
Ελπίδα χαρίζουν σε 19 παιδιά στην Κύπρο οι χειρούργοι του «Shriners» (βίντεο)
Ξανά στην Κύπρο για άλλη μια φορά βρέθηκε η ομάδα ιατρών των νοσοκομείων Shriners ώστε να εξετάσει παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. To κλιμάκιο των ιατρών έρχεται κάθε χρόνο στο νησί μας με τη στήριξη του Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη».
«Μέχρι πριν δύο χρόνια όλα τα παιδιά πήγαιναν στην Αμερική για εγχειρήσεις και θεραπεία.»
Κώστας Παρασκευαΐδης, Εκτελεστικός Διευθ. Ιδρ. Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη
Το ίδρυμα «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» μετρά πλέον 45 χρονια ζωής. Μέσα σε 45 χρόνια 4000 παιδιά έλαβαν βοήθεια και 18,000 εξετάστηκαν.
«Τώρα έρχονται δύο φορές τον χρόνο, προσδοκούμε να έρχονται τρείς φορές ούτως ώστε να χειρουργούν περισσότερα παιδιά.»
Κώστας Παρασκευαΐδης, Εκτελεστικός Διευθ. Ιδρ. Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη
«Τρεις διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων. Έχουμε χειρουργεία αποκατάστασης εγκαυμάτων, έτσι για τα παιδιά που έχουν εγκαύματα και έχουν κακή βαθμολογία, έτσι ώστε να γίνεται πλαστική επανορθωτική χειρουργική με χειρουργούς εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια κάνουμε επεμβάσεις σκολίωσης έτσι για παιδιά των οποίων η σπονδυλική στήλη είναι κυρτή, έχουν ραντ και βίδες και η σπονδυλική τους στήλη είναι ισιωμένη και στη συνέχεια έχουμε χειρουργεία κάτω άκρων.»
Laura Kozloski, Executive Director, International Strategy from Shriners Hospital for Children ΄
Οι ανάγκες στην περιοχή μας πλέον είναι τεράστιες. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο. Πολλά παιδιά, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων, υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν. Πολλά από αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους στράφηκαν σε ιδρύματα προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
«Δυστυχώς στις χώρες της περιοχής λόγω του πολέμου υπάρχουν πολλά παιδιά ακρωτηριασμένα και χρειάζονται προσθετικά μέλη και επικεντρωθήκαμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Έχουν έρθει για πρώτη φορά γιατροί ειδικοί για εγκαύματα, για αποκατάσταση εγκαυμάτων φέρνουμε και πολλά παιδιά από το εξωτερικό για αποκατάσταση εγκαυμάτων και σε αυτό συμμετέχουν και οι Κύπριοι γιατροί που είναι και μια πολύ καλή εκπαίδευση.»
Κώστας Παρασκευαΐδης, Εκτελεστικός Διευθ. Ιδρ. Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη
Σε διάστημα 2 εβδομάδων θα εξεταστούν 150 παιδιά και θα χειρουργηθούν 19. Κάποια από αυτά ήρθαν από το εξωτερικό.
«Είναι πάντα δύσκολο. Μπορείτε να φανταστείτε ως γονέας και το νέο παιδί σε αυτή τη θέση είναι η ευθύνη μου να φροντίζω αυτό το παιδί. Έτσι κάθε χειρουργική περίπτωση που έχω πάντα αυτή τη σκέψη που μου έχει δώσει αυτός ο γονιός και όντας πατέρας ο ίδιος ξέρω το άγχος πώς αισθάνεται, οπότε είναι δύσκολο αλλά και εξαιρετικά.»
Henry “Chip” Iwinski, M.D., Chief Quality Officer, Shriners Children’s Medical Group
Πέραν των καθιερωμένων εξετάσεων και εγχειρήσεων που θα χρειαστεί να κάνει ένα παιδί, η αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντική.
Διαβάστε επίσης: Ελπίδα ζωής σε επτά παιδιά από την Κύπρο χαρίζουν οι χειρούργοι του «Shriners»
«Αφού τα παιδιά χειρουργηθούν, όλα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις παρακολούθησης και όλα να γίνουν από Κύπριους λοχίες εδώ στο νησί. Έτσι, όταν ερχόμαστε, δουλεύουμε πάντα σε συνεργασία με τους Κύπριους χειρουργούς έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά και ξέρετε ότι είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό. Έτσι, τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει κάποιον παίρνουν ορθωτικά, έχουμε την ομάδα ορθωτικών πίσω εκεί, μερικά από αυτά χρειάζονται σιδεράκια για να μπορούν να παραμείνουν στη σωστή θέση, μερικά από αυτά έχουν φυσικοθεραπεία.»
Laura Kozloski, Executive Director, International Strategy from Shriners Hospital for Children ΄
O οργανισμός Shriners International, αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με μοναδικό σκοπό, την παροχή δωρεάν ιατρικής στήριξης σε παιδιά μέχρι 18 χρόνων, με ειδικές ορθοπεδικές παθήσεις και εγκαύματα.,