Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε καμία σύλληψη, εκτός από την περίπτωση του 35χρονου Ελληνοκύπριου διαχειριστή, δεν προέβη η Αστυνομία, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Τρίτης (8/4), σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο σε συγκρότημα διαμερισμάτων, στην Ορόκλινη. Παρόλο που οι αρχές ασφαλείας έχουν κάποιες ενδείξεις ως προς τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα επεισόδια εντούτοις η ταυτοποίησή τους φαίνεται να παρουσιάζει δυσκολίες.

Η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον Ρουμάνου υπηκόου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ήταν ανάμεσα στους κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από το συγκρότημα, ωστόσο το πρόσωπο αυτό παρέμενε μέχρι την Τρίτη άφαντο.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αφρικανών, οι οποίοι ναι μεν εντοπίστηκαν στο μέρος, αλλά όπως διαφάνηκε δεν είχαν ανάμειξη στα επεισόδια. Απλά, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο, εξού και τον χειρισμό της υπόθεσής τους ανέλαβε πλέον η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για άλλα δύο πρόσωπα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια.

Στο μεταξύ, ολιγάριθμοι είναι οι μετανάστες, αφρικανικής καταγωγής, που εξακολουθούν να παραμένουν στο συγκρότημα διαμερισμάτων. Τα σοβαρά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου ανάγκασε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών να εγκαταλείψουν το μέρος, αναζητώντας άλλους χώρους για να διαμείνουν. Την ίδια ώρα, συχνές είναι οι περιπολίες της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο μπλοκ διαμερισμάτων για λόγους ασφαλείας και για διενέργεια ελέγχων.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε κρίσιμα ένας νεαρός Αφρικανός, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πιο ελαφρά τραυματίστηκε ένα βρέφος.

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μετεγκατάσταση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος και εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών στη Βιομηχανική Ζώνη Αυξημένου Βαθμού Οχληρίας (Ζώνη Β2) στην περιοχή Κόσιης.

Σε υπόμνημα που στάλθηκε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο ΕΟΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «απαράδεκτη» και ζητεί άμεση επανεξέταση, επικαλούμενος σοβαρές περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η περιοχή Κόσιης είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω της λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υπερφόρτωσης. Επίσης, στην περιοχή αποθηκεύονται οι ξύλινοι πάσσαλοι της ΑΗΚ εμποτισμένοι με κρεόζωτο, γεγονός που ενισχύει την περιβαλλοντική πίεση.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται η εγγύτητα της προτεινόμενης εγκατάστασης με τα υπό κατασκευή φράγματα Καμμίτση και Αρχάγγελου, που προορίζονται για αντιπλημμυρική και αρδευτική χρήση. Σύμφωνα με τον ΕΟΑ, η λειτουργία των μονάδων ενέχει σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης των υδάτων, ιδιαίτερα σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο Οργανισμός τονίζει πως η χωροθέτηση της μονάδας αντιβαίνει στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, σχολεία, στρατόπεδα και προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ο ΕΟΑ καταλήγει ζητώντας από την εκτελεστική εξουσία να σταθμίσει με σοβαρότητα τις εύλογες ανησυχίες των τοπικών αρχών και των κατοίκων, και να αποτρέψει την εγκατάσταση βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κόσιη.

 

O EOA Λάρνακας στα πλαίσια κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος της Γ’ Φάσης, ενημερώνει ότι σε συνεργασία με τoν Μηχανικό καθώς και τον Εργολάβο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με επιτάχυνση εκτέλεσης εργασιών με επεκτεινόμενο ωράριο, για ολοκλήρωση τους στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ στο διαμέρισμα Κιτίου, καθώς και στον Β4 (από κυκλικό κόμβο Αεροδρομίου προς διασταύρωση με οδό Ελευθερίου) πριν το τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Η Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ καθώς και ο Β4 θα είναι προσβάσιμες για την κυκλοφορία, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Κατά την περίοδο των εορτών, Θα παραμείνει κλειστό το τερματικό σημείο της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ προς το Κίτι, από τον κυκλικό κόμβο της συμβολής με την λεωφόρο Παναγίας Αγγελόκτιστης μέχρι και την οδό Γραβιάς.

Send this to a friend