Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 51 χρόνια μετά, εγκαινιάστηκε το «Μνημείο της Ελευθερίας» για την ΕΟΚΑ
51 χρόνια μετά, εγκαινιάστηκε το «Μνημείο της Ελευθερίας» για την ΕΟΚΑ

51 χρόνια μετά, εγκαινιάστηκε το «Μνημείο της Ελευθερίας» για την ΕΟΚΑ

«Το Μνημείο της Ελευθερίας που εγκαινιάζουμε σήμερα δεν έχει μουσειακή υπόσταση, είναι κομμάτι της ζώσας Ιστορίας μας, ένα ζωντανό δημιούργημα, φτιαγμένο με τα υλικά της κυπριακής φύσης, αφιερωμένο στον ανιδιοτελή αγώνα των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην τελετή εγκαινίων του μνημείου στον προμαχώνα Ποδοκάταρο στη Λευκωσία.

Το εμβληματικό μνημείο, που μετράει 51 χρόνια παρουσίας στην εντός των τειχών Λευκωσία, λίγα μέτρα από την Αρχιεπισκοπή, αναμενόταν να εγκαινιαστεί το 1974 από τον Πρόεδρο Μακάριο, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς μεσολάβησε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων, που γίνονται 51 χρόνια μετά, το μνημείο που δημιούργησε ο γλύπτης Ιωάννης Νοταράς και του οποίου ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από τον Πεύκιο Γεωργιάδη, «είναι ο σιωπηλός μάρτυρας των δραματικών γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι, μετά την ματαίωση των εγκαινίων το 1974 και αφού πέρασαν 30 χρόνια, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα που αναφέρεται στη δημιουργία και αφιέρωση του Μνημείου της Ελευθερίας, με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα.

«Ο χώρος στον οποίο συγκεντρωθήκαμε σήμερα είναι ταυτισμένος με εκείνο τον ανεπανάληπτο αγώνα», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι στους αγωνιστές εκείνης της περιόδου «οφείλουμε το χρέος να θυμόμαστε ότι τίποτα, μα τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες, χωρίς πίστη, χωρίς θυσίες».

Υπενθυμίζοντας ότι η φετινή 70η επέτειος από την εξέγερση του 1955 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτά τα δύο γεγονότα αποτελούν »κορυφαία ορόσημα της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας είναι οι φάροι που ορίζουν την πορεία του λαού μας για ελευθερία, για δημοκρατία, για δικαιοσύνη και προκοπή».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι Κυπριακή Δημοκρατία «που μέχρι σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση τούτου του λαού, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

«Αισθάνομαι το βαρύ φορτίο της ευθύνης να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα μεγαλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε, μια πατρίδα ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς συρματόπλεγμα», συνέχισε ο Πρόεδρος. «Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα, ώστε το τάμα ζωής των προγόνων μας για ελευθερία, να εκπληρωθεί και να δούμε επιτέλους τη χώρα μας ελεύθερη και επανενωμένη», τόνισε.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά και εντατικά για να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να θέσουμε το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση, στην επανένωση, στην οριστική λύση», κατέληξε.

Με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, χαιρετίζοντας την τελετή, ανέφερε ότι μετά την τουρκική εισβολή ο Πρόεδρος Μακάριος είχε αποφασίσει να παραμείνει σκεπασμένο το μνημείο και τα αποκαλυπτήρια να γίνονταν με την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς.

«Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του Μνημείου της Ελευθερίας, το οποίο από το 1987 ανεγνωρίσθη ως «Το Μνημείο Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59», θεωρούμε ότι δεν ασεβούμε στη μνήμη και την απόφαση εκείνη του Εθνάρχη Μακαρίου», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Έχουμε τη γνώμη ότι παραδίδοντας σε κοινή θέα και για εθνικές εκδηλώσεις το μνημείο, συντελούμε στη συντήρηση της μνήμης των ηρώων μας και των αγώνων τους, αλλά και παρακινούμαστε σε εγρήγορση για την με κάθε δυνατό τρόπο επιδίωξη της απελευθέρωσης της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Μνημονεύοντας την ηρωική δράση των αγωνιστών του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι, αν και τα αποτελέσματά του αγώνα δεν ήταν τα αναμενόμενα, δεν πρέπει να μηδενίζεται, καθώς έθεσε τέρμα στην αποικιοκρατία.

«Η διχόνοια, όμως, που εμφιλοχώρησε στις ψυχές μας, γνώρισμα, δυστυχώς, της φυλής μας, δεν άφησε να ολοκληρώσουμε τα αποτελέσματα του αγώνα, μάλλον κατέστρεψε, όσα με αγώνες και θυσίες πετύχαμε», συνέχισε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι. «Μ’ ένα εθνικό ξεκαθάρισμα κι ένα βάρβαρο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας, η Τουρκία επιχειρεί αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου μας», είπε.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στην εποχή των ωμών συμφερόντων και των συσχετισμών δυνάμεων, είναι στις δικές μας δυνάμεις και μόνον, καθώς και στο δίκαιό μας που θα πρέπει να στηριχτούμε», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

«Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την ένταξή μας στην Ευρώπη. Δεν είμαστε Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας ώστε μόνο εμείς να μη δικαιούμαστε ό,τι δικαιούνται όλοι οι άλλοι», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ως «επείγουσα ανάγκη να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημά μας ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, να αγωνιστούμε για απελευθέρωση».

Την τελετή χαιρέτισε, επίσης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, αναφέροντας ότι το μνημείο στέκει ως παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή και την παραίτηση. Σημείωσε ότι οι 17 ανθρώπινες φιγούρες που βρίσκονται κάτω από τη μορφή της Ελευθερίας, ενσαρκώνουν την ενότητα του λαού στον αγώνα. «Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη, αλλά κερδίζεται μέσα από τον αγώνα και την ενότητα του λαού», είπε Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην εμβληματική τοποθεσία του μνημείου στο κέντρο της Λευκωσίας, που το καθιστά αναφοράς, όπως είπε, για κάθε Κύπριο και για κάθε επισκέπτη. Ο κ. Προύντζος επεσήμανε επίσης ότι η Λευκωσία δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Καθήκον μας είναι να αγωνιστούμε για την επανένωση του νησιού μας, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας όλων των Κυπρίων», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι η τελετή των εγκαινίων του μνημείου εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αποφασίστηκαν για την ανάδειξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, σημειώνοντας ότι είχαν προηγηθεί χρόνια συζητήσεων για να εγκαινιαστεί το μνημείο.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορική περίοδο της έναρξης του αγώνα και στις συνθήκες που υπήρχαν τότε τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, ο κ. Γιωρκάτζης κατέληξε ότι «ο κυπριακός αγώνας του 55-50 ήταν ό,τι πιο προοδευτικό είχε να επιδείξει το παγκόσμιο στερέωμα του 20ου αιώνα» και ότι «γι’ αυτό ουδείς αμφισβήτησε το δίκαιο της ελληνικής πλευράς».

Την τελετή των εγκαινίων χαιρέτισε, επίσης, ο Αντρέας Μεϊμαρίδης, εκ μέρους του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης (ΣΙΜΑΕ), κάνοντας μία ιστορική αναδρομή από την προετοιμασία της ίδρυσης της ΕΟΚΑ και παρουσιάζοντας τη δράση και τη θυσία των αγωνιστών.

Η τελετή, η οποία ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο αγωνιστών και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκαίνια…51 χρόνια μετά: Η ιστορία του Μνημείου Ελευθερίας και γιατί δεν εγκαινιάστηκε ποτέ | AlphaNews

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Send this to a friend