
Οριστικά στη Λάρνακα η σχολή του ΤΕΠΑΚ, έρχονται και ελληνικά πανεπιστήμια
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εξήγγειλε επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης που έγινε το Σάββατο (29/3) με την συμμετοχή φορέων της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας, στο κτίριο του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την τελική απόφαση της κυβέρνησής του να χρηματοδοτήσει το έργο με κόστος 16,4 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως ανέφερε, η σχολή αυτή θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτική και ερευνητική μονάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2027. Η ίδρυση της υπό αναφορά πανεπιστημιακής σχολής ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος προγραμματίζει να ανεγείρει το κτίριο της σχολής στην περιοχή Μακένζι. Θεωρείται μια σχολή που θα προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές απ’ όλη την Κύπρο και η λειτουργία της θα τονώσει την τοπική οικονομία.
Παράλληλα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται με διαβουλεύσεις με δύο ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκφράσει την πρόθεση να μεταφέρουν παραρτήματά τους στην Κύπρο. Προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις, λέγοντας πως σ’ αυτές τις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνεται και η Λάρνακα. Αναφορικά με τις εξαγγελίες που προέβη ο ΠτΔ στον τομέα της Παιδείας και συγκεκριμένα στις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση υφιστάμενων σχολείων και ανέγερση καινούργιων σχολικών μονάδων, ξεχώρισε η αναφορά του ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ανέγερση νέου γυμνασίου στον χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής. Έκανε, επίσης, αναφορά και για τη νέα τεχνική σχολή, κόστους 30 εκατομμυρίων, η ανέγερση της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 2028.
Λιμάνι – Μαρίνα
Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι την Παρασκευή (28/3) προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά έργα στη μαρίνα Λάρνακας και συγκεκριμένα για την εκβάθυνσή της και για τις εργασίες εξωραϊσμού των εξωτερικών της χώρων. Όσον αφορά το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, το οποίο προγραμματίζεται στη μαρίνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τον Δήμο Λάρνακας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ότι το έργο αυτό προγραμματίζεται σε νέα τοποθεσία ώστε να αποτελέσει μέρος της πλατείας Ευρώπης.
Σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα πλάνα ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα υπογραφεί η συμφωνία για την μελέτη που προγραμματίζεται να γίνει, λέγοντας ότι στόχος είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τους δύο αυτούς νευραλγικούς χώρους. Για το βιομηχανικό λιμάνι του Βασιλικού, ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «έργο ορόσημο» την επέκτασή του, σημειώνοντας ότι το πλάνο θ’ αρχίσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2029. Το κόστος ολοκλήρωσής του θα φτάσει τα 320 εκ. με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Έργα 180 εκ.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από υπουργούς και τεχνοκράτες, έκανε αναφορά για 60 έργα στην πόλη κι επαρχία Λάρνακας, συνολικού κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ, κάποια από τα οποία ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται και κάποια άλλα προγραμματίζονται προσεχώς. Ειδικά για το χώρο του πρώην διυλιστηρίου, εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησής του για ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής αφού προηγηθεί, όπως είπε, η πλήρης εξυγίανση του εδάφους.
Στον τομέα της Υγείας, ο ΠτΔ είπε ότι τα έργα που είναι σ’ εξέλιξη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για επεκτάσεις και αναβαθμίσεις χώρων (κυρίως στο ΤΑΕΠ) θα κοστίσουνπέραν των 16 εκ. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη εκκένωση του παλιού νοσοκομείου από τις υπηρεσίες Υγείας του ΟΚΥπΥ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου και μετατροπής του σε νέο δημοτικό μέγαρο.