
Κακοποίηση πέντε παιδιών στην επαρχία Λάρνακας: Αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ΥΚΕ, Αστυνομία κι Υπουργείο Παιδείας
Διερευνητικές επιστολές σε τρεις υπηρεσίες, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας, απέστειλε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, για την υπόθεση κακοποίησης πέντε παιδιών στην Επαρχία Λάρνακας.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Επίτροπος, αναφέρει ότι τα ερωτήματα, που τίθενται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αφορούν:
από πότε άρχισε η επίβλεψη της οικογένειας
κάθε πόσο παρακολουθείτο η οικογένεια
αν έγιναν κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις με τα παιδιά
αν έγιναν επισκέψεις των λειτουργών στα σχολεία των παιδιών
Το ερώτημα που θέτει η Επίτροπος στην Αστυνομία, αφορά στις ενέργειες, τις οποίες προέβη η Δύναμη από την ώρα, που άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά, θα τύχουν του κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Στο Υπουργείο Παιδείας τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τη συνεργασία των γονέων, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και αν κάποιος εκπαιδευτικός είχε παρατηρήσει οτιδήποτε ή καταγράφηκαν ενδείξεις.
Ερωτηθείσα πότε στάλθηκαν οι επιστολές η κ. Μιχαηλίδου απαντά ότι στάλθηκαν την Τετάρτη και σημειώνει ότι υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στο Γραφείο της με αποτέλεσμα να πλήττεται το συμφέρον του παιδιού.
Και εκφράζει τη δική της θέση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται καλώντας σε εκσυγχρονισμό.
«Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται σήμερα εκ μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, είτε προληπτικά, είτε παρεμβατικά, βρίσκω ότι δεν είναι αποτελεσματικές. Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, δεν γίνονται συστηματικά και στο τέλος δεν εξυπηρετούν τα δικαιώματα των παιδιών.»
Μιλά επίσης για μη θεσμοθετημένο ρόλο των κρατικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι υπηρεσίες να πλήττουν χωρίς να το θέλουν το συμφέρον των παιδιών καθώς οι παρεμβάσεις έρχονται πολύ αργά.
Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και διερωτάται αν κλήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση ψυχολόγος, ενώ καταγγέλλει επίσης ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αρνούνται να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Επισημαίνει ότι υπάρχει αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της συνεργασίας και του ρόλου των υπηρεσιών.
«Το σύστημα πάσχει και δεν μπορεί να μην γίνουν ριζικές και ριζοσπαστικές διορθώσεις, διαφορετικά κάθε φορά θα τρέχουμε και θα φωνάζουμε.»
Επαναλαμβάνει την ανάγκη σωστής στελέχωσης στις υπηρεσίες ώστε να μην υπάρχει ολιγωρία και διερωτάται τι πρέπει να γίνει όταν στέλνει επιστολές και δεν απαντούνται, μεταξύ αυτών στο Υπουργείο Οικονομικών και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.