
ΔΡΟΣΟΛΑΖΑΡΕΙΑ 2024-2025 Ημερίδα: 70 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59
Ανακοίνωση Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων Γυμνασίου Δροσιάς
Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα θεάτρου «Κερύνεια» του σχολείου μας, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, τα «Δροσολαζάρεια», ημερίδα που λαμβάνει χώρα την τελευταία ημέρα πριν από τη λήξη των μαθημάτων για τις διακοπές του Πάσχα. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην αναβίωση του εθίμου της ανάστασης του Λαζάρου. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο,για τη φετινή χρονιά, στα εβδομήντα χρόνια που συμπληρώνονται από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α: 1955-1959 με τίτλο:
Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας.
Π. Γιάλλουρος
Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959) αποτελεί σύμβολο αυτοθυσίας, ελευθερίας και εθνικής περηφάνειας. Η εκδήλωσή μας είχε στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προβολή της νεότερης εποποιΐας του αγώνα του1955-1959 και τη διαπαιδαγώγηση των νέων μας με αξίες όπως η πατριωτική αφοσίωση, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα, η διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης και η πίστη στα ιδανικά του Ελληνισμού. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ιστορία της Κύπρου και της Ε.Ο.Κ.Α είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας. Η ανάδειξή της μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί μια πράξη σεβασμού και δικαίωσης προς τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσηςοι μαθητές των δεκαεπτά τμημάτων του σχολείου μας παρουσίασαν αξιόλογες και άρτια επιμελημένες εργασίες. Κάθε τμήμα παρουσίασε σύντομα τη δική του εργασία, με πολυτροπικό κείμενο, δρώμενα και άλλες μορφές έκφρασης. Κάθε εργασία είχε τον δικό της προσωπικό χαρακτήρα και τη δική της αποτύπωση. Οι μαθητές παρουσίασαν τη ζωή και τη συμμετοχή των μικρών μαθητών στον αγώνα, τη δράση, τα βασανιστήρια, τις κακουχίεςκαι τον ηρωικό θάνατο των μεγάλων αγωνιστών, την προσφορά των γυναικώνκαι της εκκλησίας.Δραματοποίησαν στιγμές από τη ζωή των ηρώων, απήγγειλαν ποιήματα και πρόβαλλανεικαστικές αποτυπώσεις των ηρώων. Επίσης,πήρανσυνεντεύξεις από συγγενείς αγωνιστών και τέλος συμπλήρωσαν μουσικοχορευτικάτη σεμνή μας εκδήλωση με τραγούδια και χορογραφίες εμπνευσμένες από τη ζωή «των αθανάτων». Όλες οι εργασίες ήταν εξαιρετικές, δοσμένες με σεβασμό, όπως αρμόζει στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Μέσα από τις εργασίες έγινε φανερό ότι μια φούχτα τόπος, η μικρή Κύπρος, ενώνει τη δύναμή του, γιγαντώνεται και αντιστέκεται στον καταπατητή της ελευθερίας του. Εκείνη η πρωταπριλιά του 1955 μύριζε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Όλη η Κύπρος έγινε Ε.Ο.Κ.Α.: μαθητές, άντρες και γυναίκες, κάθε κάτοικος της Κύπρου με ή χωρίς όπλο. Εκατοντάδες άνθρωποι, με μια προσευχή στα χείλη και τ΄ όνειρο της λευτεριάς στην ψυχή, ξεχύθηκαν στους δρόμους, αγωνίστηκαν, τραυματίστηκαν, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τη γλυκιά πατρίδα. Όπως τότε στο ηρωικό 1821, έτσι και το 1955 οι Έλληνες της Κύπρου ορκίστηκαν να προσφέρουν στην πατρίδα την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία. Και νίκησαν.
Η λευτεριά είναι υπόθεση της ψυχής και αποτέλεσμα σκληρού αγώνα. Είναι δέντρο που ποτίζεται με αγνό ηρωικό αίμα. Γιατί ηπιο μεγάλη πράξη της ζωής των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α ήταν η απόφαση του θανάτου τους για τη λευτεριά της πατρίδας τους.
Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, οι ήρωες μας καλούν να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχόμενων τόπων μας. Οι νέοι μας κρατούν τη σκυτάλη και αφομοιώνοντας τις αξίες της γενναιότητας, του πατριωτισμού, της υπεύθυνης στάσης, οφείλουν να διατηρήσουν τη μνήμη των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α ζωντανή, να αγωνιστούν με λόγια και με έργα για την απελευθέρωση και την επιστροφή στους τόπους των παππούδων τους.
Την εκδήλωσή μας εμπλούτισαν με τις ομιλίες τουςο κύριος Ανδρέας Χαραλάμπους, μέλος ΑΝΕ για την Α΄Τάξη, η κυρία Χριστίνα Σουρουκλή, κόρη του ήρωα Ανδρέα Σουρουκλή για την Β΄Τάξη και η κυρία Μαρία Μαρκίδου, αδελφή του ήρωα Μάρκου Δράκου, για τη Γ΄τάξη.
Τη διδασκαλία της αναβίωσης του εθίμου της ανάστασης του Λαζάρου δίδαξε η κυρία Εύη Αυξεντίου, καθηγήτρια Μουσικής, την επιμέλεια του ήχου είχε ο κ. Βαρνάβας Γρηγορίου, καθηγητής Πληροφορικής.
Τη φιλολογική επιμέλεια, την ευθύνη των προβολών και του οπτικοακουστικού υλικού, τα συνδετικά κείμενα και την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η κυρία Μαίρη Αραβή, φιλόλογος. Την επιμέλεια είχε η κυρία Ριάνα Σολωμού, Β.Δ, φιλόλογος και τη γενική εποπτεία η κ. Ελίνα Αδάμου, Β.Δ.Α΄. Ευχαριστούμε θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, τους 17 Υπεύθυνους Τμημάτων και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.