![Σε ποιες περιπτώσεις θα δημοσιοποιείται το όνομα ενός καταδικασθέντα γιατρού](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2025/02/giatroi-1_ID_965230-768x499-2.jpg)
Σε ποιες περιπτώσεις θα δημοσιοποιείται το όνομα ενός καταδικασθέντα γιατρού
Τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών, που τους αναστέλλεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θα επιτρέπει το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδηγείται ενώπιον της Βουλής, το οποίο προνοεί επίσης την αύξηση ποινών.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΙΣ Θανάσης Κορφιώτης, εξηγεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου που διέπει τον ΠΙΣ, το οποίο χρονολογείται στο 1967. Αφορά στο πειθαρχικό δίκαιο γιατρών και τη θεσμοθέτηση της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης των γιατρών ως προϋπόθεση της διατήρησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ερωτηθείς αν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των καταδικασθέντων γιατρών, ο κ. Κορφιώτης αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός της αστικής ευθύνης, της ποινικής ευθύνης και της πειθαρχικής ευθύνης.
«Δεν σημαίνει ότι κάθε υπόθεση ιατρικής αμέλειας δημιουργεί και ποινική ή πειθαρχική ευθύνη. Όντως μια σημαντικές αλλαγές είναι ότι πλέον θα μπορεί να δημοσιοποιείται η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων.»
«Μέρος της ουσίας της απόφασης είναι να εκπαιδευτούν και οι υπόλοιποι γιατροί και η υπόλοιπη κοινωνία, μια απόφαση δικαστηρίου, πειθαρχικού οργάνου, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους διαδίκους, αλλά έχει ρόλο και το να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει μια κουλτούρα και στους υπόλοιπους γιατρούς», αναφέρει.
«Προνοείται στο νομοσχέδιο ότι για τους γιατρούς για τους οποίους έχει ανασταλεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θα δημοσιοποιούνται και τα ονόματά τους.»
Διαβάστε επίσης: Από €500 σε €5.000 το πρόστιμο σε γιατρούς χωρίς ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
Γιατροί σε διαθεσιμότητα;
Ερωτηθείς αν είναι κάτι το οποίο δεν περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο, ο κ. Κορφιώτης αναφέρει ότι δεν περιλήφθηκε η δυνατότητα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ένας γιατρός.
«Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, έχουμε παραδείγματα γιατρών που έχουν κατηγορηθεί ποινικά σε δικαστήρια και έχουν αθωωθεί, οπότε το να τεθεί ένας επαγγελματίας επιστήμονας σε διαθεσιμότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και μετά να αθωωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, δημιουργεί διάφορα νομικά, ηθικά και επαγγελματικά προβλήματα.»
Αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή, με τον ΠΙΣ να το συζητά.