Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σκάνδαλο Αββακούμ: Στα άκρα η κόντρα ένα χρόνο μετά, ζητούν να τιμωρηθεί ο Ησαΐας
Σκάνδαλο Αββακούμ: Στα άκρα η κόντρα ένα χρόνο μετά, ζητούν να τιμωρηθεί ο Ησαΐας

Σκάνδαλο Αββακούμ: Στα άκρα η κόντρα ένα χρόνο μετά, ζητούν να τιμωρηθεί ο Ησαΐας

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ, το οποίο άφησε άναυδη, την κοινή γνώμη. Με το χριστεπώνυμο πλήρωμα να σκανδαλίζεται ακόμη από τα σοκαριστικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, για όσα τεκταίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της μονής.

Στην ιστορία, έμεινε η κινηματογραφική έφοδος στη Μονή. Με τους μοναχούς να καταγγέλλουν τον Μητροπολίτη Ταμασού ότι τους εξανάγκαζε να του δίνουν χρήματα σε βαλίτσες για προεκλογικούς σκοπούς.

Ένα χρόνο μετά οι μοναχοί εξαπολύουν μέσω της ομάδας Φίλοι της Μονής Αββακούμ, μύδρους εναντίον του Ησαΐα.

«Η 5η Μαρτίου 2024 θα μείνει στην ιστορία ως μια ημέρα ντροπής. Μια μέρα όπου, αντί για προσευχή, ακούστηκαν κραυγές. Η ημέρα που ο Μητροπολίτης Ταμασού, εκδίωξε τους πατέρες μας από το μοναστήρι που οι ίδιοι έχτισαν με κόπο, αφοσίωση και αγάπη και τους καταδίκασε στη δημόσια διαπόμπευση.»

Και ζητούν την ποινική δίωξη του αλλά και την επιστροφή των περιουσιών τους.

«Ο ίδιος που όφειλε να είναι πνευματικός πατέρας, μετατράπηκε σε διώκτη. Ο ίδιος που όφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία, τη χρησιμοποίησε ως όπλο προσωπικής εξουσίας και εκδίκησης. Ο Μητροπολίτης Ταμασού δεν αρκέστηκε στη φυσική εκδίωξη των πατέρων. Διέπραξε και τη χειρότερη μορφή εγκλήματος: τη δολοφονία χαρακτήρων.»

Η εκκλησιαστική δίκη ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Κύπρου, ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, με την καθαίρεση του Νεκτάριου, του Πορφύριου και του Αββακούμ. Στις 18 Μαρτίου οι δυο πρώην αρχιμανδρίτες της μονής θα κληθούν να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, όπου δικάζονται για την οικονομική πτυχή του σκανδάλου.

Οι μοναχοί όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση να χωριστούν, όπως αποφάνθηκε η Ιερά Σύνοδος, για να αποφύγουν τον αποσχηματισμό, αλλά είναι αποφασισμένοι να φτάσουν τη σύγκρουση στα άκρα, ετοιμάζοντας την αντεπίθεση τους με νομικά μέτρα.