Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο «Στρατός της συμμαχίας της 4ης σημαίας» και η ανέγερση ναού της «Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας» – Η ιστορία και η σχέση των πρωταγωνιστών
Ο «Στρατός της συμμαχίας της 4ης σημαίας» και η ανέγερση ναού της «Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας» – Η ιστορία και η σχέση των πρωταγωνιστών

Ο «Στρατός της συμμαχίας της 4ης σημαίας» και η ανέγερση ναού της «Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας» – Η ιστορία και η σχέση των πρωταγωνιστών

Μπορεί το επίκεντρο των δράσεων της οργάνωσης με την επωνυμία «Στρατός της συμμαχίας της 4ης σημαίας» να ήταν κυρίως άνθρωποι με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ωστόσο, φαίνεται πως προσέγγιζαν και άλλους ευάλωτους πολίτες οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με το νόμο, τάζοντας τους «εκπροσώπηση» και «λύση». Τα «πλοκάμια» της οργάνωσης αυτής αγγίζουν και την Εκκλησία, αφού φαίνεται να έχουν την υποστήριξη της Μητρόπολης Λεμεσού, σε υπόθεση παράνομης ανέγερσης ναού, σε κρατική γη, στο Καλό Χωριό Λεμεσού.

 

5087651849326515 image

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά τον Απρίλιο του 2024, είχε αποκαλυφθεί ότι, στο Καλό Χωριό Λεμεσού, είχε αρχίσει να αναγείρεται παράνομα ναός, χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, προέκυψε ότι η ανέγερση γινόταν σε κρατική γη, κατά παράβαση κάθε νόμου και διαδικασίας. Σύμφωνα με τα τότε γεγονότα, συγκεκριμένο πρόσωπο ξεκίνησε να ανεγείρει το ναό, επειδή «είδε όραμα την Παναγία να του υποδεικνύει το σημείο».

 

5087652109328507 image

 

Για την υπόθεση, είχε επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 2000 ευρώ από την Υπηρεσία Θύρας κατά των προσώπων που προχωρούσαν στην παράνομη ανέγερση, καθώς κατά τη διάρκεια των εκεί εργασιών, προχώρησαν και στην διάνοιξη δρόμου με διάφορα μηχανήματα, παραβιάζοντας τον οικότοπο και το περιβάλλον της περιοχής, ενώ έγινε και εκτεταμένος εκβραχισμός της περιοχής. Όλα αυτά, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2023 με τις εργασίες να συνεχίζονται μέχρι τον Απρίλιο του 2024 όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ενώ μόλις τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να υπήρξε νέα κινητικότητα στην περιοχή.

 

5087652357142635 image

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την οργάνωση «Στρατός της συμμαχίας της 4ης σημαίας»;

Το πρόσωπο στο οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο, μέχρι σήμερα δεν το έχει πληρώσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, έχοντας την υποστήριξη και εκπροσώπηση του καταζητούμενου Κώστα Πατσαλίδη. Τα «κατορθώματα» των δύο προσώπων, αναφέρονται λεπτομερέστατα σε βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube στο κανάλι «Ζωντανές Οντότητες», όπου υπάρχουν αναρτημένα διάφορα βίντεο της οργάνωσης. Στο βίντεο ο «οραματιστής» του παράνομου ναού, μαζί με τον καταζητούμενο Κώστα Πατσαλίδη, εξηγούν τι συνέβη μέχρι σήμερα.

Όπως οι ίδιοι λένε στο βίντεο που έχουν αναρτήσει, το παράνομο εκκλησάκι έγινε εκεί μετά από «μήνυμα της Παναγιάς», η οποία «ήθελε εκεί να κτιστεί ένα εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας». Ακολούθως, έκαναν τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες και προέκυψε η ανάγκη για διαπλάτυνση του δρόμου, έτσι πήραν ένα τρακτέρ για να καθαρίσουν τον δρόμο. «Χωρίς να τους ξέρουμε εμείς, βρέθηκε και άλλος κόσμος που έφερναν υλικά και προχώρησε το εκκλησάκι», αναφέρει ο «οραματιστής» του. Στην αφήγηση της ιστορίας, εμπλέκει και τον τέως κοινοτάρχη Καλού Χωριού που παραχώρησε -όπως υποστηρίζουν- συγκεκριμένο μηχάνημα για το άνοιγμα του δρόμου. Εκεί σημειώθηκε το πρώτο «θαύμα» όπου το μηχάνημα λειτούργησε από μόνο του ανοίγοντας τον δρόμο.

Αφού οι εργασίες έγιναν αντιληπτές από Υπηρεσία Θύρας, εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους 2000 ευρώ και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον «οραματιστή» κάπου εκεί βρήκε «τον φίλο του τον Κώστα που τον καθοδήγησε πως να ξεπεράσει το πρόβλημα με το Δικαστήριο. «Πήγαμε μαζί με τον Κώστα στο Δικαστήριο και ο Δικαστής δεν ήθελε να μας ακούσει, και αποχωρήσαμε οικειοθελώς», σημειώνει, με την απόφαση να εκδίδεται ερήμην.

Ακολούθως οι δύο, έστειλαν επιστολή όπως ισχυρίζονται σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, με αθωωτικά στοιχεία, χωρίς να λάβουν από τον Οκτώβριο απάντηση, όποτε και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εργασίες. Μάλιστα, ζητούν τη βοήθεια του κόσμου για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τέλος, στο επίμαχο βίντεο, δεν λείπουν και αναφορές σε δήθεν θαύματα, με τον «οραματιστή» του παράνομου ναού να κάνει λόγο για περίπτωση νεαρού που θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, μετά από επίσκεψη στο εν λόγω μισόκτιστο παράνομο ξωκλήσι.

 

 

Με τις «ευλογίες» της Μητρόπολης Λεμεσού

 

5087652731364275 image

 

Το όραμα για δημιουργία του ναού, παράνομα χωρίς καμία πολεοδομική ή οικοδομική άδεια αλλά και σε κρατική γη, φαίνεται να ενστερνίστηκε και η Μητρόπολη Λεμεσού. Σύμφωνα με επιστολή που κατέχει και παρουσιάζει ο «Π», ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού, στις 7 Μαρτίου του 2024, απέστειλε προς το Κτηματολόγιο Λεμεσού και το Υπουργείο Εσωτερικών σχετική επιστολή με αίτημα «διαθέσεως κρατικής γης με σκοπό την ανέγερση ιερού παρεκκλησίου προς τιμήν και δόξαν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Φοβεράς Προστασίας». Η επιστολή είναι γνήσια και φέρει την υπογραφή του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, κάτι που επιβεβαιώσε στον «Π» επίσημα η Μητρόπολη Λεμεσού.

 

Εντός αυτής, αναφέρονται λεπτομερώς στοιχεία του σημείου όπου ανεγείρεται ο παράνομος ναός, με βάση τα αρχεία του Κτηματολογίου, κάνοντας λόγο για «τίμιες και ευλαβείς προθέσεις της Ομάδας/Επιτροπής Ανεγέρσεως του ιερού παρεκκλησίου». Σε πιο κάτω σημείο, ο Μητροπολίτης ενημερώσει τα αρμόδια τμήματα ότι «το ιερό παρεκκλήσιο θα ανεγερθεί σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σκαριφήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού» αναφερόμενο σε ιερά-αρχιτέκτονα που θα υποβάλει τα σχέδια.

Η επιστολή καταλήγει με την ευχή ότι το σημείο «θα αποτελέσει τόπο δοξολογίας και προσκύνησης».

 

Ακόμα εκεί

Το «Π» επικοινώνησε τόσο με τον Κτηματολόγιο όσο και με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λεμεσού ζητώντας ενημέρωση για το παράνομο ναό και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κατεδάφισης που πρέπει να ακολουθηθεί. Το Κτηματολόγιο μας ενημέρωσε ότι από τον Απρίλιο του 2024 έχουν προβεί σε επιτόπια έρευνα στο σημείο όπου επιβεβαιώθηκε η επέμβαση σε κρατική γη και ακολούθως, απέστειλαν επιστολή στον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού για της δέουσες ενέργειες.

Από τον ΕΟΑ, ζήτησαν χρόνο για να δουν που βρίσκεται η υπόθεση προκειμένου να μας ενημερώσουν αρμοδίως. Πάντως, το παράνομο οικοδόμημα βρίσκεται ακόμα στο συγκεκριμένο σημείο και δεν έχει κατεδαφιστεί.

 

 

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend