
Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του ΠτΔ για χρονομετρητές στις κάμερες
Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του νόμου που ψήφισε, για να καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτηση χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης στις οδικές συμβολές, οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, για σκοπούς συμμόρφωσης με τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας.
Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Μαρτίου και καθιστούσε υποχρεωτική την τοποθέτηση χρονομέτρου και σε περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω χρονόμετρα δεν τοποθετηθούν από τους αρμοδίους εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, προβλεπόταν να ανασταλεί η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες αφορούν το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας.
Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι ανέμεναν την αναπομπή γιατί “χαλάσαμε το πάρτυ της Κυβέρνησης”. Ανέφερε ότι οι κυβερνώντες δεν πείθουν με τα επιχειρήματά τους και ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και ύποπτα, όπως ανέφερε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι είμαστε όλοι ενώπιον της πραγματικότητας και ότι όσοι θέλουν να βρουν αιτιάσεις, τις βρίσκουν και έφερε ως παράδειγμα τα έξυπνα φώτα. Ανέφερε ότι ένας από τους λόγους της αναπομπής αγγίζει και την δέσμευση της Βουλής όσον αφορά την νομοθετική της εξουσία.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι αρκετοί Βουλευτές είχαν επικαλεστεί τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στην αναπομπή για καταψήφιση του νόμου και είχαν προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητά της.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι η Βουλή μάλλον δεν αντιλήφθηκε τι ψήφιζε ή δεν γνώριζε τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι το σύστημα χρειάζεται διορθώσεις και βελτιώσεις και η εκτελεστική εξουσία καλείται να προχωρήσει σε αυτές, αλλά νομοθετικά η Βουλή σωστά έπραξε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι εισήχθη ένα πολύπλοκο σύστημα και διερωτήθηκε γιατί σε αυτό τον τόπο δεν μπορούμε ποτέ να βρούμε την ισορροπία. Ανέφερε ότι η Βουλή με τις προτάσεις της για τις κάμερες και τα εξώδικα φωνάζει στην εκτελεστική εξουσία “κάνετε κάτι”.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τα χρονόμετρα εισήχθησαν σε πολλές άλλες χώρες και εμείς εδώ συζητάμε ωσάν να είμαστε ακόμη στο 1980.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι το σύστημα έχει προβλήματα και πρέπει να επιλυθούν, αλλά χαρακτήρισε ορθές τις επισημάνσεις του ΠτΔ για την αντισυνταγματικότητα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή έρχεται να διορθώσει πράγματα και διερωτήθηκε γιατί κανένα κόμμα δεν έθεσε ποτέ θέμα συνταγματικότητας κατά τις συζητήσεις στην επιτροπή μεταφορών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως ανακοινώθηκε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για διόρθωση του θέματος με τα πρόστιμα, διερωτώμενος γιατί υπάρχει ενδιαφέρον μόνο για το πως θα εισπράττονται χρήματα. Αναφέρθηκε και πάλι σε «φορομπηχτική πολιτική».
Τι λέει ο ΠτΔ για την αναπομπή
Ο Πρόεδρος στην επιστολή αναπομπής αναφέρει ότι ο υπό αναπομπή νόμος δεν δύναται να εφαρμοστεί, για μια σειρά τεχνικών λόγων που επεξηγούνται, ενώ σημειώνεται ότι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση της σύμβασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι επιβαρύνει το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, αυξάνοντας τα έξοδα του προϋπολογισμού και επιπλέον, ότι επεμβαίνει στην αρχή της διάκρισης εξουσιών.
Προστίθεται ότι οι φωτοελεγχόμενες συμβολές στην Κύπρο, αναμένεται να αναβαθμιστούν σύντομα ώστε να αλληλεπιδρούν με βάση το μέγεθος της κυκλοφορίας, ήτοι τα «έξυπνα φώτα τροχαίας» και ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, τα φώτα τροχαίας δε θα έχουν προκαθορισμένη διάρκεια της ένδειξης που επιτρέπει τεχνικά την εφαρμογή χρονομέτρη.
Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί όπως περιγράφεται, σε 125 φωτοελεγχόμενες συμβολές σε Λευκωσία και Λεμεσό και μελλοντικά σε άλλες πόλεις, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και σε 500 συμβολές.
Στην επιστολή του ΠτΔ επεξηγείται αναλυτικά ο κυριότερος λόγος μη συμβατότητας και σημειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σύγχυσης στους οδηγούς και πρόκλησης σοβαρών οδικών συγκρούσεων και το ενδεχόμενο καταγραφής των οδηγών από το σύστημα φωτοεπισήμανσης για παράβαση του πράσινου σηματοδότη.
Προστίθεται ότι για την υλοποίηση των προνοιών του υπό αναπομπή νόμου, απαιτείται μεγάλο κονδύλι, καθότι πέραν του τεχνικού εξοπλισμού, απαιτούνται και δαπάνες όσον αφορά την εφαρμογή του, είτε από ανάδοχο εταιρεία, είτε από οποιοδήποτε κυβερνητικό τμήμα.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι απαιτείται διεξαγωγή σχετικής μελέτης, για τον καθορισμό επιμέρους ζητημάτων ως προς την προμήθεια εξοπλισμού και την εφαρμογή, η οποία συνεπάγεται αύξηση δαπανών ή/και εργατοωρών προσωπικού του υπουργείου, είτε η μελέτη θα πρέπει να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: ΚΥΠΕ