Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι εκρήγνυται η κροτίδα: Αναπτύσσονται 3.000°C, θραύσματα σε ακτίνα 200 μέτρων
Έτσι εκρήγνυται η κροτίδα: Αναπτύσσονται 3.000°C, θραύσματα σε ακτίνα 200 μέτρων

Έτσι εκρήγνυται η κροτίδα: Αναπτύσσονται 3.000°C, θραύσματα σε ακτίνα 200 μέτρων

Δύο περιστατικά ακρωτηριασμών είχαμε για φέτος λόγω κροτίδων, με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα.

Η μία περίπτωση αφορούσε 17χρονο στη Λάρνακα που ακρωτηριάστηκε στο δάκτυλο από αυτοσχέδια κροτίδα και η δεύτερη περίπτωση, αφορούσε 24χρονο – επίσης στη Λάρνακα – που ακρωτηριάστηκε σε τρία δάκτυλα, ενώ περιεργαζόταν εργοστασιακή κροτίδα η οποία εξερράγη στα χέρια του.

Ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Πάρις Κυριάκου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, εξήγησε πως η εργοστασιακή κροτίδα η οποία εξερράγη στα χέρια του 24χρονου, αντέδρασε όπως φυσιολογικά θα λειτουργούσε, όταν κάποιος θα προσπαθούσε να επέμβει πάνω της.

«Μέσα σε μια κροτίδα υπάρχει εκρηκτική ύλη, δεν είναι μπαρούτι όπως συνήθως λανθασμένα νομίζει ο κόσμος. Οι εκρηκτικές ύλες είναι ιδιαίτερα ασταθές και ευαίσθητες. Όσον αφορά τις συγκεκριμένες κροτίδες – λόγω του ότι όλες οι κροτίδες στη δημοκρατία είναι απαγορευμένες και λόγω του ότι έχουμε να κάνουμε με εκρηκτικές ύλες – επέρχονται πάνω σε αυτές αλλοιώσεις που δυστυχώς είναι εκεί, αλλά δεν φαίνονται, δεν μπορεί να τις δει κάποιο άτομο.

Στην προσπάθειά του λοιπόν αυτός που πάει να ανάψει μία κροτίδα – νομίζοντας ότι λόγω του φυτιλιού ότι έχει το χρόνο να την ανάψει και να την πετάξει μακριά του – αυτή αυτόματα κι απότομα, βίαια, εκρήγνυται στην παλάμη του, κοντά στα μάτια του, κοντά σε κάποιο άλλο άτομο.»

Τη στιγμή της έκρηξης σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, αναπτύσσονται μέχρι τρεις χιλιάδες βαθμοί. Η κροτίδα με την έκρηξη θραυσματοποιείται, κομματιάζεται δηλαδή – δημιουργούνται μικρά κομματάκια που κατευθύνονται με ταχύτητες 10 χιλιάδες πόδια το δευτερόλεπτο προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Δεν κινδυνεύει μόνο αυτός που ανάβει την κροτίδα αλλά και όσοι είναι γύρω του, μιλάμε για αποστάσεις των 150-200 μέτρων, ανάλογα με την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει η κάθε κροτίδα, σε ό,τι αφορά τις εργοστασιακές.»

Οι αυτοσχέδιες κροτίδες είναι κι εκείνες επικίνδυνες, επισήμανε ο κ. Κυριάκου, προσθέτοντας πως η επικινδυνότητα ξεκινά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να την κατασκευάσει.

«Για να κατασκευάσεις μια πρέπει να σκεφτείς ποια υλικά θα χρησιμοποιήσεις, σε ποια κατάσταση θα είναι αυτά τα υλικά, την ανάμειξη τους, σε ποιο δοχείο θα τα τοποθετήσεις… Θα κάνεις την πυροδότηση; Πώς θα την κάνεις, πώς θα κλείσεις το δοχείο; Ένας παράγοντας να πάει λάθος, τότε έχουμε σοβαρότατους τραυματισμούς.»

Εξίσου επικίνδυνα τα πυροτεχνήματα
Πολύ επικίνδυνα είναι και τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται στον αέρα, λέει ο κ. Κυριάκου, καθώς έχουν ακριβώς την ίδια εκρηκτική ύλη που έχουν οι κροτίδες – απλά διαφέρει η λειτουργία τους.

«Την κροτίδα την ανάβεις, την πετάς, γίνεται η έκρηξη κι ακούς εκείνο τον εκκωφαντικό ήχο. Το πυροτέχνημα έχει μια διαφορετική λειτουργία. Γίνεται η έναυση του, εκτοξεύεται στον αέρα και βλέπουμε αυτή τη φαντασμαγορική εικόνα. Υπάρχουν όμως και οι πυρσοί – ή αλλιώς φωτεινά σήματα χειρός – που μαζί με τις ναυτικές φωτοβολίδες, είναι τα δύο είδη που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιτρέπεται να τα κρατούν συγκεκριμένοι. Αν γίνει ανορθόδοξα η λειτουργία τους, τότε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.»

Send this to a friend