Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δήμος Αραδίππου: Ο πρώτος παγκύπρια ενεργειακά αυτόνομος δήμος στην Κύπρο
Δήμος Αραδίππου: Ο πρώτος παγκύπρια ενεργειακά αυτόνομος δήμος στην Κύπρο

Δήμος Αραδίππου: Ο πρώτος παγκύπρια ενεργειακά αυτόνομος δήμος στην Κύπρο

Ένας από τους ελάχιστους δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρώτος παγκύπρια που καταφέρνει να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω ανανεώσιμων πηγών είναι αυτός της Αραδίππου, που αποτελεί πρότυπο παράδειγμα δείχνοντας τον δρόμο και στις υπόλοιπες τοπικές Αρχές.

Μέσω ενός μεγάλου δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, ο Δήμος Αραδίππου θα καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό.

Πριν τη διεύρυνση του τον περασμένο Ιούλιο, ο δήμος των 25.000 κατοίκων, πλήρωνε περίπου €700.000 ετησίως για τον οδικό φωτισμό και όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Το ποσό αυτό αυξήθηκε, αφού σε αυτόν ενσωματώθηκαν τα Κελλιά και οι Τρούλλοι. Ωστόσο, μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου θα καταφέρει να καλύψει το 100% των αναγκών του, ενώ ετοιμάζεται να δημιουργήσει και δεύτερο με στόχο να επωφεληθούν οι δημότες του, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

default

Ο δήμος, όπως εξήγησε στον «Φ» ο δημοτικός γραμματέας, Ματθαίος Αλαμπρίτης προσπαθεί εδώ και χρόνια να πετύχει ενεργειακή αυτονομία, έχοντας ως παράδειγμα ένα μικρό νησί της Δανίας, με 3.724 κατοίκους και έκταση 114 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Η ιδέα ξεκίνησε το 2016, όταν μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επισκεφθήκαμε το νησί Σάμσε (Samsø) στη Δανία μαζί με τον δημοτικό μηχανικό.

Το Σάμσε είχε κερδίσει έναν κυβερνητικό διαγωνισμό το 1997 για να γίνει μια πρότυπη κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτελεί το πρώτο νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και σήμερα το 100% της ηλεκτρικής του ενέργειας προέρχεται από την αιολική ενέργεια και τη βιομάζα. Κατά την επίσκεψή μας, μας έδειξαν ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούσαν στις αιτήσεις των πολιτών και στη διαχείριση της ενέργειας γίνονταν από τον ίδιο τον δήμο. Αυτό μας ενεργοποίησε. Όταν επιστρέψαμε στην Κύπρο παρουσιάσαμε την ιδέα στον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίδη και ξεκινήσαμε μια μακρόχρονη και απαιτητική διαδικασία για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε το δικό μας φωτοβολταϊκό πάρκο».

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία ο στόχος του Δήμου Αραδίππου επιτεύχθηκε και έχει πλέον στη διάθεσή του το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, που έχει δυναμικότητα 2,96 MW. Το έργο είχε διάρκεια 16 μηνών και χωροθετήθηκε σε μια έκταση 46.866τ.μ. στην περιοχή «Μελίσσια». Το κόστος του ανήλθε στα €3.250.000 (πλέον ΦΠΑ) και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμος συμμετείχε με 20% στο κόστος του έργου.

Σύμφωνα με τον δημοτικό μηχανικό, Ανδρέα Δημητρίου, το έργο δεν θα επιφέρει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. «Αντιθέτως, έχει βελτιώσεις. Έγινε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος με συγκεκριμένους όρους, τους οποίους και υλοποιήσαμε. Αφαιρέσαμε ακακίες που είναι βραχύβια φυτά και τις αντικαταστήσαμε με θαμνώδη δέντρα και πεύκα επί της λεωφόρου». Σημείωσε, ακόμη, πως με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα υπερκαλυφθούν οι ανάγκες του δήμου για ενέργεια.

«Ό,τι είχε ο δήμος στον προϋπολογισμό του για κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μένει πλέον στο ταμείο του δήμου», τόνισε.

Το έργο προβλέπει πενταετή συντήρηση από τον ανάδοχο εργολάβο και έπειτα θα προκηρυχθούν νέες προσφορές για τη συνέχισή της. «Αυτό αφορά στη λειτουργικότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου. Για το έργο που θα παράγουμε, σύμφωνα και με τη νομοθεσία, βγήκαμε σε ανοιχτή προσφορά και ο πλειοδότης έχει πλέον σύμβαση διάρκειας τριών ετών.

Η διαδικασία προβλέπει αγορά και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και είναι η πρώτη φορά που μια τοπική Αρχή καλείται να προβεί σε τέτοιο διαγωνισμό», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως αυτή η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Κληθείς ν’ αναφέρει εάν ο Δήμος Αραδίππου έχει την τεχνική κατάρτιση για να διαχειριστεί τέτοια έργα απάντησε πως «έχει την τεχνική κατάρτιση για το κατασκευαστικό μέρος. Οι υπόλοιπες διαδικασίες γίνονται μέσω προσφορών και των αναδόχων αυτών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Πάρτου, τόνισε πως ο δήμος με δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου συνεισφέρει ουσιαστικά στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030 (ΕΣΔΕΚ) της Κύπρου. «Ως γνωστόν, η εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής με παράλληλη επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον, απαιτεί ριζική μετατροπή του ενεργειακού συστήματος κατά την επόμενη δεκαετία και ως εκ τούτου την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές καθώς και στην ενεργειακή απόδοση. Εμείς επενδύσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε την αρχή».

Σχεδιασμοί και για δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

Πλέον, ο Δήμος Αραδίππου επικεντρώνεται στη δημιουργία του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες άπορων οικογενειών και άλλων δημοτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

«Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί τη βάση για μια φιλόδοξη μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο την κλιματική ουδετερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ενσωμάτωση, σε δεύτερη φάση, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε φθηνό έως και δωρεάν ρεύμα. Σίγουρα, ένας τέτοιος στόχος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται ουσιαστική υποστήριξη από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε απρόσκοπτη ανάπτυξη πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολίτη», ανέφερε ο κ. Πάρτου.

Κάνοντας λόγο για μια επένδυση για τους δημότες, ο δήμαρχος Αραδίππου, υπέδειξε πως κάθε ευρώ που εξοικονομείται θα οδηγήσει σε αναπτύξεις και υποδομές, οι οποίες αν και δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι πάντα στις ανθρώπινες.

«Η διαδικασία για να φτάσουμε σε συμμετοχικό πλαίσιο, είτε μέσω της δεύτερης ανάπτυξης, είτε μέσω μιας ενδεχόμενης ενεργειακής κοινότητας, είναι υπό το πρίσμα μελέτης, αλλά και αναμονής όσον αφορά στην ωριμότητα των νομικών πλαισίων που είναι διαθέσιμα πλέον στην Κύπρο. Αναμένουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο δήμος θα προχωρήσει με την κατασκευή και δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου.

«Ήδη, ο δήμος έχει εξασφαλίσει την εκμίσθωση του χώρου για την ανάπτυξη του, την πολεοδομική άδεια και την οικοδομική άδεια. Προχωρούμε στα κατασκευαστικά σχέδια και στα έγγραφα προσφοράς τα οποία θα είναι έτοιμα αρχές Μαρτίου. Μετά μένει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να βγούμε για προσφορές».

Σημειώνεται πως ο Δήμος Αραδίππου είναι ένας από τους τέσσερις (οι υπόλοιποι είναι αυτοί της Λεμεσού, της Πάφου και του Στροβόλου) που συνυπέγραψαν τον Ιούλιου του 2023 μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης, για υιοθέτηση πρακτικών με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετατροπή τους σε έξυπνες πόλεις.