Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έκκληση ΕΣΚ για ενδυνάμωση γυναικείας παρουσίας και ισότητας φύλων στα ΜΜΕ
Έκκληση ΕΣΚ για ενδυνάμωση γυναικείας παρουσίας και ισότητας φύλων στα ΜΜΕ

Έκκληση ΕΣΚ για ενδυνάμωση γυναικείας παρουσίας και ισότητας φύλων στα ΜΜΕ

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, κάνουν έκκληση για ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας και ισότητα των φύλων στα ΜΜΕ, όπως αυτή κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου.

Σε ανακοίνωση της ΕΣΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται ότι, εκφράζεται η αλληλεγγύη «με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην καταδίκη κάθε μορφής καταπάτησης και καταστολής του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα της φωνής των γυναικών, καθώς και των περιθωριοποιημένων ομάδων».

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται και αναφέρεται ότι «σήμερα, δεδομένων των αυξανόμενων απειλών για την ισότητα των φύλων και την άνοδο ακροδεξιών κυβερνήσεων, οι δεσμεύσεις που λήφθηκαν στο Πεκίνο είναι πιο καίριες και κρίσιμες από ποτέ».

«Η Διακήρυξη του Πεκίνου αποτελεί πολιτική δέσμευση για τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, ότι θα προωθήσουν την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών. Η σχετική Πλατφόρμα Δράσης περιλαμβάνει στρατηγικούς στόχους και δράσεις σε δώδεκα κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η Πλατφόρμα Δράσης έχει θέσει δύο ξεχωριστούς στόχους για την ενδυνάμωση των γυναικών στα ΜΜΕ: αύξηση της συμμετοχής και της πρόσβασής τους σε κεντρικούς ρόλους έκφρασης και λήψης αποφάσεων και καταπολέμηση των γυναικείων στερεοτύπων στις ειδήσεις» αναφέρει η ΕΣΚ.

Υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της εφαρμογής μιας νομοθεσίας που όχι μόνο να προστατεύει την ισότητα των φύλων, αλλά να την προάγει ενεργά, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλα τα άτομα ανεξάρτητα από την ταυτότητα του φύλου τους.

«Δεσμευόμαστε για ένα μέλλον όπου η ισότητα των φύλων θα είναι ο κανόνας και κάθε άτομο θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς φόβο καταπίεσης ή διακρίσεων. Απαιτούμε ισότητα των φύλων στα μέσα ενημέρωσης για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, απαλλαγμένη από μισογυνισμό και μεροληψία», αναφέρει τέλος η ΕΣΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend