Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χωρίς νερό και με 4 εκ. τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, ψάχνουμε κινητές μονάδες αφαλάτωσης
Χωρίς νερό και με 4 εκ. τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, ψάχνουμε κινητές μονάδες αφαλάτωσης

Χωρίς νερό και με 4 εκ. τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, ψάχνουμε κινητές μονάδες αφαλάτωσης

Έως και στο 70% ανέρχονται οι απώλειες νερού σε κάποιες κοινότητες, ανέφεραν χθες Τρίτη, οι εκπρόσωποι των ΕΟΑ Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη για το υδατικό πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπής Γεωργίας.

Οι εκπρόσωποι των ΕΟΑ ανέφεραν ότι για αντικατάσταση των δικτύων δεν επαρκεί το κονδύλι των €8 εκ. που έχει δοθεί στους ΕΟΑ στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειψυδρία, ενώ και Βουλευτές χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό» το ποσό αυτό για περιορισμό των απωλειών.

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε το οξύ πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει φέτος η Κύπρος για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, τόσο στην ύδρευση, την άρδευση, όσο και στην κτηνοτροφία. Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι τα αποθέματα των φραγμάτων είναι κάτω από 25%, καθώς η Κύπρος διανύει την τρίτη χρονιά ανομβρίας και γι’ αυτό τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο πλαίσιο της διασφάλισης της επάρκειας κατά προτεραιότητα για ύδρευση, ακολούθως για την κτηνοτροφία και μετά για τις μόνιμες καλλιέργειες.

Το θέμα συζήτησαν στο στούντιο της εκπομπής Alpha Καλημέρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλή και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επ. Γεωργίας της Βουλής, Χαράλαμπος Πάζαρος.

Ξεκινώντας ο κ. Γαβριήλ είπε πως χθες στην Επ. Γεωργίας το όλο θέμα συζητήθηκε για να δουν τον σχεδιασμό και ποια πρόοδος έχει γίνει εκ μέρους της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη διασφάλιση της επάρκειας του νερού τόσο για σκοπούς άρδευσης όσο και για σκοπούς ύδρευσης. Δυστυχώς όπως τόνισε, είμαστε ουραγοί για ακόμη μία φορά, ενώ διανύουμε την τρίτη χρονιά ανομβρίας.

«Περιμέναμε να δούμε απτά αποτελέσματα, τα οποία δυστυχώς δεν είδαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα 8 εκατομμύρια που έχουν δοθεί στους ΕΟΑ για να διορθωθεί το σύστημα ύδρευσης, ο κ. Γαβριήλ τα χαρακτήρισε «ψίχουλα». Είπε ακόμη ότι «εκεί και όπου υπήρχε υδατοπρομήθεια, δηλαδή Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία εκεί είναι μικρές οι απώλειες γύρω στο 15%. Αν πάρουμε όμως Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο, η κατάσταση είναι τραγική, γιατί μιλούμε για 60% με 70% απώλεια» νερού. «Πάλι τρέχουμε να διορθώσουμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε διαχρονικά. Τα φράγματά μας είναι άδεια», σημείωσε.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, «η τρίχρονη ανομβρία μαζί με την καταστροφή της αφαλάτωσης στην Πάφο και τη ζημιά στον Μαυροκόλυμπο, έχουν επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στο υδατικό».

Και να επισπευσθούν τώρα οι διαδικασίες, όπως τόνισε, «πάμε τέλος του χρόνου, συνεπώς το καλοκαίρι θα είναι μια δύσκολη εποχή για σκοπούς ύδρευσης. Και το ερώτημα είναι οι γεωργοί μας τι θα πράξουν».

Ο Πρόεδρος της Επ. Γεωργίας είπε ότι «ο γεωργός φέτος έχει ενημερωθεί ότι θα πάρει το 25% των ποσοτήτων νερού που πήρε το 2023, άρα υποχρεωτικά θα πρέπει να καλλιεργήσει το ¼ των εκτάσεων που καλλιέργησε το 2023. Καταλαβαίνετε τι τιμές θα υπάρχουν για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ποιος επωφελείται και ποιος πληρώνει τη νύφη».

Απαίτησή μας προς την Κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Γαβριήλ, είναι «να αποζημιώσει άμεσα τους γεωργούς για τις απώλειες που δεν είναι εξ υπαιτιότητάς τους που συμβαίνουν, για να έχουν τη δυνατότητα τουλάχιστον να καλλιεργήσουν την επόμενη φορά».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Πάζαρος ανέφερε ότι ήρθαν κάποια γεγονότα και μας καπέλωσαν και εκεί που υπήρχε το πρόβλημα έχει διογκωθεί ακόμη περισσότερο.

Έχουν δοθεί 8 εκ. στους ΕΟΑ για να αλλάξουν το πεπαλαιωμένο σύστημα των αγωγών και 1 εκ. στις κοινότητες που δεν είναι συνδεδεμένες με ΕΟΑ, για αλλαγή του πεπαλαιωμένου συστήματος, όπως είπε για να συμπληρώσει πως πράγματι «από αυτό το σύστημα υπάρχουν πολύ μεγάλες διαρροές, αφού χάνονται 30-35% πόσιμο νερό στο σύνολό του». Ωστόσο, σημείωσε, «για να αλλαχθεί ολόκληρο το σύστημα χρειάζονται πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Όμως θα γίνει μια καλή αρχή, θα μπει ένα πλάνο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας».

Αναφερόμενος στην Πάφο, ο κ. Πάζαρος τόνισε πως η επαρχία «είναι πραγματικά σε απόγνωση», αφού «κάηκε ολοσχερώς η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια» και «ο Μαυροκόλυμπος είναι εκτός μάχης για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο». Η μονάδα αφαλάτωσης στα Πότιμα, πρόσθεσε, «μπήκε σε διαδικασία προσφορών, υπάρχουν τέσσερις προσφορές, και υπολογίζεται να είναι έτοιμη περί τα τέλη του χρόνου».

Σε επίπεδο τουριστικής κίνησης, όπως ανέφερε ο κ. Πάζαρος, «αυτή τη χρονιά θα φιλοξενήσουμε 4 εκ. τουρίστες». «Είναι η ώρα να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να δούμε τι δεν κάναμε σωστά και να προσπαθήσουμε τώρα μέσα από την εμπειρία και τη σωστή αυτοκριτική που θα κάνουμε, να δούμε πώς αυτά που δεν κάναμε, να τα διορθώσουμε», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις μονάδες αφαλάτωσης ο κ. Πάζαρος διευκρίνισε ότι οι τρεις μονάδες αφαλάτωσης στη Λεμεσό και η μία στην Πάφο θα πρέπει να είναι έτοιμες τέλος του 2025 αρχές του 2026, όμως «θα πρέπει να δούμε αυτό το καλοκαίρι πώς βγαίνει. Χρειάζονται άμεσα λύσεις». Κάνοντας αναφορά σε αυτές τις λύσεις, σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ έκανε μια εισήγηση για να δουν αν μπορούν να ενοικιαστούν άμεσα 1-2 κινητές μονάδες αφαλάτωσης για να βγει το φετινό καλοκαίρι. «Γίνονται προσπάθειες, ελπίζω να καρποφορήσουν», όπως είπε, ενώ αναφερόμενος στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σημείωσε την ανάγκη όπως αυτό δώσει άδειες να γίνουν διατρήσεις, κάτι που όπως σχολίασε δεν κάνει με ευκολία.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε πως το 2008 φέρναμε νερό με το τάνκερ, αλλά «στην πορεία η Κυβέρνηση Χριστόφια κατασκεύασε τρεις μονάδες αφαλάτωσης». «Ακολούθησε η δεκαετία του ΔΗΣΥ και για να είμαστε ειλικρινείς σημαίνει να μπορούμε να πούμε mea culpa. Να πει ο ΔΗΣΥ ότι 10 χρόνια δεν έκανε τίποτα και όχι να θυμάται σήμερα ο ΔΗΣΥ ότι πρέπει να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για το υδατικό, ενώ κυβερνούσε 10 χρόνια δεν έκανε τίποτα για το υδατικό», είπε.

Ο κ. Γαβριήλ εκτίμησε πως το υδατικό θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο μετά το Κυπριακό.

Ο κ. Πάζαρος από την πλευρά του είπε πως δυστυχώς είναι στην νοοτροπία μας ως λαός «να βλέπουμε το σήμερα και όχι σε βάθος χρόνου». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μέσα από τα όποια λάθη έχουν γίνει κατά το παρελθόν, αυτή τη στιγμή είμαστε πιο έμπειροι και πιο ώριμοι και ο ΔΗΣΥ δεν είναι η πρώτη φορά που θα καταθέσει εισηγήσεις και προτάσεις για να λύσουμε το πρόβλημα».

Πάντως, είπε, «θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν ξανά έρθουμε τα επόμενα χρόνια και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Το σχόλιο για Μετεωρολογική και η απάντηση Νικολαΐδη
Σε σχέση με την ανομβρία και γενικότερα τις καιρικές συνθήκες που κάποιες φορές είναι απρόβλεπτες, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ σχολίασε λέγοντας ότιστις προβλέψεις «ακόμη και η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν θα βρίσκει, αφού τις περισσότερες φορές πέφτει έξω».

Στο σχόλιο αυτό του κ. Πάζαρου απάντησε αργότερα μέσω της εκπομπής, ο τέως Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, λέγοντας πως «το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι ένα τμήμα που υποφέρει από υποστελέχωση, έχει την ικανότητα να εκδίδει ορθές προγνώσεις, οι προγνώσεις που εκδίδει είναι ορθότατες εάν αυτές κριθούν με τα δεδομένα του χρόνου κατά τον οποίον εκδίδονται και όλα όσα υπονοούνται είναι πονηρά».

«Το Τμήμα Μετεωρολογίας ενημέρωνε και ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές για την εποχική πρόγνωση, για την τάση του εποχικού κλίματος και από τον Σεπτέμβριο ήταν γνωστό ότι ο χειμώνας μας θα είναι ξηρός», είπε ο κ. Νικολαΐδης, ενώ πρόσθεσε πως «το νερό είναι στρατηγικός πόρος, δεν είναι κονίστρα πολιτικών, αλλά μόνο τεχνοκρατών» και «η διαχείριση του νερού είναι τεχνοκρατικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Send this to a friend