
Εντατικοποιούνται ενόψει Πάσχα οι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής
Τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τόσο σε λιανικό όσο και σε χονδρικό επίπεδο της αγοράς εντατικοποιεί ενόψει της πασχαλινής περιόδου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών είναι ασφαλή από υγειονομικής άποψης, ποιοτικά κατάλληλα και με την ορθή ενημερωτική σήμανση προς τους καταναλωτές.
Όπως σημειώνεται, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και τη διαφάνεια στην αγορά, τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου, Τμήμα Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, εντείνουν τη συχνότητα και το εύρος των διενεργούμενων από μέρους τους ελέγχων κατά τις περιόδους αυξημένης κατανάλωσης, όπως είναι το Πάσχα, σε προϊόντα γεωργικής και ζωικής προέλευσης.
Σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Γεωργίας, έχει ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε σημεία της λιανικής και χονδρικής πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών, με έμφαση στη συμμόρφωση με τα πρότυπα εμπορίας. Οι έλεγχοι είναι καθολικοί για τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ενώ δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται και για τα προϊόντα που φθάνουν από χώρες της ΕΕ.
Στόχος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα πληρούν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και σημειώνει πως στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως ελλιπής σήμανση ή απόκλιση από τις προδιαγραφές ποιότητας, τα προϊόντα δεσμεύονται έως ότου αναληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τα προϊόντα οδηγούνται προς καταστροφή, ενώ σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει διοικητικά πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις, καθώς και ποινικές διώξεις.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται, επίσης, πως η χώρα καταγωγής αποτελεί σημαντική πληροφορία για τους καταναλωτές και για τον λόγο αυτό οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη σαφή και ευδιάκριτη αναγραφή της χώρας καταγωγής στις ετικέτες και στη συσκευασία των γεωργικών προϊόντων που διατίθενται στη λιανική αγορά. Εξάλλου, όπου απαιτείται, η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες, όπως την ποικιλία, την ποιοτική κατηγορία και άλλα χαρακτηριστικά που ορίζει η νομοθεσία.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ώστε να προληφθεί η διάθεση στην αγορά προϊόντων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Επιπρόσθετα των ελέγχων ρουτίνας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, εντατικοποιούν από τις 12 έως και τις 18 Απριλίου τους ελέγχους σε όλο το μήκος της αλυσίδας, αυξάνοντας τη συχνότητα και τον αριθμό τους.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε κρεοπωλεία, εργαστήρια κοπής, σφαγεία, μονάδες τυροκόμησης και παραγωγής τυριού φλαούνας, χαλουμιού, γιαούρτης, νωπού γάλακτος, αναρής και μονάδες ωοπαραγωγής.
Όπως τονίζεται, στόχος και σ’ αυτόν τον τομέα είναι η διασφάλιση πως οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων συνεχίζουν, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας της περιόδου, να εφαρμόζουν απρόσκοπτα τα προβλεπόμενα από τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διατίθενται στην αγορά ζωοκομικά προϊόντα υγειονομικά και κτηνιατρικά ασφαλή και ποιοτικά κατάλληλα για κατανάλωση, τώρα την περίοδο του Πάσχα.
Προς τούτο, η Υπηρεσία προτρέπει, μεταξύ άλλων, το καταναλωτικό κοινό όπως οργανώσει και πραγματοποιήσει έγκαιρα τις αγορές του, αποφεύγοντας τη σπατάλη και αχρείαστη απόρριψη τροφίμων.
Την ίδια ώρα, εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή στα συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικότερα στην προσεκτική ανάγνωση της ενημερωτικής σήμανσης (ετικέτας) όσον αφορά στον ορθό τρόπο και διαδικασία συντήρησης των τροφίμων (ψύξη, κατάψυξη ή διατήρηση εκτός ψυγείου), την καταγωγή του κρέατος, την κατηγορία ποιότητας και βάρους για τα αυγά, την ημερομηνία ανάλωσης και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά στα σφάγια αμνοεριφίων, το Υπουργείο σημειώνει πως κάθε σφάγιο πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε την οβάλ σφραγίδα καταλληλότητας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με τον κωδικό αριθμό του σφαγείου στο οποίο σφάγηκε το ζώο και τον αριθμό της γραμμής σφαγής του κάθε ζώου.
Τέλος, οι καταναλωτές καλούνται, κατά την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού, να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, να αποφεύγουν τη χρήση του ίδιου χώρου παρασκευής για διαφορετικά τρόφιμα, να διατηρούν τα τρόφιμα στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και να εξασφαλίζουν το σωστό ψήσιμο και συντήρησή τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ