
Η Λίνα Νικολακοπούλου μίλησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη μουσική, τον στίχο και την έμπνευση
«Μέσα σε μια κάψουλα τριών με τεσσάρων λεπτών εμπεριέχεται η ιστορία κάθε εποχής»
Μια βραδιά γεμάτη έμπνευση και σκέψη χάρισε η Λίνα Νικολακοπούλου στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2025. Η καταξιωμένη ποιήτρια και στιχουργός μίλησε με αυθεντικότητα και γοητευτική αμεσότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την εκπαίδευση, την τέχνη του τραγουδιού και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική διαδικασία. «Το πανεπιστήμιο είναι μια προπόνηση που σε μαθαίνει να σκέφτεσαι. Ο καθένας μας είναι ένα υλικό που απορροφά αυτό που τον ενδιαφέρει», τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία των ακαδημαϊκών ως πηγές έμπνευσης και πνευματικής ενεργοποίησης.
Με αφορμή την προσωπική της πορεία, μίλησε για τη βαθιά της σχέση με το τραγούδι, μια αγάπη που –όπως είπε– τη συνοδεύει από πάντα. «Κάθε γενιά πρέπει να γράφει το τραγούδι της, γιατί αυτή βλέπει με μοναδικό τρόπο τη ζωή. Αν ξεδιπλώσουμε το τραγούδι, θα δούμε την ιστορία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Νικολακοπούλου μοιράστηκε εμπειρίες από συνεργασίες της με μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταμάτης Κραουνάκης, υπογραμμίζοντας πως η δημιουργία είναι πράξη βαθιά προσωπική: «Ο καθένας μας κάνει πιο πλούσιο τον κόσμο επειδή είναι μοναδικός. Να μη σβήσει αυτή η φλόγα που έχουμε μέσα μας». Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη, με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος παραμένει συνειδητός και ενεργός δημιουργός. «Ο καθένας μας είναι ένα σπουδαίο λογισμικό, που μπορεί να κατεβάσει ιδέες ή να αναδείξει πράγματα, αρκεί να αφοσιωθεί». Η ομιλία ολοκληρώθηκε με μια στοχαστική σκέψη: «Αν η ζωή μας έφτανε, δεν θα υπήρχε τέχνη. Η τέχνη εξισορροπεί την εσωτερική διάσταση του ανθρώπου».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον πολιτιστικό ρόλο του ακαδημαϊκού ιδρύματος, αναφέροντας πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να επενδύει στον πολιτισμό. Η θεραπεία του πολιτισμού είναι για εμάς αποστολή» είπε, ενώ εξήρε τη συμβολή της δημιουργού ως πνευματικής προσωπικότητας που σκέφτεται «έξω από το κουτί».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Φιλήμωνας Μπαντιμαρούδης, τόνισε τη σημασία της παρουσίας της ποιήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ως προσωπικότητα. Επεσήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσεγγίζεται ως κοινωνική επιστήμη, συνδυάζοντας την τέχνη με την πολιτική επικοινωνία.
Από την πλευρά του, ο Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), κ. Παντελής Βουτουρής, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία της με τον οργανισμό, υπογραμμίζοντας πως η κα Νικολακοπούλου «συνεχίζει μια ποιητική παράδοση, έχοντας μοναδική σχέση με τις λέξεις».
Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου, Δόξα Κωμοδρόμου. Το κοινό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν για την ποίηση, τη στιχουργική, τις σύγχρονες μορφές του τραγουδιού και τη δημιουργική διαδικασία. Με ειλικρίνεια, η Λίνα Νικολακοπούλου πρόσφερε πολύτιμα λόγια καθοδήγησης και έμπνευσης στους νέους ανθρώπους που συμμετείχαν. Η ομιλία της κας Νικολακοπούλου είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο YouTube: https://bit.ly/3G0YJXh.