
SOS για πυρκαγιές: Πως η λειψυδρία απειλεί την ανταπόκριση των Αρχών για κατασβέσεις
Το θέμα της υδατικής επάρκειας για σκοπούς επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε περιστατικά πυρκαγιών, τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, ενόψει της ιδιαίτερα δύσκολης επερχόμενης θερινής περιόδου. Με την Κύπρο να έχει εξασφαλίσει 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες κλήθηκαν να χαρτογραφήσουν τους κινδύνους που έχουν προκύψει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Στη συντονιστική συνάντηση υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, με στόχο την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας Κύπρου, της Εθνικής Φρουράς, των Επαρχιακών Διοικήσεων αλλά και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Φράγματα χωρίς νερό και κίνδυνοι περικοπών
Μιλώντας στο AlphaNews.Live o Αντιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατά πολύ μειωμένη ποσότητα νερού που θα έχουν διαθέσιμη τους επόμενους μήνες.
Το χαμηλό υδατικό απόθεμα στα φράγματα αποτελεί ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τον χρόνο ανταπόκρισης των εναέριων μέσων.
«Παρότι φέτος θα έχουμε, όπως φαίνεται, περισσότερα εναέρια μέσα, δυστυχώς χάνουμε τον χρόνο ανταπόκρισης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη θάλασσα για τα ελικόπτερα. Όσον αφορά τα άλλα πτητικά μέσα, έτσι και αλλιώς η βάση τους είναι τα αεροδρόμια. Άρα θα επιστρέφουν στα αεροδρόμια να κάνουν επαναγέμιση των βυτίων τους και θα επιστρέφουν.»
Ο ίδιος, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συντονιστικής συνάντησης ζήτησε το δίκτυο να είναι επαρκώς και διαρκώς ανεφοδιασμένο, αλλά και να υποδειχθούν όλες οι διατρήσεις νερού στις κοινότητες, ώστε να χρησιμοποιούνται σε περιστατικά πυρκαγιών.
Ερωτηθείς κατά πόσο πιθανές περικοπές στην υδροδότηση θα έχουν αντίκτυπο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο κύριος Λογγίνος απάντησε καταφατικά. «Αν στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρξει αποκοπή νερού, οι αγωγοί θα είναι κενοί, οπότε τα αυτοκίνητα δε θα μπορούν να γεμίσουν. Αν η πίεση είναι πιο χαμηλή, από εκεί που το αυτοκίνητο θα ήθελε έναν Χ χρόνο να γεμίσει, ίσως θα θέλει τον διπλάσιο ή τριπλάσιο», εξηγεί.
Ο Αντιπύραρχος της Υπηρεσίας, ζήτησε κατά τη συνάντηση να δοθούν οδηγίες τόσο στις κοινότητες όπως και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, προκειμένου να παρέχεται προτεραιότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Παράλληλα, να υπάρξει κατάλληλη διευθέτηση με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, ώστε καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου να υπάρχουν διαθέσιμα βυτιοφόρα ανά περιοχές σε αυξημένη ετοιμότητα προς αξιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη εκμετάλλευσης νερού (WEI+), με τον δείκτη να βρίσκεται στο 71%, αρκετά πάνω από το όριο που υποδηλώνει σοβαρή λειψυδρία (40%), και έχοντας αυξηθεί σημαντικά από το 2000 οπότε και ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Την ίδια ώρα, το αναμενόμενο ύψος βροχής συνεχίζει να είναι απογοητευτικό, αφού τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο κυμαίνεται πάλι κάτω του 50% του κανονικού σε όλο το νησί.
Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί και αναδεικνύει τον Απρίλιο και τον Μάιο ως τους μήνες με τα περισσότερα περιστατικά υπαίθριων πυρκαγιών κατά το 2024.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Τμήματος Μετεωρολογίας, και κατά τον Απρίλιο αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες υψηλότερων των μέσων κλιματολογικών τιμών κατά 1 με 2°C.