευθυντής τροχαίας, είχε εκδοθεί εγκύκλιος με βάση την οποία δίνονταν οδηγίες για να αποφεύγεται η διενέργεια ελέγχων στα σημεία όπου υπάρχει εναλλαγή ορίων ταχύτητας.
Ερωτηθείς για τους φάρους των περιπολικών και τι ισχύει σήμερα, ο κ. Δημητρίου απαντά ότι όταν κινούνται τα περιπολικά πρέπει να έχουν αναμμένους τους φάρους. Εξηγεί ωστόσο ότι και με τα σημερινά δεδομένα, τα βαν, δεν έχουν φάρους, οπότε για τον ίδιο δεν παίζει μεγάλο ρόλο αν είναι αναμμένοι οι φάροι ή όχι, αλλά το να τηρούν τα όρια ταχύτητας οι οδηγοί.
Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τα χρονόμετρα, τάσσεται υπέρ υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει στην οδική ασφάλεια.
Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, τόσο στα παράπονα των οδηγών όσο και στις καταγγελίες για παγίδευση οδηγών με ραντάρ.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν οδηγίες για τους τόπου που τοποθετούνται, ο κ. Ευριπίδου επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός γίνεται στη βάση μελετών και διεθνών πρακτικών. Προσθέτει επίσης ότι γίνονται μελέτες για τα «μελανά» σημεία. Εξηγεί ότι τα «μελανά» σημεία είναι τα σημεία όπου μέσα σε ένα χρόνο σημειώνονται τρία δυστυχήματα και άνω και δεν υπάρχουν τέτοια σημεία στην Κύπρο, υπάρχουν όμως επικίνδυνα σημεία, τα οποία είναι γύρω στα 25.
Ο κ. Ευριπίδου σημειώνει ότι σε αυτά τα σημεία τοποθετούνται κάμερες ή έλεγχοι ραντάρ, όπως και σε σημεία του αυτοκινητόδρομου που παρατηρούνται αυξημένες ταχύτητες. Προσθέτει ότι στους ελέγχους ραντάρ μπαίνει στην εξίσωση και η μορφή του δρόμου, ώστε να μπορεί ο οδηγός να σταματήσει για τη διενέργεια του ελέγχου.
Επισημαίνει ότι ένα από τα σημεία κοντά σε κυκλικό κόμβο ήταν και το σημείο όπου συνέβη το θανατηφόρο ατύχημα έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Καταλήγει ότι το πιο σημαντικό είναι να βλέπουν οι οδηγοί το όριο ταχύτητας και αυτό να ακολουθούν.
Ερωτηθείς αν πρέπει να βρίσκονται σε εμφανή σημεία τα περιπολικά που διενεργούν ελέγχους, ο κ. Ευριπίδου απαντά αρνητικά και επισημαίνει ότι γίνονται έλεγχοι είτε με περιπολικά, είτε με συμβατικά οχήματα, οπότε δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αναμμένοι οι φάροι.