
Στην οικογένεια τα οστά του Θανάση Νικολάου, μπαίνουν σε οστεοφυλάκιο – Διαβάστε την απόφαση
Την έκδοση διατάγματος ταφής του συνόλου των οστών του Θανάση Νικολάου, αποφάσισε η θανατική ανακρίτρια, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του Θανάση Νικολάου.
Με βάση την απόφαση τα οστά του Θανάση Νικολάου θα πρέπει να φυλαχθούν σε οστεοφυλάκιο στο κοιμητήριο της Αγίας Φύλας όπου έγινε η εκταφή ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος, να φυλαχθούν σε άλλο νόμιμο χώρο σύμφωνα με τη νομοθεσία περί κοιμητηρίων, δηλαδή σε άλλο κοιμητήριο, μοναστήρι ή ησυχαστήριο, σε συνεννόηση με την Εκκλησία και την τοπική αρχή.
Η θανατική ανακρίτρια, προχώρησε στην έκδοση δύο διαταγμάτων. Το πρώτο διατάσσει τον Αστυνομικό Διευθυντή όπως εντός επτά ημερών παραδώσει στην οικογένεια τον οστικό σκελετό και τα πλακίδια. Το δεύτερο, αφορά την επαναταφή του συνόλου των οστών (που περιλαμβάνει και τα πλακίδια του υοειδούς οστού) στο κοιμητήριο της Αγίας Φύλας ή σε άλλο χώρο όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Τι έγινε νωρίτερα
Με αρκετή ένταση και εκατέρωθεν αναφορές που δεν αρμόζουν σε δικαστικές αίθουσες, ξεκίνησε η ακρόαση της απόφασης σχετικά με το αίτημα της οικογένειας για να λάβει το σύνολο των οστών του Θανάση Νικολάου. Η θανατική ανακρίτρια προχώρησε στην ανάγνωση της απόφασής της, σημειώνοντας ότι εκείνα τα οποία περιλαμβάνει η απόφαση είναι όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της στις 27 Μαρτίου του 2025, απορρίπτοντας νέα σημερινά αιτήματα της πλευράς του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ζήτησε πρώτα τον λόγο η συνήγορος του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, Ανδριάνα Κλαϊδη η οποία και αναφέρθηκε σε σειρά λόγων που κατά την άποψή της δεν πρέπει να εκδοθεί σήμερα η απόφαση.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί διάταγμα τέτοιου είδους με επιστολή λέγοντας ότι εκείνο που ζητείται είναι η επιστροφή τεκμηρίων την ώρα που υπάρχει αίτημα για ανάταξη των οστών. Ακόμα ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι μέχρι και τις 16 Απριλίου η πλευρά του ιατροδικαστή θα καταθέσει αίτημα για επανάνοιγμα της υπόθεσης και πόρισμα βάσει της Scotland Yard που βασίζεται στο νέο μαρτυρικό υλικό το οποίο επιβεβαιώνει την αυτοκτονία, όπως είπε η ίδια.
Η συνήγορος του ιατροδικαστή ανέφερε ότι πρόκειται για ουσιώδη τεκμήρια που βεβαιώνουν την αθωότητα του πελάτη της σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή ποινική ή αστική διαδικασία, σε περίπτωση που προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ακόμα, σημείωσε ότι «το πόρισμα δεν δεσμεύει το Δικαστήριο», ζητώντας «έστω την αναστολή απαγγελίας της απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση για επανάνοιγμα της υπόθεσης», λέγοντας «για να τελειώνει αυτό το παραμύθι», κάτι που έφερε την εντονότατη αντίδραση της πλευράς της οικογένειας.
Προχωρώντας στην απόφασή της, η θανατική ανακρίτρια, εξήγησε πρώτα ότι η απόφαση της εδράζεται επί του ουσιώδους ερωτήματος για όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της στις 27 Μαρτίου και ότι με βάση εκείνα τα δεδομένα, επιφυλάχθηκε τότε η απόφαση για σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν θα εξετάσει γεγονότα που προέκυψαν μετά την επιφύλαξη της απόφασης. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση που να δικαιολογεί διαδικασία επανανοίγματος της υπόθεσης και ούτε δίνει άδεια για καταχώρηση τέτοιου αιτήματος στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας.
Ακολούθως, αναφερόμενη στην ουσία της απόφασης, είπε ότι είναι σε εκκρεμότητα το διαδικαστικό ζήτημα της επαναταφής. Σημείωσε δε, ότι εκφεύγει το δικαιώματος του θανατικού ανακριτή η οποιαδήποτε απόφαση που να κατακρατεί περαιτέρω τα οστά, λέγοντας ότι «είναι ζήτημα ξένο σε σχέση με τα καθήκοντα του θανατικού ανακριτή». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί για ζητήματα που άπτονται αστικής ή ποινικής ευθύνης, ζητήματα -κατά την έκφρασή της- διατηρεί πάντα η προστασία των δικαιωμάτων του.
Τέλος, επί της ουσίας ανέφερε ότι «δεν παρέχεται στον θανατικό ανακριτή το δικαίωμα αναβολής της ταφής» και ότι μετά το τέλος της θανατικής ανάκρισης «έχει πάψει να υφίσταται η εξουσία του θανατικού ανακριτή».